Creëren vanuit Dankbaarheid

30 april 2012

Daar is ie dan, de eerste blog in het Nederlands. De afgelopen twee jaar heb ik blogs geschreven in het Engels op het Engelstalige gedeelte van deze website. Onze oriëntatie lag de afgelopen periode dan ook voornamelijk op landen buiten Europa. We woonden en werkten in de stad Saigon in Vietnam waar we het L.Y.O.N. Center oprichtten, veel mensen coachten en seminars gaven. Daarnaast werkten en reisden we in landen als India, Maleisië, Hong Kong, Canada, Thailand, de V.S. Nu we weer sinds twee weken terug zijn in Nederland kijk ik met veel dankbaarheid terug naar die tijd. En dankbaarheid is nou precies waar deze blog over gaat.

De afgelopen twee weken hebben we ons nieuwe huisje vlak bij zee in het Westlandse Monster ingericht (vanochtend nog lampjes en schilderijtjes op staan hangen) inclusief babykamer. M. is hoog zwanger (nog een week of 8). Een bedrijf (behalve dan het centrum in Saigon) of een baan hebben we niet.  Hoe kan het, vragen sommigen zich af, dat we geld en tijd uitgeven terwijl we nog geen idee hebben hoe ons geldvoorraadje aangevuld gaat worden. Het antwoord daarop is: “dankbaarheid”. Dankbaarheid levert toch geen centen op? Jawel hoor, er is namelijk een aspect van dankbaarheid dat we volledig uit het oog zijn verloren.

Als ik jou iets geef zeg je: “Dank je wel.” Onze ouders en andere verzorgers hebben ons dat geleerd. Als je iets ontvangt dan dank je daarvoor. Staat ook in de Bijbel de Bhagavad Gita en in de Koran. Als je iets krijgt dien je daar dankbaar voor te zijn. Ontvangen en dankbaarheid horen dus bij elkaar. Dat snapt iedereen. Maar dat het omgekeerd ook zo werkt is niet algemeen bekend. Toch is het zo: Dankbaarheid en ontvangen horen net zo goed bij elkaar als ontvangen en dankbaarheid.

Denk er maar eens over na. Als je iets ontvangt dan dank je, dus als je dankt…. Juist! Dan ontvang je iets! Dat is het geheim van onze zekerheid. Door continue in een staat van dankbaarheid te verkeren, bevinden we ons continue in een staat van ontvangen. En daardoor trekken we wat we nodig hebben aan!

De truc is om uit je hoofd te blijven (dus weg van zorgen en twijfels) en in volledige aansluiting en vertrouwen te leven. Vooral niet teveel doen. Laat vervolgens ontstaan wat er wil gebeuren en vertrouw erop dat datgene wat gemanifesteerd wil worden, zich door jou heen manifesteert. Realiseer je dat je een onderdeeltje bent van een enorm universum. Dat universum heeft er alle belang bij om jou te helpen en te steunen waar het kan, simpelweg omdat je er deel van bent. Net als jij alle belang hebt bij je vingers en je tenen, omdat die nu eenmaal deel van je lichaam zijn.

Je wordt aan alle kanten geholpen en gegidst. Mits je er voor openstaat natuurlijk! Als je niet goed luistert en niet regelmatig een stap terug kunt doen om te kijken wat er door je heen wil gebeuren en als je niet beseft dat je een instrument van het grote geheel bent dan gebeurt er helemaal niets. Als je probeert je leven te controleren en niet durft te vertrouwen en los te laten, dan gebeurd er helemaal niets. Volg je passie en doe waar je werkelijk goed in bent, net als iedere teen aan jouw voeten heb jij een specifieke rol in dit universum. Vind je die rol diep in jezelf dan ben je aangesloten op de stroom der dingen en gaat alles vanzelf.

Hoe doe je dat? 7 tips om in dankbaarheid te leven:

1. Ga zo vaak mogelijk met je aandacht naar het gebied rond je energetisch hart (het midden van je borst) en zeg en herhaal: “Dank u”, tot je het in iedere vezel van je lijf voelt. Ik gebruik ankers om me daaraan te herinneren. Iedere keer als ik een veertje, een engel, een Boeddhabeeld (lachen in een tuincentrum, Boeddha’s zijn “in” in Nederland, het barst ervan!) een kerk, een moskee, een kruis of een tempel zie van wat voor religie of beweging dan ook, dan dank ik vanuit mijn hart.
2. Iedere ochtend, voor en na mijn ochtend meditatie maak ik drie buigingen en zeg: “dank u, dank u, dank u” tot ik het in elke vezel voel. Ook als je niet mediteert kun je deze oefening doen. Ga zitten op je knieën. Vouw je handen en breng ze naar je hart “dank u”, breng ze naar je voorhoofd “dank u” en buig voorover “dank u”. Met je handen plat op de grond en je voorhoofd erop dank je tot je het diep van binnen voelt gloeien.
3. Maak van “dank u” je mantra. Als je uit bed stapt herhaal dan “dank u” bij iedere stap die je zet. Ook onder de douche blijf je danken. In de auto, als je loopt of fietst, tijdens de lunch, wanneer je sport, in de wachtkamer, dank!
4. Maak een lijst met daarop de mensen en dingen waar je dankbaar voor bent. Lees de lijst regelmatig met een dankbaar gevoel.
5. Maak dankbaarheids affirmaties als: “Ik ben dankbaar en gelukkig dat ik altijd alles ontvang wat ik nodig heb” of “Ik ben dankbaar en gelukkig voor de overvloed in mijn leven” en lees ze regelmatig hardop.
6. Als je je in een moeilijke situatie bevindt, niet goed voelt of als je je zorgen maakt herhaal dan: “Dank u, dank u, dank u” en je zult merken dat er iets veranderd.
7. Reflecteer aan het einde van je dag op de dingen die gebeurd zijn. Voel dankbaarheid voor alles wat er zich voltrokken heeft.

Zoals Anthony Robbins zegt: “Herhaling is de moeder van alle vaardigheden”. Zo werkt het ook met dankbaarheid. Hoe vaker je dankbaarheid oproept, des te intenser de dankbaarheid en hoe meer ruimte voor ontvangst je creëert. De rest van de tijd hoef je alleen maar te vertrouwen op wat er komt en je zult zien dat het komt.

Probeer het eens zou ik zeggen! (Lukt het niet? Stuur me gerust een mailtje: robert@bridgeman.nu)

“Volledig accepteren wie je op dit moment bent en wat je nu hebt, terwijl je positief nieuwsgierig bent naar wat er gaat komen. Ontvang de toekomst met een constante dankbare en optimistische verwachting terwijl je geen ruimte geeft aan onzekerheid, twijfel en ongeduldigheid. Dat is bewuste creatie op zijn best.” Abraham Hicks

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *