Alles is vergankelijk, alles komt en gaat

6 november 2018

Ieder mens identificeert zich. Wat het ook is waarmee je je identificeert, het is niet wie je in werkelijkheid bent.

Dit doorzien gaat niet van de ene op de andere dag. De beste manier die ik tot nu toe ontdekt heb om de identificaties werkelijk te doorzien en los te laten is Vipassana meditatie.

Vipassana is een woord uit het Pali, de oude Indiase taal die de Boeddha sprak. Het betekent letterlijk De werkelijkheid zien zoals ze is.

Wanneer je de vergankelijkheid begint in te zien, ga je ook beseffen dat geen van die processen blijvend bevredigend zijn. Alles komt en gaat tenslotte.

In de Vipassana neem je vanuit je werkelijke ik alle processen waar die zich in je bewustzijn aandienen. Van omgeving en persoonlijkheid tot emoties en gedachten tot causale, Hoger Zelf en Zielsprocessen.

De volgende stap is dat je door het kijken naar het komen en gaan van processen inziet – dus niet alleen cognitief weet, maar op een heel diep niveau begrijpt- dat er dus ook geen blijvend zelf is en dat de afgescheidenheid een illusie is.

Dit is één van de belangrijkste redenen dat dagelijkse meditatie in het online Spiritueel Leven programma zit. Door inzicht in de vergankelijkheid raak je los van identificatie met het tijdelijke fysieke lichaam, emoties en gedachten die komen en gaan en Hogere bewustzijnsprocessen die vergankelijk zijn.

Zelfs de Ziel komt en gaat. Een appel rot sneller dan een steen, toch zijn ze allebei vergankelijk en zullen ze allebei ooit verdwijnen.

Uiteindelijk kom je bij het enige niet vergankelijke, het enige werkelijk bevredigende, namelijk de eenheid.

De meeste mensen identificeren zich met herinneringen. Schakel die maar eens uit, wat blijft er dan over van jou? Als jij nu ervaart dat er meer dan genoeg overblijft zit je goed.

Als je schrikt en denkt “jeetje wie ben ik zonder verleden” dan is er werk aan de winkel. Je identificeert je dan namelijk met je verhaal, met wat gebeurd is.

Je leven is eigenlijk niet meer is dan een vrij lange rit in de achtbaan. Je stapt in, hebt een avontuur en stapt weer uit. Vervolgens kun je oneindig vaak weer instappen en leven na leven ritjes maken. Die vrijheid maakt mensen los van piekeren, zorgen en spijt.

Voorwaarden om echt te kunnen genieten van het leven en ook voorwaarde om de Zielsmissie te ontdekken. Het doorzien van de vergankelijkheid leidt tot loslaten van wat niet authentiek is, zodat authenticiteit wordt bereikt.

Wil jij je zielsmissie ontdekken en leven vanuit authenticiteit? Meld je dan aan voor mijn online training: https://bridgeman.nl/spiritueel-leven/

Live your own nature.
Robert Bridgeman

#SpiritueelLeven
#OnlineIntensive

 

Deel dit!

2 suggesties bij “Alles is vergankelijk, alles komt en gaat

 1. Hans van holstein zegt:

  De meest directe weg wat betreft meditatie of tewel oefenen is je zelf- wil
  te gebruiken om naar je eigen omstandigheden te kijken en waar te nemen
  dat jij die zelfscheppende omstandigheden ben die gaan zoals het is.
  Dit kan je de gehele dag door oefenen zonder de dagelijkse dingen die je doet te hoeven onderbreken.
  Zodra je jezelf overgeeft aan de zelfscheppende omstandigheden is de herkenning vredig en harmonieus.
  Het oefenen gaat zichzelf herkennen. Je wordt bewust van je eigen aanwezigheid.
  Het oefenen is dan niet meer noodzakelijk omdat de zelf- wil is opgegaan in het oefenen.
  Je bent als het ware het oefenen zelf geworden.
  Hierin bepalen de omstandigheden jouw werkelijkheid
  die onbepaald en zelf scheppend zijn en de bron is van alles wat is.

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *