De eenzame weg van de pionier (Janosh)

8 maart 2023

Allemaal staan we wel eens op een kruispunt in ons leven, met de keuze uit twee routes: de ‘veilige’ route of de onbekende. Het kan gaan over geld en investeringen. Het kan gaan over een verandering van omgeving of richting. Je twijfelt: wat ga ik doen? Je puzzelt: welke gevolgen kan ik wel of niet accepteren? En natuurlijk zijn er altijd mensen die je graag willen adviseren, maar op wie kun je vertrouwen?


‘Waarom zou je dat doen?’

In een tijd waarin de energie op aarde verandert en we steeds dieper aangeraakt worden in onze zielsmissie, is het soms lastig de werkelijkheid los te laten. Vanuit onze kennismaatschappij leren we om keuzes tegen elkaar af te wegen, feiten te verzamelen en vanuit ratio onze koers te onderbouwen. ‘Waarom kies ik voor deze route? Omdat het me dit of dat oplevert.’ Dat is het principe. Maar wat als de feiten je geen voldoening geven? Wat als je diep in je hart voelt dat je ergens anders heen wilt? Wat als je voelt dat de meest onlogische keuze, die je niet gelijk kunt onderbouwen, gevoelsmatig de beste keuze is?

Een pionier is iemand die herhaaldelijk met deze vragen geconfronteerd wordt. Het is niet iemand die per definitie iets anders doet dan de rest, maar wel iemand die bereid is om een eenzame weg te bewandelen. Zelf ken ik deze weg. Ik weet welke gevolgen eraan vastkleven. Je bent soms ongrijpbaar voor je omgeving. Je maakt keuzes die niet iedereen begrijpt. Meer dan anderen ervaar je afwijzing, ongeduld, ongemak. Mensen die je vreemd aankijken als je uitlegt wat je wilt creëren. Sporadisch ontmoet je iemand die helemaal wild wordt van je ideeën, maar die ontmoetingen zijn zeldzaam. Veel vaker sta ik tegenover mensen die me sceptisch aankijken en me confronteren met vragen als ‘Waarom zou je dat doen?’ of ‘Wat levert het je op?’. Daar kies ik niet bewust voor, maar het is wel iets wat ik moet accepteren.

Jouw roeping kiest jou, niet andersom.

De uitdaging van ieder mens is niet om de ‘juiste’ keuzes te maken. Het is de uitdaging om keuzes die je reeds als ziel hebt gemaakt te doorgronden. Wat je doet in je leven, is immers geen toeval. Het is de uitkomst van wel of niet je hart volgen. Het is het wel of niet zien van de wegwijzers die op je pad zijn gezet. Soms volg je ze, soms volg je ze niet. Je versnelt of vertraagt de weg naar het leven waarvoor je hier bent gekomen; naar dat wat je onbewust al voelde sinds je kinderjaren. Meer controle heb je niet.

Jouw ware roeping kiest jou, niet andersom. Je hebt een blauwdruk in je DNA, die zich openbaart in de talenten en interesses die je hebt. Het is waarom je altijd gevoelig bent geweest voor bepaalde type mensen of situaties die je uitdagen. Daarin kun je een patroon herkennen. Het herhaalt zich constant, als een geometrisch patroon, of je dat nu wilt of niet. De enige keuze die je hebt, is om je roeping te volgen en onderweg de sleutels te verzamelen die leiden naar het hogere doel in je leven. Of je doet dat niet… en kiest onbewust voor een ‘veilige’ weg.

Janosh

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *