Dieren uit de voedselketen, het duurt niet lang meer!

10 juli 2014
Jaap Korteweg
Jaap Korteweg, De vegetarische slager

Ik heb sinds kort twee nieuwe helden: Jaap Korteweg van De Vegetarische slager en Prof. Dr. Mark post van de universiteit van Maastricht. Jaap is een negende generatie boer uit Brabant en Jaap heeft een visie: “Net zoals een eeuw geleden werkpaarden zijn vervangen door tractoren zullen slachtdieren worden vervangen door machines die lekker en efficiënt vlees maken van bonen en granen. “ Jaap werkt samen met topkoks en topslagers en begon met de productie van vleesvervangers die lekkerder zijn dan echt vlees. Ze deden dat zo goed dat tijdens een test, topkok Fernan Andria van het fameuze Spaanse 3- sterren restaurant El Bulli (één van de allerbeste restaurants ter wereld) dacht dat hij met een kippendij van uitmuntende kwaliteit te maken had toen hij een namaak kippendij van de vegetarische slager proefde. In 4 jaar tijd groeide Jaaps bedrijf uit naar 1300 verkooppunten in 5 landen.

 

 

 

Hoogleraar Mark Post gaat nog een stap verder. Hij heeft onlangs in Londen de eerste hamburger van in het laboratorium gekweekt vlees gepresenteerd. Verder zegt hij: “Wat veel mensen niet weten is dat de behoefte aan vlees de komende veertig jaar behoorlijk zal stijgen. Dat komt vooral door de groei van de middenklasse in opkomende economieën. Het is onmogelijk wereldwijd aan die vraag te voldoen. Het maximum van wat we met de traditionele veeteelt kunnen produceren is eigenlijk al bereikt. Bovendien levert het houden van vee voor de vleesproductie steeds grotere problemen op. Onze uitgedijde vleesstapel zorgt voor twintig procent van de broeikasuitstoot en met al die dieren zal het met het dierenwelzijn niet altijd even goed gesteld zijn. Er kleven dus behoorlijke nadelen aan de huidige manier van vlees produceren, maar tegelijkertijd willen we met zijn allen vlees blijven eten. Daarom is het de hoogste tijd een maatschappelijke discussie op gang te brengen over de problemen die hiermee verband houden.”

 

Prof. Dr. Mark Post
Prof. Dr. Mark Post

Volgens Post is het vrij simpel vlees te kweken. “Door bijvoorbeeld in de bil te prikken halen we spierweefsel uit het dier. Dat bevat naast spiercellen ook stamcellen, die eigenlijk zitten te wachten tot ze een beschadigd stukje weefsel kunnen repareren. Van die eigenschap en het feit dat deze cellen zich heel snel vermenigvuldigen maken wij gebruik. Wanneer we er voldoende van hebben kunnen we daarvan nieuw spierweefsel maken dat de basis is van ons vlees.”

Dieren de voedselketen uit, is dat geen fantastisch idee? We eten ten slotte vlees omdat we het lekker vinden en omdat we het gewend zijn, niet omdat we het nodig hebben. Er is nu al geen voedingsstof in vlees die we niet uit andere producten kunnen halen. Namaakvlees en gekweekt vlees gaan het nog makkelijker en lekkerder voor ons maken vegetarisch te eten. De schaal waarop we met de huidige 7 miljard wereldburgers vlees eten is zo onnoemelijk groot dat enorme schade voor ons klimaat en levenskwaliteit niet uit blijven. Daarbij is het dierenleed dat we veroorzaken niet te bevatten. We zijn er bijna. Bronnen: Mark Post; Speakers Academy magazine 2014. Jaap Korteweg; www.devegetarischeslager.nl

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *