Dingeman Boot

Over Dingeman Boot

Begeleiding tijdens een Vipassana retrait kan eigenlijk alleen door een meditatiemeester. Dingeman Boot is zo een meester. Hij is nu 84 jaar en mediteerde als boeddhistisch monnik in meditatiecentra in Myamar en Thailand. Hij studeerde bij grote meesters als Sri Nisargadatta Maharaj in India, Joseph Goldstein, Jack Kornfield en Sharon Salzberg in de US en Sayadaw U Pandita, Sayadaw U Janaka en vele anderen in Myamar en Thailand. Als je alle tijd die Dingeman in retraites heeft gemediteerd comprimeert, heeft hij zes jaar aaneengesloten in meditatiecentra gezeten. Dingemans monniknaam was Pannananda Dit betekent ‘Hij die gelukzalig is in zijn wijsheid’. De diepe wijsheid, diepe liefde en intense rust die hij belichaamd tonen het effect van de meditatiebeoefening ruimschoots aan.

Dingeman zegt zelf over het geven van retraites:
“Sinds 1997 begeleid ik retraites, die een mooie gelegenheid geven om je meditatieproces te verdiepen en meestal ook je motivatie versterkt. In mijn begeleiding tracht ik zoveel mogelijk de wijsheid, die iedereen in zich heeft, wakker te schudden om zo in vertrouwen te luisteren naar de eigen wijsheid. Het is werkelijk mooi in de gelegenheid te zijn anderen te kunnen begeleiden op hun pad en te laten zien dat de vele hindernissen waarmee iedereen te maken heeft, evenzovele noodzakelijke leerprocessen zijn, die je nu eenmaal moet ondergaan. Wat ik belangrijk vind is dat een retraite in feite als een training wordt gezien om de verkregen inzichten en vaardigheden zoveel mogelijk te integreren in het dagelijks bestaan en het dagelijks bestaan met zijn vele processen eveneens als een leermeester te zien.”

In gesprek met Dingeman Boot

Robert: het universum gaf me in mijn ontwakingsproces diverse richtingaanwijzers. Een ervan wees naar een leraar in zijn geboortestad. Op 27 maart 2008 als 29 jarige liep ik het meditatiecentrum binnen van mijn eerste meditatieleraar. Een ervaren leraar die in Thailand en Birma boeddhistisch monnik was geweest. Toen ik voor het eerst ging zitten om te mediteren voelde ik mij ’thuiskomen’. De lessen van Dingeman maakten mij wakker en motiveerden me om aan mezelf te gaan werken. Yoga, sporten en vegetarisch en bewust eten maakten dat ik 30 kilo gewicht verloor in een half jaar tijd. In deze podcast delen Dingeman en ik onze gedachten over meditatie en over het pad van Zelfrealisatie.

Het belang van vertrouwen’

Vertrouwen is een belangrijke kwaliteit en is als een kurk waarop het spirituele proces drijft. Vertrouwen is een belangrijk medicijn tegen angst. Het is een essentieel onderdeel in het opbouwen van je meditatiebeoefening maar zeker ook later. Als je begint met meditatie dan wordt je vertrouwen vaak op de proef gesteld. Het zitten gaat veelal gepaard met pijn. Het kan moeilijk zijn om tot concentratie te komen. Dat is de reden waarom veelal mensen stoppen met de beoefening. Dingeman Boot neemt je in deze podcast mee in het belang van motivatie, zelfvertrouwen, angst en de 3 juwelen.

Meer weten over Dingeman Boot? Bezoek dan gerust zijn website. Klik hier.

Deel dit!