Angsten zijn er om te overwinnen! Maar hoe doe je dat….

3 november 2015


In de grot waar je het bangst voor bent, ligt de schat die je zoekt. Joseph Cambell

Angsten, wie heeft ze niet? Spreekangst, examenangst, angst om fouten te maken, angst voor schut te gaan, angst niet serieus genomen te worden, angst dat er ieder moment iets heel naars kan gebeuren met jezelf of een geliefde. Op zich niets mis mee lijkt het. Angst heeft een hele belangrijke functie in het overlevingsproces, namelijk maken dat je wegkomt bij gevaar. Angst geeft vleugels. Het triggert een vecht/ vlucht mechanisme in ons zenuwstelsel waardoor we meer spierspanning, snellere hartslag en hogere ademhaling ervaren. Om dit mechanisme te activeren wordt cortisol aangemaakt. Stress dus. En omdat we continue angsten ervaren; we zijn bang om onze baan kwijt te raken, dat onze kinderen iets overkomt of dat we door de mand vallen, maken we doorlopend stresshormoon aan, met alle nadelige gevolgen van dien; hartklachten, maagklachten, reactief gedrag, vergeetachtigheid en uiteindelijk burn out of zelfs depressie.

Angst heeft dus een nadelig effect op onze levenskwaliteit, dat is niets nieuws. In onze moderne en ontwikkelde maatschappij heeft angst echter het grootste deel van haar functie verloren. De kans dat we weg moeten rennen voor roofdieren of vijandige stammen die ons aanvallen is niet heel groot. Eigenlijk zouden we angsten dus los kunnen laten. De vraag die nu rijst is; waarom doen we dat dan niet? Waarom laten we angsten niet gewoon varen. Op de een of andere manier lijken we daartoe niet in staat, met alle nadelige gevolgen van dien. Eigenlijk is het heel simpel: We willen wel, maar weten niet hoe het moet. Daar gaan we met dit artikel verandering in brengen.

Als puber riep ik: angsten zijn er om te overwinnen hetgeen zo nu en dan tot bizarre situaties leidde. Ik was er van overtuigd dat je alles moest proeven en proberen in het leven en dat deed ik dus ook. Er zijn weinig dingen die ik niet heb gedaan, van parachute springen, bergbeklimmen en hanggliden tot veel van wat god verboden heeft. Puberteit en adolescentie was één groot experiment dat me de wereld over bracht. Ik reisde maandenlang door Peru, woonde een jaar op een berg in Zwitserland en werkte op verschillende eilanden nog voordat ik 20 moest worden.

Angsten zijn poorten waarachter een beloning voor je verscholen ligt. Zoals hoogleraar mythologie en schrijver Joseph Cambell zei: In de grot waar je het bangst voor bent, ligt de schat die je zoekt. De psycholoog Abraham Maslow sprak over de angst barrière. Deze barrière doemt op als je iets gaat ondernemen dat buiten je comfort zone ligt, iets nieuws dus. Je hebt telkens de keuze de barrière te doorbreken en te groeien of te blijven waar je bent. Angsten zijn daarmee poorten naar groei, ontwikkeling en ontplooiing. Hoe jammer is het dat we angsten ons juist laten tegenhouden. Angst voor verlies van welstand of levensstijl houdt ons gevangen in banen die we niet leuk vinden. Angst om alleen te zijn houdt ons gevangen in relaties waarin we allang niet meer thuishoren. Angst om uitgestoten te worden door anderen houdt ons gevangen in een leven dat niet zo goed bij ons past. Wellicht kun je zelf nog een aantal angsten bedenken die jou weerhouden van groei.

Oefening 1: Maak een lijst van alle angsten die je hebt. Zoek goed en schrijf er minimaal 20 en maximaal 50 op. Ga vervolgens de lijst na en bepaal welke angsten je dienen en welke je los kunt laten.

Wat zou het je waard zijn om deze angsten nu te kunnen laten gaan? Belangrijk hierbij is dat je naar je angsten leert kijken zonder je er door te laten leiden. De kunst is de angst te isoleren en te accepteren. Angsten zijn gebaseerd op iets dat in het verleden is gebeurt. Vaak als kind al. Je onderbewustzijn schat de situatie in waar je op dit moment bent en vergelijkt deze met het verleden. Als er in het verleden iets is gebeurd dat vervelend was dan waarschuwt je onbewuste je met angst. Dit kan iets zijn wat jou gebeurde, maar ook iets wat je ouders of anderen is gebeurd. Dit is een heel logisch overlevingsprincipe. In de oertijd was angst essentieel voor overleven en waren angst voor roofdieren, onweersbuien en alleen zijn van levensbelang. Als je dus angst voelt opkomen, realiseer je dan dat het uit het verleden komt. Het kan door een nare gebeurtenis zijn, door iets wat je hebt leren vrezen door je ouders of anderen, of door iets wat je op televisie hebt gezien. De hersenen maken geen onderscheidt tussen feit en fictie en heel veel mensen kennen bijvoorbeeld angst dat er ineens gevaar opdoemt in de badkamerspiegel doordat ze dat in horror films hebben gezien of angst voor haaien door de film Jaws gekeken te hebben.

Oefening 2: Op het moment dat je een angst ervaart neem je de volgende vijf stappen:

  1. Breng jezelf in het huidige moment door je lichaam te voelen. Je lichaam kan nooit in het verleden of de toekomst zijn, alleen maar dit ogenblik. Ademhaling is onderdeel van je lichaam. Door je ademhalingsproces te ervaren breng je jezelf in het NU. Gebruik ook je zintuigen om in het huidige moment te komen. Kijk, hoor, ruik, voel en proef.
  2. Vraag je af: Wat gebeurd hier nu echt? De angst is een projectie uit het verleden die er voor zorgt dat je de huidige situatie door een filter ziet. De werkelijkheid val vaak reuze mee.
  3. Kijk naar de angst en bestudeer deze. Waar zou ze vandaan kunnen komen? Iets wat ooit gebeurd is, iets wat iemand je verteld heeft, of een film?
  4. Erken en accepteer dat de angst er is, maar beslis dat je je er niet door laat leiden. Je laat de angst er zijn zonder er aan toe te geven of je gedrag er op aan te passen. Accepteer de fysiek/ emotionele gevolgen van de angst. Dat zijn onder andere snellere hartslag, misselijkheid, trillen, blok in je buik, verhoogde alertheid, emotionele reactie en willen wegrennen of juist boos worden (vechten en vluchten). Deze aspecten horen er nu eenmaal bij, je hoeft er niets mee.
  5. Ga door met waar je mee bezig bent terwijl je een deel van je aandacht op de angst en haar fysiek/ emotionele gevolgen. Steeds als de angst heftiger wordt ga je weer terug naar je ademhaling en je zintuiglijke waarneming van dit moment en volg je stappen 2 t/m 4 opnieuw.

Als je nu denkt: Dat gaat me nooit lukken, zo bewust ben ik niet, begin dan met mediteren. Beoefening van mindfulness- of Vipassana meditatie helpt je bij je ademhaling te blijven en de werkelijkheid te gaan zien zoals ze is, niet zoals jouw onderbewustzijn je wil doen geloven dat ze is op basis van je verleden. Door meditatie krijg je steeds meer inzicht in wat je denkt, voelt en doet en wordt je steeds zelfbewuster. Je leert je angsten herkennen en hoef je er niet meer voor weg te lopen of je er naar te gedragen. Je leert door de angst barrière te gaan en de schat te bemachtigen die erachter ligt. Je groeit en ontplooit jezelf.

Als angsten te heftig zijn om met bovenstaande technieken te accepteren, dan zijn er krachtige interventie methoden. Denk aan EMDR, Touch of Matrix en Emotional Freedom Techniques (EFT).   Deze laatste is een techniek waarmee je angsten snel, duurzaam en efficiënt op kunt laten lossen en heeft als voordelen dat je haar makkelijk zelf kunt toepassen.

EFT is een techniek waarmee blokkades, trauma’s en angsten kunnen worden verwerkt. In Amerika is EFT een officiële, door het congres goedgekeurde, traumagenezingsmethode. De techniek wordt dan ook veel in het Amerikaanse leger gebruikt om oorlogsveteranen te helpen van hun diepe trauma’s en angsten af te komen. Zelf heb ik in de tijd dat ik als coach en therapeut werkte onder andere met oorlogsveteranen uit de Vietnam- en Joegoslavië oorlogen gewerkt. In die tijd heb ik de kracht van EFT van dichtbij leren kennen. Verschrikkelijke trauma’s verdwenen na een aantal behandelingen. De logica is dat als EFT werkt om de enorme trauma’s bij oorlogsveteranen te verwerken, dan werkt het helemaal om jouw angsten en blokkades op te lossen. Het mooie ervan is dat EFT super eenvoudig is en dat je het bij jezelf kunt toepassen. Om deze reden heb ik een tweedelige introductie cursus EFT voor je opgenomen. Deze is te vinden op mijn online inspiratieplatform.

Je angsten overwinnen is dus mogelijk en het is makkelijker dan je altijd gedacht hebt. Stel je eens voor dat je in vertrouwen en overgave kunt leven, liefhebben, werken en ondernemen. Dat je de mening van anderen los kunt laten en dat je kunt doen wat je echt graag wilt zonder dat allerlei angsten je tegen houden. Dat kan en is niet ingewikkeld door de combinatie van bovenstaande 5 stappen oefening, mindfulness meditatie en EFT. Ik wens je een angstvrij bestaan toe.

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *