Compassioneel leiderschap | deel 2 (2/3)

27 maart 2019

Zelfbewustzijn nodig voor compassioneel leiderschap op de werkvloer

Geen “blame game’

Hoe vertaalt compassie zich dan naar leiderschap op de werkvloer? De Amerikaanse Zen Boeddhiste en auteur Joan Halifax zegt over compassie: “Het vermogen aandachtig te zijn voor de ervaringen van anderen, anderen het beste toewensen en voelen wat werkelijk dienstbaar is aan hen”. Kijken vanuit het uitgangspunt van de ander dus.

Jeff Weiner, CEO van LinkedIn verteld in een interview tijdens Wisdom 2.0 in San Franscisco wat dat vraagt van de leider. “Het is geen blame game” zegt hij. “Compassioneel leiderschap vraagt een groot zelfbewustzijn. Als de leider geconfronteerd wordt met bijvoorbeeld de woede van medewerkers, is het zaak dat deze leider daar niet in meegaat en zijn of haar eigen gedachten en emoties kan monitoren. Het gaat erom wat de medewerker dwars zit en hoe deze geholpen kan worden. De emotie hoeft tenslotte niets met jou als persoon te maken te hebben, deze kan zelfs uit de jeugd van de medewerker stammen. Het gaat erom dat je het loskoppelt van jezelf en de situatie gebruikt om de medewerker te helpen aan zichzelf te werken.” Straffen en autoritair gedrag horen in het stenen tijdperk als je het Weiner vraagt.

Voor het toepassen van compassioneel leiderschap is het dus nodig dat de leider zijn of haar eigen gedachten, emoties, impulsen, voorkeuren en gedragspatronen begrijpt én kan managen. Een grote mate van emotionele intelligentie is dus belangrijk.

Zelfbewustzijn het fundament voor compassioneel leiderschap op de werkvloer

Psycholoog en journalist Daniel Goleman publiceerde in de jaren negentig het boek Emotionele intelligentie. Hij deelde emotionele intelligentie in vijf domeinen: Zelfbewustzijn, zelfmanagement, motivatie, empathie en sociale vaardigheden. Alle vijf zijn deze kritische factoren om te ontwikkelen als het gaat om compassioneel leiderschap. Waarbij zelfbewustzijn het fundament is. Zonder bewust te zijn van emoties, gedrag en impulsen is het lastig ze te managen, is het lastig te ontdekken wat je drijft, is het lastig de emoties van anderen in te schatten en is het lastig communiceren. Zelfbewustzijn is daarmee een essentiële bouwsteen voor leiderschap in het algemeen en compassioneel leiderschap in het bijzonder.

Zelfbewustzijn en mindfulness

Binnen Google werd in 2006 ontdekt dat er een eeuwenoude methode bestaat die het ontwikkelen van zelfbewustzijn te ontwikkelen, namelijk de beoefening van mindfulness. Mindfulness is de afgelopen tien jaar doorgedrongen in het internationale bedrijfsleven en er is geen zichzelf respecterende multinational in de Westerse wereld die er geen gebruik van maakt.

Softwaregigant SAP heeft zelfs een eigen Director of mindfulness, de Duitser Peter Bostelmann, die rapporteert aan de Global HR Director. Bostelmann stuurt 50 interne mindfulness trainers aan die wereldwijd opereren. SAP traint as we speak 7000 managers in mindfulness based leadership. En SAP is niet de enige. De Amerikaanse verzekeraar Aetna, met 40.000 medewerkers, geeft aan $ 3000,- per medewerker per jaar te besparen door de inzet van mindfulness. En zo zijn er legio voorbeelden van organisaties die mindfulness hebben omarmd.

Feitelijk is mindfulness niet meer dan met een vriendelijke en nieuwsgierige instelling aandachtig in het te nu zijn, gebaseerd op Boeddhistische meditatiebeoefening. Google echter wist het op vernuftige wijze samen met hersenwetenschappers van Stanford University in te zetten als een instrument om emotionele intelligentie te ontwikkelen. Mindfulness leidt tot zelfbewustzijn.

BRIDGEMAN opleiding meditatietrainer | 2

Meer weten over compassioneel leiderschap op de werkvloer?

Volgende week woensdag 3 april publiceren we deel 3 met meer informatie over compassioneel leiderschap en waarom het bejegenen van medewerkers vanuit compassie bij het maken van fouten, een positief effect heeft op hun zelfsturend vermogen, hun motivatie en hun zelfmanagement.

Compassie en daarmee compassioneel leiderschap is trainbaar. Compassioneel leiderschap begint bij mindfulness en het ontwikkelen van emotionele intelligentie. Nu alvast meer informatie over hoe je je zelfbewustzijn kan vergroten met mindfullness, lees dan hier verder …

Meditatietrainers van Bridgeman geven mindfulness based emotional intelligence trainingen bij organisaties als ING, SAP, mediabedrijven, ministeries en gemeenten. Tevens is Robert Bridgeman gecertificeerd trainer aan het Search Inside Yourself Leadership Institute in San Francisco.

Op de hoogte blijven van al ons nieuws? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.

 

Boeken

  • Jim Collins, Good to great
  • Dan Pink, Drive
  • Daniel Goleman Emotional intelligence
  • Joan Halifax, The power of compassion
  • Tania Singer & Matthieu Ricard, Caring economics,
  • Ricardo Semler, Maverick
  • Chade Meng Tan, Search Inside Yourself,
  • Sharon Saltzberg, Real happiness at work
  • Robert Bridgeman, Rust!
  • Jon Kabat- Zinn, Mindfulness for beginners

 

 

 

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *