De illusie van zekerheid

25 november 2015

Door: Robert Bridgeman

Een paar weken geleden was mijn vriend en Search Inside Yourself collega Eji Han Shimizu in Nederland. Eji is Japanner van origine en woont op Bali. Hij is documentaire maker en brak internationaal door met de award winnende docu HAPPY, The happy movie waarvoor hij zeven jaar de wereld over reisde. In de loop der jaren heeft hij zich ontwikkeld tot een krachtige meditatie leraar, levenskunstenaar en wijsgeer.

Hij zat op een grote stoel het podium op het THNK festival aan de Keizersgracht in Amsterdam. Ik had vlak daarvoor een worskhop gegeven in een van de zalen, nu was het zijn beurt. Met zijn karakteristieke Japanse kop keek hij onbewogen over de circa tachtig mensen die voor hem zaten. Zijn ogen straalden liefde en compassie uit, maar zijn gezicht stond streng (zoals Japanners dat kunnen) terwijl hij met zijn gewichtige stem zei: ‘My friends, I have bad news for you.’hij pauzeerde voor een moment. ‘You are all going to die!’ Het was alsof een mokerslag de zaal raakte.IMG_3647

Eji doelde op de vergankelijkheid van het leven. Over 80 jaar zal niemand er meer zijn die in die zaal zat. Jij waarschijnlijk ook niet. Het leven is heel kort eigenlijk. Stel je eens voor dat je 80 wordt. Omgerekend heb je dan 4000 weken te leven. 4000! Als je dat in euro’s uit zou drukken kun je er net een kleine auto van kopen.

De meeste mensen leven alsof ze alle tijd hebben, alsof ze altijd zullen blijven leven. Ze stellen beslissingen en keuzes uit tot later. Ze hebben een baan die ze misschien niet eens zo heel leuk vinden of zitten in een relatie die net goed genoeg is. Hun dromen, grote reizen die ze nog zouden willen maken, passies die ze nog zouden willen ontwikkelen, het wordt allemaal uitgesteld naar een misschien helemaal niet bestaand later.

Wat als je er morgen niet meer bent. Als je morgenvroeg niet wakker meer wordt. Heb je dan alles uit je leven gehaald wat er inzit? Heb je alles gegeven aan de wereld wat jij te geven hebt? Heb je gedaan wat je kon om de talenten die je meekreeg bij je geboorte optimaal in te zetten? Als het antwoord ja is, is dat fantastisch, maar kun je daar volmondig ja op geven?

Voor de meeste mensen geldt dat dat antwoord volmondig nee is. En dat is niet vreemd. We leren van jongs af aan te kiezen voor veiligheid en zekerheid in plaats van te leven uit passie en hart. Onze ouders moedigden ons aan (zij weten ook niet beter) te kiezen voor een richting waar werkgelegenheid inzit, waar een boterham te verdienen is, waar zekerheid is. Zoals wij onze kinderen misschien aanmoedigen dat ook te doen. Maar die zekerheid is een verzinsel. Economieën veranderen, waar vandaag veel banen in zijn is morgen een overschot. Door de crisis raakte je je onbepaalde tijdscontract kwijt en kun je je hypotheek niet meer betalen. Je pensioen is verdampt voordat je de pensioengerechtigde leeftijd van 65 hebt bereikt, eh… 67, ehm.. 70 en straks misschien nog wel ouder. Je begrijpt wat ik bedoel. Illusie.

Zekerheid is een illusie. De enige zekerheid die bestaat is dat het leven onzeker is. Alles is altijd in beweging. Alles verandert continue. En wij mensen zijn gehecht en houden de dingen het liefst zoals ze zijn. Een gegarandeerd recept voor ongeluk. Leren leven met onzekerheid bevrijdt je, maakt je krachtig en opent je voor het leven.

Eén van de grootste geheimen van het leven is het loslaten van de illusie van zekerheid en je over te geven aan de vergankelijkheid van het bestaan. Zodanig omgaan met de onzekerheden van het leven kan alleen als je innerlijke zekerheid opbouwt, bijvoorbeeld zoals Eji door jarenlange meditatie en beoefening. Eji gaf al zijn externe zekerheden op, trok er zeven jaar op uit om een documentaire te maken, verhuisde van Japan naar Bali en leeft het leven van zijn dromen door geluk te brengen over de hele wereld. Een prachtige inspiratiebron.

Ga eens voor jezelf na, doe jij wat je echt graag wilt? Werk je uit passie of om je hypotheek en huur te betalen? Wat zijn de vijf grootste dromen en hoe dicht ben je bij de realisatie ervan? Als morgen je leven in elkaar stort en je alles kwijtraakt, ben jij er dan nog? Blijf je overeind? Durf je je over te geven aan de stroom van het leven en te vertrouwen op een kracht die groter is dan jij?

Het leven is kort en de moeite waard om werkelijk geleefd te worden. Passie is de GPS van de ziel en als je je passie volgt dan zul je merken dat het leven zich op magische wijze voor je ontvouwt. Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar dat hoeft ook niet. Helder water moet blijven stromen om helder te blijven. Als je het in een gat in de grond stopt wordt het modder. Dit geldt natuurlijk ook voor jou. Stroom! Leef! En vooral: Geniet ervan! Als je dan op een dag in de nabije of verre toekomst dit leven verlaat, dan kun je in ieder geval terugkijken op een prachtige en welbestede tijd op aarde.

Eji’s website: http://latinsamurai.com

En zijn documentaire: www.thehappymovie.com

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *