3 tips voor jonge (en aanstaande) vaders

22 mei 2014

Nu mijn zoon bijna twee wordt, is het tijd om eens terug te kijken naar de afgelopen jaren en te zien wat ik geleerd heb. De ervaring van een vader is wezenlijk anders dan die van een moeder. Er wordt wel eens gezegd dat het voor een vader pas leuk wordt vanaf 2 jaar. Dat is deels waar, het wordt inderdaad steeds leuker naarmate je kind begint te rennen, praten en donderjagen. Je kunt er de eerste twee jaar echter wel voorbereidend werk in doen zodat je in een eerder stadium al een leuke band met je kindje opbouwt.

Mijn belangrijkste drie lessen zijn:

  1. Verwacht niet dat je meteen een diepe band hebt (maar werk er wel aan)
  2. Je kind is je spiegel (reageer jezelf niet af)
  3. Een kind onthoudt veel meer dan je denkt (de pret kan al beginnen)

 

  1. Een moeder begint al met het opbouwen van een band met het kind als het kind nog maar net in ontwikkeling is. Dit is genetisch zo bepaald en daar moet je als vader niet tussen willen komen en je al helemaal niet mee willen vergelijken. Natuurlijk ben je blij en gelukkig met de komst van je kindje, maar als vader kost het even tijd, zelfs nadat je kind geboren is om te hechten (met het ene kind gaat het sneller dan met het andere natuurlijk). Als je accepteert dat het minstens een jaar kost om een beetje band op te bouwen, zit je redelijk goed. Dat werkt ook zo met nieuwe vriendschappen toch? Je moet elkaar leren kennen. Begin er vroeg mee. Tijdens de zwangerschap regelmatig je hand op de buik leggen, praten met en zelfs zingen voor de baby helpen het leggen van de band te bespoedigen.

 

  1. Als je naar je kind kijkt, kijk je naar jezelf. Jouw kind draagt veel van jouw genen, karaktertrekjes, gedrag en uiterlijke kenmerken. Als je naar je kind kijkt zie je de leuke kanten van jezelf, maar ook de minder leuke kanten. Als je merkt dat je boos of gefrustreerd wordt van je kind als het bijvoorbeeld gedrag vertoond dat jij niet prettig vindt, tel dan even tot 10. De kans is groot dat je een kant van jezelf ziet die je niet geaccepteerd hebt. Denk ook even aan de afgelopen uren, is er iets gebeurd waardoor jij gefrustreerd bent geraakt? Een discussie met je partner of iets op je werk dat je nu op je kind afreageert? Onderdruk je emoties niet, dat leer je je kindje ook als je dat doet. Schreeuw of vloek even heel hard in een andere kamer zodat je weer liefde en genegenheid kunt geven aan de kleine, dit helpt veiligheid en vertrouwen te ontwikkelen tussen jullie.

Bridgeman tips voor vaders

  1. Begin van jongs af aan je kind dingen te leren waarvan je eigenlijk dacht dat ze te moeilijk zijn. Een kind is veel slimmer dan je denkt. Als ik mijn zoon naar bed breng, tel ik vanaf het begin met het telraam dat in zijn vensterbank staat in zeven talen tot 10. Nooit gedacht dat hij daar al iets mee zou kunnen, maar sinds een aantal weken telt hij hardop in het Nederlands, Vietnamees, Spaans en Engels tot tien. Ook het zingen dat ik voor het slapengaan doe voor hem helpt. Niet alleen wordt hij er rustig van, hij zingt nu “Fly me to the moon” van Frank Sinatra en “Bridge over troubled water” van Elvis mee tot op zekere hoogte. Samen tellen, zingen en andere activiteiten die je kunt bedenken. is natuurlijk super voor jullie band. Wees creatief en doe moeite, het betaalt zich dubbel en dwars uit.

 

Even voorstellen: Robert Bridgeman is onderzoeker, auteur, coach en spreker. Hij onderzoekt methoden om bewustzijn te ontwikkelen door ze zelf te ondergaan. Robert studeerde in centra en kloosters over de hele wereld en woonde 2 jaar in Azië. Hij is co- founder van Bridgeman Community, een internationaal netwerk van professionele coaches. Robert schreef het boek: Start vandaag met lichter leven. Waaraan professoren Herman Wijffels en Paul de Blot, alsmede meditatieleraar Tijn Touber, spreker en innovator Martijn Aslander en Iceman Wim Hof een bijdrage leverden. Samen met Wim Hof beklom hij in januari 2014 Mount Kilimanjaro in Tanzania in 48 uur én in korte broek om aan te tonen dat we het sympatisch zenuwstelsel kunnen beïnvloeden. Robert is tevens als trainer verbonden aan het Search Inside Yourself Leadership Institute in San Francisco (Dat ontstond vanuit Google en Stanford University) en beschikt daarmee over het meest actuele hersenonderzoek. Hij blogt elke donderdag over zijn doorlopende veldonderzoek: over wat hij meemaakt, onderweg tegenkomt en waar hij zich over verwondert.

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *