Bewustzijn is de enige realiteit door Deepak Chopra

1 juni 2012

Samenvatting van een anderhalf uur durende video waarin Deepak Chopra verteld over bewustzijn en hoe het onze realiteit creeert.

Wij mensen zijn bewuste wezens. Door ons bewustzijn kunnen we allerlei ervaringen opdoen. Als er geen bewustzijn is, is er geen leven. Als er geen bewustzijn is, is het onmogelijk om zintuiglijke ervaringen op te doen in de wereld om ons heen in de vorm van zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Zonder bewustzijn zouden we geen innerlijke ervaringen hebben als denken, verbeelden, onthouden en verlangen.

Ons gedrag wordt bepaald door bewustzijn en onze relaties worden bepaald door ons bewustzijn. Een bekende uitspraak uit de Vedanta-traditie (Vedanta betekent letterlijk: het einde van alle weten) luidt:

Als je iets kunt zien, als je het kunt aanraken, als je het kunt proeven, als je het kunt ruiken, als je het kunt voorstellen, als je het kunt conceptualiseren, als je het kunt visualiseren, als je erover kunt denken, dan is het niet werkelijk.

Alles wat je waarneemt is een tijdelijke projectie van iets dat je niet zintuiglijk of innerlijk kunt waarnemen. De vraag is wat meer werkelijk is: de tijdelijke projectie of dat wat niet kan worden waargenomen, voorgesteld of overdacht. De ervaring van de werkelijke wereld is een ervaring in je bewustzijn.

Bewustzijn is een veld van oneindige mogelijkheden dat geen deel uitmaakt van ruimte en tijd. Het heeft geen begin en geen einde en kan niet sterven. Je denkvermogen is niet in je brein. Als je denkt kan er activiteit worden gemeten in je hersenen. Als je iets ziet, kan er een activiteit worden gemeten in je hersenen. Als je dat wat je gezien hebt innerlijk voorstelt, kan dezelfde hersenactiviteit worden gemeten. Er is dus een relatie tussen hersenactiviteit en bewustzijn, maar we weten niet hoe dat werkt.

Je bent niet in je lichaam, je lichaam is in jou. Je bent niet in je denkvermogen, je denkvermogen is in jou. Je bent niet in de wereld, de wereld is in jou.

De mysticus Rumi zei: “Je bent niet de druppel in de oceaan, je bent de oceaan in de druppel”. De wereld die we als mensheid hebben gecreëerd is het gevolg van primitieve responsen van het reptielenbrein in ons dat meer dan 300 miljoen jaar oud is. De wereld is een tijdelijke expressie van bewustzijn. Als we als mensheid gaan leven vanuit een hoger niveau van bewustzijn, zal de wereld verbeteren. Bewustzijn is de enige realiteit.

Zie hier de video waarin Chopra bovenstaande verteld. http://youtu.be/FEF7T-Yy3kQ

Bron: http://arendlandman.wordpress.com

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *