Balans vinden als de wereld uit balans is (Yvonne Toeset)

28 maart 2023

De afgelopen weken zat ik niet lekker in mijn vel. Ik voelde me labiel, werd ziek en maakte me zorgen. Hoe kan ik balans vinden als de wereld uit balans is? Want zo ervaar ik het; er verschuift zoveel in de wereld op dit moment en ik voel deze disbalans.

Werken aan mezelf

Het was tijd om mijn eigen EFT-sessies op te pakken en ik maakte een afspraak met mijn collega Kate Munden. Terwijl we begonnen te kloppen kon ik al snel mijn gevoelens omschrijven van het huidige moment: in de steek gelaten, alleen en verdrietig. Omdat ik weet dat intense emoties vaak een verbinding hebben met het verleden, kon ik deze gevoelens herkennen uit mijn jeugd. Ik ben de middelste van vijf kinderen, trok weinig met mijn oudere of jongere zussen en broer op en voelde geen echte verbinding met mijn vader en moeder. Hoe alleen kun je je voelen? Toendertijd besefte ik dat niet, dit was gewoon hoe het was. Balans vinden als de wereld (om je heen) uit balans is. Ik wist niet dat ik me alleen voelde, laat staan wat ik daar aan kon veranderen. Pas later, en ook nu nog steeds begonnen de kwartjes te vallen.

Hoe ons gedrag wordt aangestuurd door onbewuste programmeringen

Ik vond een helder filmpje van dr Bruce Lipton online. Hij legt daarin uit hoe ons gedrag voornamelijk wordt aangestuurd door onbewuste patronen (en ja, ik wist dit allemaal al wel maar hij legt het weer net anders uit waardoor het weer helemaal binnen kon komen).

Vanaf de laatste drie maanden in de baarmoeder tot en met de eerste zeven jaar van je leven creëer je jouw onbewuste programma’s die je vormt door wat je om je heen ziet, voelt, hoort en waarneemt. Deze programma’s zullen jou de rest van je leven gaan aansturen, tenzij je daar iets aan veranderd. De reden dat deze programma’s zo sterk zijn komt omdat je kinderbrein zich voornamelijk beweegt in het theta-bewustzijn; je creatieve onderbewuste.

Wanneer we in ons huidige leven ons bewuste denken gebruiken, speelt daar altijd op de achtergrond onze onderbewuste programma’s mee. En deze kunnen in conflict zijn met elkaar. Hoe merk je dat? Bijvoorbeeld wanneer je merkt dat je moeite doet, hard gaat werken of denkt: hoe kan ik balans vinden als de wereld uit balans is? 😉

Het komt omdat je onbewuste programmeringen je huidige wensen en verlangens niet ondersteunt. We noemen dit ook wel zelf-sabotage.

  • Je wilt balans maar je ervaart onrust
  • Je wilt succesvol zijn maar je plannen vinden geen weerklank
  • Je wilt stoppen met X, Y, Z, maar elke poging faalt

Dat wat we wíllen komt voort uit ons bewuste denken, dat wat we doen komt voort uit onze onbewuste programmeringen.

Hoe komt je hieruit?!

Bruce Lipton geeft drie belangrijke stappen:

  1. Vraag jezelf hoe je dit ongewenste gedrag hebt geleerd, ergens in de eerste zeven jaar van je leven.
  2. Oefenen en herhalen
  3. Gebruik methoden die je voorbij het bewuste denken leiden

Je begrijpt dat een krachtig onbewust denkpatroon niet veranderd kan worden door een klein moment van inzicht, het lezen van een boek, het volgen van een workshop. Zelfs met EFT heb je hiervoor herhaling nodig. Maar EFT is wel de aangewezen tool omdat we hiermee snel in het theta-brein kunnen belanden.

 

De balans vinden

Toen ik in mijn eigen sessie bij de herinnering aan mijn jeugd was beland en dat eenzame gevoel weer kon ervaren, was ik ontvankelijk voor een suggestie van Kate. Ze gaf me deze woorden: “Ook al heb ik de rol van de buitenstaander op me genomen die altijd anderen helpt in de hoop ergens bij te horen en gezien te worden, toch accepteer ik mezelf en alles wat dit voor mij betekent heeft.” Ik sprak de woorden uit terwijl ik bleef kloppen. Opeens zag ik glashelder het patroon dat ik afspeel. Er kwamen emoties die ik met behulp van EFT kon erkennen en vervolgens loslaten.

Daarna ‘zag’ en voelde ik dat ik mijn innerlijke balans terugvind als ik puur voor mijn eigen waarden en normen mag kiezen, wat een ander er ook van vindt. Nu ik dit schrijf kan ik het weer voelen en merk ik dat ik helemaal samenval met mijn innerlijk en met mezelf in het hier en nu.

Balans vinden in mezelf ook al is de wereld uit balans. Het zal voorlopig oefenen en herhalen blijven.

 

Liefs,

Yvonne Toeset

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *