Compassioneel leiderschap | deel 1 (1/3)

20 maart 2019

Stressreacties vele malen minder wanneer compassie een rol speelt!

Compassioneel leiderschap, een nieuwe leiderschapsstijl die binnen grote organisaties als Google, LinkeIn en zelfs de Duitse softwaregigant SAP steeds verder aan terrein wint. Ogenschijnlijk hebben compassie en leiderschap niet veel met elkaar te maken, maar in de nieuwe tijd van bewustwording waar we in leven, blijkt compassie niet te onderschatten.

Good to great en level 5 leadership

In de wereldwijde bestseller “Good to great” onderzoekt auteur Jim Collins wat maakt dat bepaalde organisaties die het goed doen op de markt ineens de sprong naar bovengemiddeld maken. Collins onderzocht honderden Fortune 500 bedrijven voor een flinke periode. Daaruit kwamen 11 organisaties naar boven die in een periode van 15 jaar explosief groeiden. Deze bedrijven presteerden in eerste instantie even good als hun concurrenten in dezelfde branche, maar accelereerden plotseling naar great. Hoe dat kwam? Een van de vier belangrijkste redenen bleek het zogenaamde level 5 leadership. Deze leiders onderscheiden zich enerzijds door een tomeloze ambitie, niet zozeer voor zichzelf als wel voor de organisatie als geheel én een diepe nederigheid. Kortom, het ego van deze leiders speelde minimaal mee in hun leiderschapsstijl. De combinatie van ambitie en nederigheid komt heel dicht bij compassie.

Jimpa Tumpten PhD, senior adviseur van het Center for Compassion and Altruism Research and Education (CCARE) van Stanford University geeft compassie de volgende definitie: “Het zien van lijden in een ander en de ambitie daar iets aan te doen”. Wanneer compassie als fundamenteel principe van leiderschap opgenomen wordt veranderd er iets fundamenteels.” aldus Thumpten. “Het geeft de leider een gevoel van verantwoordelijkheid voor het welzijn van medewerkers.” Maar dat is niet alles. Volgens Thumpten brengt compassie ook moed. De moed die nodig is werkelijk leiderschap te tonen. “Compassie maakt ons vrij van angst” zegt hij. “Het brengt onze aandacht naar buiten, naar de ander, zodat onze eigen problemen ondergeschikt raken aan het geheel.” Compassie helpt daarmee de leider het geheel boven zichzelf te stellen, een belangrijke stap naar het level 5 leiderschap van Jim Collins.

Compassioneel leiderschap en stress

Dit wordt onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek. Tania Singer, is directeur van de afdeling sociale neurowetenschappen aan het Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Sciences in Leipzig, Duitsland. Ze geldt als een begrip op het gebied van neurowetenschap in relatie tot sociaal gedrag en is een expert op het gebied van empathie. Een onderzoek waar Singer in betrokken was in 2013 toont aan dat gevoelens van compassie tot verhoogde activiteit in pro-sociale delen van het brein leiden, zelfs meer activiteit dan gevoelens van empathie oproepen. Ook toont het onderzoek aan dat psychologische stressreacties (en daarmee de aanmaak van stress hormoon cortisol) in stressvolle sociale situaties vele malen minder is wanneer compassie een rol speelt.

Als je dacht dat compassie een vage, zweverige term was uit de new age beweging zit je er dus duidelijk naast. In Nederland omarmen leiderschapsexperts als Ben Tiggelaar en neurowetenschappers als Magriet Sitskoorn compassioneel leiderschap. Voor het toepassen van compassioneel leiderschap is het nodig dat de leider zijn of haar eigen gedachten, emoties, impulsen, voorkeuren en gedragspatronen begrijpt én kan managen. Bij compassioneel leiderschap is daarmee zelfbewustzijn een essentiële bouwsteen.

 

Meer weten over compassioneel leiderschap en mindfullness?

Volgende week woensdag 27maart publiceren we deel 2 met meer informatie over compassioneel leiderschap en zelfbewustzijn en mindfullness.

Compassie en daarmee compassioneel leiderschap is trainbaar. Compassioneel leiderschap begint bij mindfulness en het ontwikkelen van emotionele intelligentie. Nu alvast meer informatie over hoe je je zelfbewustzijn kan vergroten met mindfullness, lees dan hier verder ……

Meditatietrainers van Bridgeman geven mindfulness based emotional intelligence trainingen bij organisaties als ING, SAP, mediabedrijven, ministeries en gemeenten. Tevens is Robert Bridgeman gecertificeerd trainer aan het Search Inside Yourself Leadership Institute in San Francisco.

Op de hoogte blijven van al ons nieuws? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.

Boeken

  • Jim Collins, Good to great
  • Dan Pink, Drive
  • Daniel Goleman Emotional intelligence
  • Joan Halifax, The power of compassion
  • Tania Singer & Matthieu Ricard, Caring economics,
  • Ricardo Semler, Maverick
  • Chade Meng Tan, Search Inside Yourself,
  • Sharon Saltzberg, Real happiness at work
  • Robert Bridgeman, Rust!
  • Jon Kabat- Zinn, Mindfulness for beginners

 

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *