Bewust opvoeden

18 juli 2018

“Dit is echt de laatste keer Jonathan” Hoor ik de jonge vader zeggen tegen zijn zoontje. Ik glimlach in mezelf. Jonathan is nog lang niet uitgegleden.

Als ik hem en zijn papa vier rondjes later weer de trap van de glijbaan op zie lopen wordt die glimlach een greins. Hoe herkenbaar! Hoe vaak heb ik die laatste ronde wel niet aangekondigd in het verleden…

Bewust opvoedenIk overleg tegenwoordig met mijn jongens wanneer we stoppen. Ik zak door mijn knieën en bespreek de zaak. Mijn middelste Luca en ik spreken af dat we nog 4x gaan en dan (suikervrije) koekjes gaan eten en knijpfruit gaan drinken.

Want wij ouders mogen best denken dat kinderen moeten luisteren naar wat we zeggen (en in bijvoorbeeld een gevaarlijke situatie is dat ook zo).

De werkelijkheid is anders.

Ouders faciliteren hun kinderen in het leven. Opvoeden is geen militair strafkamp.
Opvoeden is het begeleiden van een opgroeiproces van een mens.

Als je je kinderen leert luisteren en braaf zijn dan voed je mensen op die later luisteren naar een baas en braaf zijn.

Als je je kinderen leert overleggen en laat merken dat je hun mening serieus neemt, voed je zelfbewuste mensen op. Leiders, ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, leraren.

Natuurlijk zijn er regels en afspraken nodig. Maar die dienen het opgroeiproces van het kind en zijn er niet voor de vorm of voor de ouders.

Wij voeden leiders op. Of ze dat nu worden in de toekomst of niet. Ze krijgen ons alle voorwaarden aangeboden. Op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Wat ze er later mee doen moeten ze zelf weten.

Fouten maak ik genoeg hoor. Dat kan niet anders. Kinderen opvoeden is vaak net zo lang falen tot er iets lukt :-). Zonder falen geen succes.

De glijbaan is bij ons in ieder geval onder controle…
Vandaag dan…
Geen idee wat ik volgende week ga beleven 😉

Bewust opvoeden. Makkelijker gezegd dan gedaan…

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *