De wraak van het vlees, het karma van de mensheid

30 juli 2015

De afgelopen maanden zijn we met ons team de effecten van de grootschalige en industriële veeteelt aan het onderzoeken. We wilden wel eens weten wat er voor een wereld zit achter het vlees en andere dierlijke producten in de supermarkt. We zijn namelijk druk bezig met het maken van de documentaire VLEES! die hierover gaat. Ik denk dat we allemaal zijn geschrokken van wat we ontdekt hebben. Onze coördinator Sanne werd er spontaan weer vegetariër van. In dit artikel wil ik de ontdekkingen die we deden met je delen vanuit het grotere perspectief dat voor ons zo duidelijk werd gedurende het onderzoek. Het perspectief van het karma van de mensheid. We zijn met z’n allen iets aan het doen dat eigenlijk helemaal niet kan. Maar omdat iedereen het doet gaan we maar door. Dit zijn de gevolgen.

Vlees, miljarden mensen over de hele wereld eten het. Een gewoonte die we overgehouden hebben uit onze tijd als jager-verzamelaars. Het is alleen een beetje uit de hand gelopen. Toen we in 1950 met 2,6 miljard mensen waren kon het nog wel. Boeren hadden een relatief kleine veestapel en dieren werden gevoed met lokaal voedsel. In 2000 echter waren we al met 7 miljard mensen die allemaal vlees wilden blijven eten. Dat kon natuurlijk niet, alleen dachten wij van wel. We schaalden de veeteelt enorm op en creëerden de bio-industrie. Alleen in Nederland al worden daardoor zo’n 450 miljoen dieren gehouden voor vlees, eieren en melkproducten. Wereldwijd zijn dat er 70 miljard. Dieren die worden gevoed met soja en mais uit het Amazonegebied.

Megastallen waar dieren op elkaar gepakt zitten om zo snel mogelijk vet gemest te worden voor consumptie schieten als paddenstoelen uit de grond.funny-meat-beef-faces Alles draait om geld en productie. Dierenwelzijn is daaraan volledig ondergeschikt. We hebben met z’n allen de illusie dat we hiermee prima mee wegkomen. Ons biefstukje ligt keurig verpakt in de supermarkt en de koe die er ergens ver weg een rotleven voor gehad heeft is ver van ons bed. Het tegengestelde is echter waar. Als je goed kijkt zie je dat de wet van oorzaak en gevolg (karma) ons aan het inhalen is. Door al dit leed te berokkenen aan miljarden dieren bouwt de mensheid een dramatisch karma op. We vernielen onze planeet en onszelf met elke hap vlees en elke slok melk die we nemen. En we hebben het niet eens in de gaten. De meeste mensen denken dat het allemaal wel meevalt, het tegenovergestelde is waar. Het valt vies tegen. Wat is dat karma dan? Ik zet een aantal gevolgen van onze vleesconsumptie onder elkaar:

1. Ontbossing van de Amazone: Europa is veruit de grootste afnemer van op soja en mais gebaseerd veevoer uit Brazilië. Hiervoor wordt per minuut 50 voetbalvelden regenwoud gekapt(!). Sinds de jaren 60 wordt er in het land 57 keer meer soja geproduceerd voor de bio- industrie. Van al het regenwoud dat we hadden is nog maar de helft over. De groene longen van de aarde verdwijnen op deze manier en allerlei nog niet ontdekte medicijnen verdwijnen voordat we ze gevonden hebben. 30% Van het landoppervlak op de planeet wordt door koeien bewoond. 83% Van alle diersoorten in de Amazone is al verdwenen. Het Wereld Natuur Fonds schat dat de populaties wilde dieren de afgelopen 40 jaar met 50% geslonken is.

2. Ziekten (Pandemieën): Door al dat op elkaar gestapelde vee lopen we een enorm risico op allerlei ziekten. MKZ, gekkekoeienziekte, Q koorts etc. Volgens bloedbank Sanquin heeft 1 op de 500 bloeddonoren hepatitis E onder de leden, een ziekte die veel voorkomt bij biggen. Dat de link tussen de bio industrie en ziekten een feit is, bleek in 2005 toen Marianne Thieme de campagne “Rem het virus, eet geen kip” begon tegen de consumptie van kippen om te voorkomen dat de vogelgriep zich zou verspreiden. Zeven pluimveebedrijven klaagden haar aan, maar de rechter oordeelde dat de verbinding tussen industrie en virus te duidelijk was en de vrijheid van meningsuiting in gevaar was als Marianne de mond gesnoerd zou worden.

3. Antibiotica: Als je duizenden dieren bij elkaar zet, is het logisch dat er ziekten uitbreken. Om dat te voorkomen worden deze dieren volgespoten met antibiotica en andere ziekteremmers. Het gevolg is dat wanneer het vlees gegeten wordt, de consument ervan grote kans heeft resistent te worden tegen antibiotica met als gevolg dat, wanneer er een ziekte uitbreekt, hij of zij geen antibiotica meer kan gebruiken omdat het niet meer werkt.

4. Honger: 1 Miljard mensen gaan elke avond met honger naar bed. Tegelijkertijd wordt 50 tot 70% van al het landbouwgebied gebruikt om soja en mais voor koeien te verbouwen. Een koe heeft 15-25 kilo van dit voer nodig om een kilo vlees te produceren. Als we deze grond zouden gebruiken om voedsel op te verbouwen dat rechtstreeks door mensen gegeten kan worden, zouden we de hele wereld kunnen voeden. Waar we nu 400 miljoen hectare nodig hebben voor het verbouwen van soja, is dat bij rechtstreeks consumeren nog maar 25 miljoen hectare.

5. Watergebrek: Eén van de grootste problemen van deze tijd is het opraken van drinkwater. Door het smelten van de gletsjers en het intensieve gebruik van water door allerlei industrieën gaat het heel snel. De Verenigde Naties verwachten onder andere hierdoor 750.000 klimaatvluchtelingen in 2030 en 2 miljard van deze mensen in 2050. En weet je waar ze naar alle waarschijnlijkheid voor een groot deel naartoe zullen vluchten? Juist, naar Europa. Voor één biefstukje is 3000 liter water nodig. Daar kun je 60 keer van douchen à 50 liter water per douchebeurt. Denk daar eens aan als je in de supermarkt voor het vleesvak staat.

6. Uitstoot, klimaatproblemen en opwarming van de aarde: Een koe stoot evenveel koolstofdioxide uit per jaar als een auto die 70.000 kilometer rijdt volgens het Centrum voor Landbouw en Milieu. Van de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde naties, weten we dat 18% van alle uitstoot wereldwijd wordt veroorzaakt door koeien. Dat is meer dan alle auto’s, vrachtwagens, schepen en vliegtuigen samen. Het methaan dat koeien uitboeren en scheten plus alle uitstoot voor het transport en het houden van de dieren vervuilt enorm. Dit heeft een direct en groot effect op de opwarming van de aarde en de overstromingen en andere problematiek die daarmee gepaard gaat.

7. Grotere problemen in de toekomst: Over 40 jaar schat de FAO dat we 60% meer vlees gaan consumeren, dat komt mede door opkomende landen als China, maar ook door ons. Nederland is bijvoorbeeld één van de grootste varkensvleesproducenten ter wereld. Voor elke driekamerflat hebben we hier zo’n 120 dieren nodig. Stel je de schaal waarop we dieren gaan houden tegen die tijd eens voor. Stel je ook de uitstoot en de ontbossing voor die dat met zich meebrengt. Zeg maar “dag” tegen het regenwoud.

Conclusie
We denken dat we ongestraft door kunnen gaan met de vleesproductie en consumptie op de huidige schaal. Als we ons onwetend houden zijn de gevolgen echter destructief. De wet van oorzaak en gevolg zorgt ervoor dat al dat lijden wat we die miljarden dieren jaarlijks aandoen bestraft wordt. Karma is eenvoudig; als een mens dronken wordt krijg hij een kater, als de mensheid op deze schaal dieren houdt krijgt ze ontbossing, ziekte-uitbraken (waarbij antibiotica niet meer werkt), lijden honderden miljoenen mensen extreme honger, ontstaan enorme vluchtelingen stromen vanwege watergebrek en warmt de aarde in hoog tempo op met alle gevolgen van dien. En die problemen worden alleen maar groter als we zo dooreten. De wraak van het vlees voor wat we dieren aandoen om het te kunnen eten. Karma is onverbiddelijk en er valt niet mee te onderhandelen.
 Oplossingen
We moeten nu stoppen met het creëren van negatief karma voor onszelf door vleesconsumptie voor het te laat is. En daar kunnen jij en ik een verschil in maken. Nederland heeft een leidende rol als het gaat om bio-industrie in de wereld. Wij als Nederlanders kunnen hier veel meer invloed op uitoefenen dan we denken. Het gebeurt hier en nu en als we onze ogen openen kunnen we het tij nog keren. Gelukkig zijn er meer dan genoeg oplossingen en alternatieven. De Bridgeman Foundation maakt momenteel de documentaire VLEES! Waarin je alle informatie krijgt die je nodig hebt om jouw bijdrage aan dit negatieve karma te stoppen of te verminderen.

De trailer van VLEES! kun je bekijken als je hier klikt.

Bronnen:
 Professor Dr. Mark Post, Universiteit Maastricht.
Wereld Natuur Fonds

 Nicolaas G. Pierson Foundation
Centrum voor Landbouw en Millieu
Food and Agriculture Organization (FAO) United Nations
Sanquin Bloedbank
Marianne Thieme: Meat the Truth, One Single Planet
Bridgeman Foundation

 

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *