Ademhaling als medicijn | Documentaire

De documentaire, van de hand van de Nederlandse filmmakers Robert Bridgeman en Lex Olthof, toont het verhaal van een wetenschappelijk onderzoek op de Kilimanjaro. Vanuit het perspectief van onderzoeker Robert Bridgeman die een groep van 22 klimmers begeleidt naar de top. Hoe zou het zijn als een groep ongetrainde klimmers zonder medicatie enkel met gebruik van ademhalingstechnieken de Kilimanjaro zou beklimmen? Hoe zou deze groep klimmers omgaan met hoogteziekteverschijnselen zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid?

Robert had zelf in 2014 al deelgenomen aan een klimexpeditie onder leiding van Iceman Wim Hof. Ze beklommen de Kilimanjaro in korte broek en binnen 48 uur om de kracht van ademhalingstechnieken, koudetraining en mindset aan te tonen. De expeditieleden waren een half jaar of meer getraind. Dit gaf Robert inspiratie, als avontuurlijke bewustzijnsonderzoeker, de kracht van ademhalingstechnieken wetenschappelijk aan te tonen.

Toen Robert werd gevraagd een groep Zwolse ondernemers te begeleiden in ademhaling en mindset die de Kilimanjaro zouden beklimmen, zag hij zijn kans schoon.

Het was een groep ondernemers die zelf het initiatief hadden genomen hun grenzen te verleggen voor een aantal goede doelen.

De expeditie werd begeleid door hoogleraar cardiologie Dr. Arnoud van ’t Hof. Hij en mede expeditie-initiator Marius Nijland waren geïnspireerd een wetenschappelijk onderzoek te koppelen aan de expeditie. Ze wilden onderzoeken wat de effecten van ademtechnieken zouden zijn op een groep ongetrainde mensen die langdurig aan hoogte blootgesteld werden. Door de twee groepen hadden ze een onderzoeksgroep én een controlegroep tot hun beschikking.

Bridgeman: “Ik wil laten zien dat ademtechnieken gelijk staan (of misschien wel de overtreffende trap zijn van) in dit geval het hoogteziektemedicijn Diamox. Als dat aantoonbaar is, welke medicijnen kunnen er dan nog meer door lichaamseigen technieken als ademhaling worden vervangen?”.

Documentaire Kilimanjaro Robert

Dank aan iedereen die dit project mede mogelijk hebben gemaakt. Mijn speciale dank gaat uit naar de 22 Zwolse ondernemers voor de uitnodiging.

Recensie

“Een prachtfilm voor hen die van mooie beelden houden, nieuwsgierig zijn naar onze innerlijke kracht en gefascineerd worden door het helend vermogen van ons lichaam.”

Als adem-expert en Bridgeman transformatie-coach heb ik een gemakkelijk toepasbare methode ontwikkeld om in het dagelijks leven meer rust, energie en persoonlijke kracht te ervaren; de Bridgeman Ademmethode (de BAM). Samen met Robert schreef ik daarover het boek ‘Start vandaag met ademen’. De documentaire ‘Ademhaling als medicijn’ laat zien dat veilig en gecontroleerd hyperventileren hoofdpijn, misselijkheid en slappe benen ten gevolge van hoogteziekte helpt verdwijnen. Daarnaast zorgde de BAM ’s avonds voor ontspanning, een betere nachtrust en krachtiger fysiek herstel waardoor uitputting werd voorkomen. 

In de extreme situatie op de Kilimanjaro bracht de ademtechniek meer energie en een betere gezondheid. Misschien kun je je voorstellen dat dergelijke oefeningen dan ook van grote betekenis kunnen zijn in het dagelijks leven. Denk aan meer ontspanning, beter slapen, rust, harmonie en voldoende energie voor leuke dingen.. Wil je hier meer over weten? Kijk dan zeker naar deze film, die ook nog eens spannend is, omdat je onderweg steeds wilt weten hoe het afloopt.

Voor meer achtergrondinformatie kun je het boek Start vandaag met ademen lezen of deze drie video’s  over de BAM bekijken.

Ben je geïnteresseerd om zelf aan de slag te gaan kijk dan op www.marleenvandenhout.nl, kom naar een lezing of schrijf je in voor een Basistraining BAM c.q. Methode Beter ademen®.

Marleen van den Hout

Credits

Deze film is opgedragen aan Pieter Grosfeld, manager bergsport bij Mountain Network en Mark Bos, documentairemaker en journalist.

Deze documentaire is mede mogelijk gemaakt door
Marius Nijland, Seven Stars BV
Edwin Peterman, Haed BV
Donald Poen,  Tandartspraktijk Stadshagen
Norbert Mutsaerts, Lictor Magnus BV
Bart den Hartogh,  Totality Groep BV
Frank Gerson, Gerson Kantoorspecialisten
Frans van der Kolk ,Van Rossum Zwolle BV
Maarten van Beek, Van Beek lederwaren BV
Patrick Leerentveld, Leerentveld Vrijetijd BV
Sander van den Dries, Triggerfish! BV
Herman Jansen, Lusanna.nl
Johan van Marle Uitgekookt, Kampen
Jeroen Zuidberg Zuidberg Frontline Systems BV
Jan van ’t Ende, Ende Vastgoed B.V.
Daniel Oostenbrink, Roelenweg BV

Onderzoekers
Robert Bridgeman, filmmaker en onderzoeker
Dr. Arnoud van het Hof, wetenschapper en onderzoeker

Team 1
Marius Nijland, teamleider team 1
Edwin Peterman, assistent teamleider team 1
Donald Poen (Tandarts)
Norbert Mutsaerts (Nop) Bart den Hartogh
Frank Gerson Frans van den Kolk
Lucien van Rossum
Maarten van Beek

Team 2

Beeldmateriaal groep 2:  Met dank aan Hans Riezebeek
Mark van Buiten teamleider team 2,
Jurian Meijntjes, assistent teamleider team 2

Mountain Network, expeditie uitvoering:
Maaike Braat expeditieleider groep 1
Taco Spriensma expeditieleider groep 2
Justin Thomas hoofdgids groep 1

Expeditie sponsoren:
Seven Stars BV
Haed BV
Eurosafe Solutions Rabobank
Jouw Reclamemakers BV

Kleding sponsor: Leerentveld Vrijetijd

Personal trainers deelnemers:
Niels Moelaard, Seven Stars BV
Dirk van der Worp, Peppergym Zwolle
Joost Bakker, Test mijn lijf BV

Speciale dank aan:
Ingrid Heijnen, organisatie expeditie
Klaas Feenstra Rabobank, sponsor expeditie
Frank Soree en Maartje Heij Jouw Reclamemakers

Goede doelen gesteund met opbrengst expeditie
Arjan Jansen en Gea Luttels, PEC Zwolle United
Coreine den Hollander, Intermezzo
Friedje den Hartogh, Make a wish
Adri Zwarthof, Monicares Foundation

 

Deel dit!