Bewust opvoeden

18 juli 2018

“Dit is echt de laatste keer, Jonathan!” Hoor ik de jonge vader zeggen tegen zijn zoontje. Ik glimlach in mezelf. Jonathan is nog lang niet uitgegleden.

Wanneer ik hem en zijn papa vier rondjes later weer de trap van de glijbaan op zie klimmen, wordt mijn glimlach een grijns. Hoe herkenbaar! Hoe vaak heb ik die laatste ronde wel aangekondigd in het verleden…

Bewust opvoeden

Ik overleg tegenwoordig met mijn jongens wanneer we stoppen. Ik zak door mijn knieën en bespreek de zaak. Mijn middelste -Luca- en ik spreken af dat we nog vier rondjes glijbaan doen en dan (suikervrije) koekjes mogen eten en knijpfruit gaan drinken. Want wij als ouders mogen best denken dat kinderen moeten luisteren naar wat we zeggen (en in bijvoorbeeld een gevaarlijke situatie is dat ook zo), maar de werkelijkheid is anders.

Ouders faciliteren hun kinderen in het leven. Opvoeden is geen militair strafkamp. Opvoeden is het begeleiden van een opgroeiproces van een mens.

Als je je kinderen leert om te luisteren en braaf te zijn, dan voed je ze op om in hun volwassen leven ook te luisteren naar anderen -bijvoorbeeld een werkgever- en volgzaam te zijn.

Als je je kinderen leert overleggen en aan ze laat merken dat je hun mening serieus neemt, voed je zelfbewuste mensen op. Leiders, ondernemers, vrije beroepsbeoefenaren, leraren.

Natuurlijk moeten er regels en afspraken worden gemaakt, maar die zijn er om het opgroeiproces van het kind te dienen. Niet zomaar voor de vorm, of voor de ouders.

Wij voeden leiders op, of ze dat nu worden in de toekomst of niet. Onze kinderen krijgen van ons alle voorwaarden aangeboden, op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Wat ze daar later mee doen? Dat is hun keuze.

Fouten maak ook ik genoeg hoor. Dat kan niet anders. Kinderen opvoeden is vaak net zo lang falen tot er iets lukt. Zonder falen bestaat er ook geen succes.

Die (spreekwoordelijke) glijbaan is bij ons in ieder geval onder controle. Vandaag dan.

Geen idee wat ik volgende week weer ga beleven 😉

Bewust opvoeden… Dat is makkelijker gezegd dan gedaan…

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *