3 stappen om je potentieel optimaal te benutten

28 september 2016

Misschien heb je het idee dat je veel meer kunt dan je doet. Er zit meer in, maar je kunt er geen vinger op leggen waar dat zit. Je wilt groeien, maar wilt ook jezelf blijven. Aan mensen die hun potentieel ontwikkelen hangt toch zo’n zweem dat ze niet authentiek zijn toch? Zo gemaakt, zo Amerikaans. Toch merk je dat hoe succesvol je ook bent, je nooit echte voldoening vindt. En succes zonder voldoening is een hol vat. Je voelt het, je weet het, er ligt meer voor je in het verschiet. In deze blog vertel ik je in 3 stappen hoe je je potentieel kunt ontdekken én optimaliseren zodat je een spannend, authentiek en passievol leven kunt leiden dat je voldoening en geluk brengt.

Laten we beginnen met het fundament; de werkelijkheid waar je in leeft. Er bestaan meerdere lagen werkelijkheid. De eerste laag is bewustzijn. Het hele Universum is in feite één groot Bewustzijn, een alom tegenwoordige intelligentie die alles omvat. (Voor de kenners: het Bewustzijn wordt weer ‘omvat’ door het Gewaarzijn en ook dat is nog niet  het ultieme zijn, maar dat is een andere blog).

doel-halenDaar waar het bewustzijn realiteit wordt vind je energie. Daarom zeggen mensen vaak: “Alles is energie”. Dit nemen we als uitgangspunt.

Logisch zover; de wereld bestaat uit trillende moleculen. Die energie kunnen we waarnemen in deeltjes (materie) en in golven (mogelijkheden). Energie maakt de wereld zoals je deze elke dag ervaart. Een muur lijkt solide, je loopt er niet zomaar even door. Je lichaam lijkt vaste vorm, daarom heb je al jaren last van die chronische klacht. In werkelijkheid is noch de muur, noch het lichaam wat het lijkt.

Het zijn trillende moleculen, niets vast aan. Continue in beweging. Een Shaolin monnik loopt dwars door die muur en een energetisch genezer lost je klacht op in een handomdraai. Waarom? Omdat hun overtuigingssysteem dat toestaat. Ook je gedachten, emoties en overtuigingen bestaan namelijk uit energie. En energie trilt op frequenties zoals je weet.

De frequentie waar jij op trilt wordt bepaald door een aantal oorzaken:

 1. Wat je gelooft. Je overtuigingssysteem creëert de werkelijkheid waarbinnen je leeft
 2. Emotionele imprints zoals trauma’s, angsten en blokkades. Ook dit zijn filters die je realiteit bepalen
 3. Je referentiekader. De herinneringen die je hebt, je zelfbeeld en zelfliefde, je waarden en normen. Tevens je gedrag en hoe je je verhoudt tot je omgeving (psychologische trillingen)

Bovenstaande elementen vallen samen met je fysieke lichaam, je karma uit vorige levens en je hogere bewustzijnslagen onder de noemer: Conditionering. (Ook je fysieke lichaam, karma en hogere bewustzijn kun je optimaliseren, maar voor de lengte van deze blog laat ik ze even buiten beschouwing.)

Simpel gezegd: Kinderen van welgestelde mensen worden vaker rijk dan kinderen van arme mensen, ze zijn opgevoed met de energetische frequentie, de overtuigingen, emotionele imprints en het referentiekader van hun ouders en omgeving.

Wat het complex maakt is dat verschillende delen van jou op verschillende frequenties trillen. Misschien is je carrière frequentie enorm goed ontwikkeld en heb je een prima trilling als het gaat om vriendschappen en je sociale netwerk. Als je relatietrilling achter is gebleven kun je, hoe succesvol je ook bent, enorm worstelen met partners, relaties en liefde.

Stap 1: Het authenticiteitsproces

Je weet pas wat je wilt als je weet wie je bent. Je dient jezelf eerst op te schonen voordat je je potentieel ten volle kunt gaan benutten. Het is belangrijk de delen van jou die niet optimaal trillen naar een meer optimale trilling te brengen.

Het is interessant bij jezelf te kijken op welke vlakken je trilling optimaal is en op welke vlakken je trilling achterblijft. Dit is een constant proces. Elke dag monitor je water goed gaat en wat er aandacht nodig heeft. Met gebruik van de juiste technieken kun je juist op die gebieden je trilling verhogen.

Denk hierbij aan:

 1. Je overtuigingssysteem beïnvloeden door bijvoorbeeld dagelijkse affirmaties, visualisaties en hypnose, maar ook door het omgaan met mensen die voor jou gewenste overtuigingen hebben.
 2. Je emotionele imprints verwerken door bijvoorbeeld te werken met EFT, Touch of Matrix of de Altazar Rossiter Method. Keuze genoeg in Nederland
 3. Je referentiekader modelleren door reflectie, spiegeling door anderen (coaching), meditatie, gedragsveranderingen en het oprekken van je comfortzone. Alsmede het omgaan met mensen die een model van de wereld hebben dat jou aanspreekt

Belangrijk hierbij is dat je beseft dat je overtuigingen, je trauma’s en je wereldmodel geen vaststaande “dingen” zijn, maar energetische processen die aangepast en geoptimaliseerd kunnen worden.

Vaak lopen mensen op latere leeftijd nog rond met overtuigingen, blokkades en wereldmodellen uit hun kindertijd. Deze hebben als kind een functie gehad, echter zijn voor de volwassene hinderlijk of zelfs destructief. Zelfsabotage noemen we dat ook wel. Omdat ze deze niet opruimen blijft dezelfde werkelijkheid zich herhalen en maken ze dezelfde vervelende dingen keer op keer mee.

Terwijl dat nergens voor nodig is.

Je kunt je energetische trilling optimaliseren. Misschien zeg je: Leuk allemaal Robert, maar hoe weet ik nou welke overtuigingen en blokkades me dwars zitten? Ik kan ze toch niet zien?

Daarop heb ik twee antwoorden:

 1. Neem een Transformatiecoach in de hand, die kan ze wel zien en meteen helpen met optimaliseren
 2. Gebruik je buitenwereld als dashboard. Je buitenwereld is een afspiegeling van je binnenwereld. Als er buiten jou iets niet goed loopt, komt dat omdat er binnen in jou iets zit wat dat veroorzaakt. Kijk goed naar je dagelijks leven, je relaties, je werk, je falen en je successen en je weet meteen hoe je geconditioneerd bent. Vervolgens kun je er mee aan de slag

Jouw overtuigingen, emotionele imprints en referentiekader zijn voor 99% door de mensen die belangrijk voor je waren in je jeugd geprogrammeerd. Je hebt je aangepast aan hun omdat je ze nodig had om te overleven in de wereld. Je hebt je conditionering ze en bent ze niet. Door je conditionering op te schonen kom je steeds dichter bij de mens die je was bij je geboorte, je wordt steeds puurder en authentieker en krijgt weer een helder beeld van wat je hier kwam doen op aarde.

Als je jezelf optimaliseert en opschoont, ga je merken dat je steeds meer het leven gaat leiden dat bij je past. Je wordt authentieker. Je omgeving past zich aan jouw opschoning aan en je bestaan wordt steeds prettiger en leuker. Waardevolle mensen en ervaringen komen op je pad, de dingen voltrekken zich spontaan en je leven gaat steeds beter bij je passen.

Dat noemen we synchroniciteit.

Stap 2 is het volgen van  je passie

Hoe authentieker je bent, hoe meer inzicht je krijgt in je levensmissie. Het wordt steeds makkelijker je koers te houden en te doen waar je écht passie voor voelt. En passie is de GPS van je ziel. Volg je hart en passie en je levensmissie ontvouwt zich als vanzelf. Passie is overigens niet één ding. Passies zijn bijvoorbeeld je werk, je thuisfront, je relatie(s), je persoonlijke ontwikkeling, je financiële situatie, je spirituele ontwikkeling, uitdagingen in het leven of je bijdrage aan de wereld.

Binnen de Bridgeman Methode kennen we 10 passievormen, daarover heb ik onlangs een VLOG gepost. Het gaat erom dat je op al deze vlakken ontwikkelt naar een optimale frequentie om je potentieel te leven. Je kunt president van Amerika willen worden en alles in het werk zetten die frequentie te bereiken, maar als je thuisfront en je financiële situatie op een andere frequentie achterblijven kun je het vergeten.

Stap 3. Je potentieel optimaal benutten

Hierbij is het belangrijk de frequenties als leidraad te nemen. Net als dat in jou alles op verschillende frequenties trilt, trilt alles in onze maatschappij ook op verschillende frequenties.

We gebruiken slechts een fractie van ons potentieel. Wat is potentieel? Datgene waar je mee geboren bent. Stel je voor dat je als kind te vondeling gelegd zou zijn in een oerwoud en opgevoed werd door apen. Als je dan rond je 20e gevonden wordt heb je het wereldmodel van een aap. Je praat als een aap, loopt als een aap, gedraagt je als een aap. Je hebt echter het potentieel van een mens. Met enige training en begeleiding kun je jezelf optimaliseren en gaan praten, lopen en je gedragen als mens.

Zo is het ook in je huidige leven. Je werd geboren bij je ouders, die hebben je geleerd wat zij wisten, samen met je onderwijzers, jeugdvrienden en familieleden. Maar hoe beperkt was hun wereldmodel? En hoe goed kenden zij jouw potentieel? Zou het zo kunnen zijn dat er in jouw energie nog heel veel onbenut potentieel te ontwikkelen is? Zonde om te laten liggen toch?

We leven als het ware in een vissenkom die op de bodem van de oceaan staat. Eigenlijk hoeven we er alleen maar uit te zwemmen om ons potentieel te nemen. Waarom we dat niet doen? Comfort zone.

We leven in de illusie dat we die vissenkom zijn en dat we iemand anders worden en niet meer authentiek zijn als we eruit zwemmen. Dat we onszelf niet accepteren zoals we zijn als we over het randje van de kom komen. Het tegenovergestelde is waar. We accepteren onszelf en ons volledige potentieel niet door in de kom te blijven en doen onszelf daarmee mateloos te kort.

“Stel een doel dat zo groot is dat je het niet kunt halen zonder dat je de persoon wordt die het kan”

Wanneer je ergens gepassioneerd door bent, betekent dat dat je het potentieel hebt die frequentie te bereiken en daar naartoe kunt zwemmen. Je neemt de trilling aan van datgene waar je gepassioneerd over bent. Een paar voorbeelden:

 1. Stel je wilt een boek schrijven en gevierd auteur worden. Je passie is de GPS van ziel, dus je hoeft alleen maar op de frequentie van een schrijver te gaan trillen. Hoe? Door jezelf te visualiseren als auteur, je boek als af te zien én (misschien wel de belangrijkste) door heel veel met schrijvers om te gaan. Zij trillen al op de frequentie die jij zoekt. Omgang met hun geeft jou die toegang ook.
 2. Stel je mediteert regelmatig en komt niet verder, je passie is echter te verdiepen in de meditatie. De strategie: Ga retraites doen waar je met andere meditators dagen of wekenlang bij elkaar zit te mediteren. Je gaat vanzelf op hun niveau trillen. De belangrijkste: mediteer regelmatig met een leraar en laat je zoveel mogelijk door leraren initiëren. Een initiatie (met name in het Tibetaans boeddhisme zie je die veel) is een introductie in een nieuwe trilling
 3. Stel je wilt een bedrijf beginnen of je bedrijf laten groeien: Visualiseer je bedrijf zoals je het graag zou willen zien. Volg trainingen op het gebied van ondernemerschap en leiderschap en zorg dat je heel veel omgaat met hele succesvolle ondernemers zodat je op hun trilling gaat trillen.
 4. Stel je wilt bekende Nederlander worden. Visualiseer dat je het bent én omring je met bekende Nederlanders. Jort Kelder deed het op deze manier, hij bezocht elk feestje waar hij binnenkwam en dompelde zich onder in de frequentie van bekend Nederland. Het resultaat is dat hij nu een BNner is.

Je begrijpt wat ik bedoel.

Kortom, als je je potentieel wilt gaan benutten en de beste versie van jezelf wilt zijn kun je in deze drie stappen vrij snel bij je doel komen. Je moet alleen wel even durven om 1. Jezelf op te schonen, 2. Je passie te vinden en te gaan leven en 3. Elke dag bewust met je trillingsniveau aan de slag te gaan.

Dat lef heeft niet iedereen. De meeste mensen blijven in hun vissenkom. Bang voor de haaien, zeeslangen en andere gevaren die ze tegen kunnen komen als ze eruit komen. Je zult merken dat die gevaren te overkomen zijn en dat de pijn, met name van het opschoningsproces te doen is. De beloning is een authentiek en gelukkig leven waarin je succesvol en voldaan bent. En denk eens aan al die mensen die jij kunt helpen en inspireren als je je potentieel verwezenlijkt hebt?

Zodat je straks op je sterfbed jezelf en je geliefden aan kunt kijken en oprecht kunt zeggen: Ik heb er alles uitgehaald.

Licht leven! Robert Bridgeman

 

Deel dit!

Één suggestie bij “3 stappen om je potentieel optimaal te benutten

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *