De wraak van het vlees, het karma van de mensheid

16 april 2020

De wraak van het vlees, het karma van de mensheid

De afgelopen maanden onderzoekt ons team de effecten van de grootschalige en industriële veeteelt. We wilden wel eens weten welke wereld verstopt er zit achter het vlees en andere dierlijke producten in de supermarkt. De documentaire VLEES! gaat over deze industrie. We zijn tijdens het maken van de documentaire geschrokken van alle ontdekkingen. Sanne, onze coördinator, is spontaan weer vegetariër geworden.

De ontdekkingen die wij hebben opgedaan gedurende de onderzoeken, delen wij graag vanuit het grotere perspectief. Het perspectief van het karma van de mensheid. We doen met zijn allen iets dat eigenlijk niet kan. We doen het omdat iedereen het doet. We doen het en blijven het doen.

Dit zijn de gevolgen.

Vlees, miljarden mensen over de hele wereld eten het. Een gewoonte die we hebben overgehouden aan onze tijd als jagers en verzamelaars. Het is een gewoonte die compleet uit de hand is gelopen. Toen we in 1950 met 2,6 miljard op de wereld woonden, ging het nog goed. Boeren hadden een relatief kleine veestapel en dieren werden gevoed met lokaal voedsel. Een kleine 50 jaar later, in het jaar 2000, zijn we met 7 miljard mensen die allemaal vlees willen blijven eten. Hoewel wij dachten dat dit door kon gaan, was dat niet het geval. We schaalden de veeteelt enorm op en creëerden de bio-industrie. Alleen in Nederland worden er om die reden al ongeveer 450 miljoen dieren gehouden voor vlees, eieren en melkproducten. Wereldwijd zijn dat er 70 miljard. Dieren die worden gevoed met soja en maïs uit het Amazonegebied.

Er schieten megastallen als paddenstoelen uit de grond. Stallen waar dieren op elkaar gepakt zitten om zo snel mogelijk vet gemest te worden voor consumptie.

Alles draait om geld en productie. De welzijn van het dier is hier volledig aan ondergeschikt. We hebben allen de illusie dat dit prima kan en dat we hier goed mee wegkomen. Ons biefstukje ligt keurig voorverpakt in de supermarkt en de koe die dood is gegaan na een rotleven, is een ver van je bed show. De wet van oorzaak en gevolg (gevolg genaamd karma) is ons aan het inhalen. Door miljoenen dieren te onderwerpen aan dit leed, bouwt de mensheid een dramatisch karma op. We vernielen onze planeet én onszelf met elk hap vlees en slok melk die we consumeren. Het ernstige aan de situatie is dat mensen denken dat het allemaal meevalt. We hebben niet in de gaten hoe erg de situatie eigenlijk is. Wat is er dan zo erg? Wat is dan onze karma?

  1. Ontbossing van de Amazone: Europa is veruit de grootste afnemer van veevoer gebaseerd op soja en mais uit Brazilië. Om de consumptie bij te houden worden er per minuut 50 voetbalvelden regenwoud gekapt(!). Sinds de jaren 60 wordt er in Brazilië 57 keer meer soja geproduceerd voor de bio- industrie. Inmiddels is het regenwoud gehalveerd. De groene longen van de aarde verdwijnen op deze manier en ook allerlei nog niet ontdekte medicijnen verdwijnen, voordat we ze gevonden hebben. 30% van het landoppervlak op de planeet wordt door koeien bewoond. 83% van alle diersoorten in de Amazone is op dit moment verdwenen. Het Wereld Natuur Fonds schat dat de populaties wilde dieren de afgelopen 40 jaar met 50% geslonken is.
  2. Ziekten (Pandemieën): Het opgestapelde vee veroorzaakt een enorm risico op allerlei ziekten. Denk aan MKZ, gekkekoeienziekte of Q-koorts. Volgens bloedbank Sanquin heeft 1 op de 500 bloeddonoren hepatitis E onder de leden, een ziekte die veel voorkomt bij biggen.

De link tussen de bio industrie en ziektes, werd in 2005 blootgelegd in de campagne “Rem het virus, eet geen kip” van Marianne Thieme. Deze richtte zich tegen de consumptie van kippen om te voorkomen dat de vogelgriep zich zou verspreiden. Zeven pluimveebedrijven klaagden haar aan, maar de rechter oordeelde dat de verbinding tussen de industrie en het virus overduidelijk was. De vrijheid van meningsuiting zou in gevaar zijn als Marianne de mond gesnoerd zou worden.

  1. Antibiotica: Als je duizenden dieren bij elkaar zet, is het logisch dat er ziektes uitbreken. Om dat te voorkomen worden deze dieren volgespoten met antibiotica en andere ziekteremmers. Dit komt in het lichaam van de consument terecht, waardoor de kans bestaat dat zij resistent worden tegen antibiotica. Het gevolg is dat antibiotica niet meer zal werken als er een ziekte uitbreekt.
  2. Honger: Er gaan elke avond een miljard mensen met honger naar bed. Ondertussen wordt 50 tot 70% van al het landbouwgebied gebruikt om soja en mais voor koeien te verbouwen. Een koe heeft 15 tot 25 kilo voer nodig om een kilo vlees te produceren. Als deze grond gebruikt zou worden om voedsel te verbouwen dat rechtstreeks door mensen gegeten kan worden, zou de hele wereld gevoed kunnen worden. Waar er nu 400 miljoen hectare nodig is voor het verbouwen van soja, is dat bij rechtstreeks consumeren nog maar 25 miljoen hectare.
  3. Watergebrek: Eén van de grootste problemen van deze tijd is het opraken van drinkwater. Door het smelten van de gletsjers en het intensieve gebruik van water door allerlei industrieën gaat dit erg snel. De Verenigde Naties hebben de verwachting dat er 750.000 klimaatvluchtelingen in 2030 zullen zijn en 2 miljard klimaatvluchtelingen in 2050. Waar vluchten ze naartoe? Juist, naar Europa.

Alsof dat nog niet ernstig genoeg is, wordt er voor de vleesconsumptie ook liters water gebruikt. Voor één biefstukje is 3000 liter water nodig. Dat zijn 60 keer douchebeurten van 50 liter water per keer. Denk daar eens aan als je in de supermarkt voor het vleesvak staat.

  1. Uitstoot, klimaatproblemen en opwarming van de aarde: Volgens het Centrum voor Landbouw en Milieu, stoot een koe evenveel koolstofdioxide uit per jaar als een auto die 70.000 kilometer rijdt. Van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde naties, weten we dat 18% van alle uitstoot wereldwijd wordt veroorzaakt door koeien. Dat is meer dan alle auto’s, vrachtwagens, schepen en vliegtuigen samen. De vervuiling komt van het methaan dat koeien uitboeren en scheten, plus alle uitstoot voor het transport en het houden van de dieren. Dit heeft een direct en groot effect op de opwarming van de aarde, de overstromingen en andere problematiek die veroorzaakt worden door het consumeren van koeien.
  2. Grotere problemen in de toekomst: De FAO schat in dat we over 40 jaar ongeveer 60% meer vlees consumeren. De oorzaak is deels te vinden in opkomende landen als China, maar ook door ons. Nederland is één van de grootste varkensvleesproducenten ter wereld. Voor elke driekamerflat hebben ongeveer 120 dieren nodig. Probeer je eens voor te stellen hoe groot dat aantal is over 40 jaar. Als je daar de uitstoot en de ontbossing bij optelt, kunnen we het oerwoud gedag zeggen.


Conclusie

We denken dat we ongestraft door kunnen gaan met de vleesproductie en consumptie op de huidige schaal. Als we weigeren de gevolgen in te zien, zijn deze vernietigend. De wet van oorzaak en gevolg zorgt ervoor dat we gestraft worden voor al het leed dat we veroorzaken bij miljarden dieren. Karma is eenvoudig; als een mens dronken wordt krijgt hij een kater. Als de mensheid op deze schaal dieren houdt, zal er zonder twijfel sprake zijn van ontbossing, ziekte-uitbraken (waarbij antibiotica niet meer zal werken), lijden honderden miljoenen mensen extreme honger, klimaatvluchtelingen vanwege watergebrek, en warmt de aarde in hoog tempo op. Dit met alle gevolgen van dien. Als we zo doorgaan met de vleesconsumptie worden de problemen steeds groter. De wraak van het vlees voor wat we dieren aandoen om het te kunnen eten. Karma is onverbiddelijk en er valt niet mee te onderhandelen.


Oplossingen

We moeten nu stoppen met het creëren van negatief karma voor de mensheid. De vleesconsumptie moet gestopt worden voor het te laat is. Jij en ik kunnen het verschil maken. Nederland heeft een leidende rol als het gaat om bio-industrie in de wereld. Wij als Nederlanders kunnen hier veel meer invloed op uitoefenen dan we denken. Het gebeurt hier en nu. Als we onze ogen openen kunnen we het tij nog keren.

Gelukkig zijn er meer dan genoeg oplossingen en alternatieven. De Bridgeman Foundation heeft de documentaire VLEES! gemaakt. Je krijgt zo alle informatie die je nodig hebt om jouw bijdrage aan dit negatieve karma te stoppen of te verminderen.

 

Deel dit!

Één suggestie bij “De wraak van het vlees, het karma van de mensheid

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *