Een Tibetaans ritueel

30 oktober 2014

Vorige week woensdag was het zover. Met ons gezin namen we deel aan een zogenaamde Puja, een ritueel uit het Tibetaans Boeddhisme. Deze Puja ging over het reinigen van het lichaam, spraak en mind van negativiteit, ziekte en vervuiling. De Puja was in ere van Dorje Namjom, deze vrouwelijke boeddha reinigt mensen, huizen, kloosters en steden. Ook negatieve gedachten en immorele acties worden gereinigd en negatief karma wordt opgeheven. Een goede reden om met het hele gezin naar Ouderkerk aan de Amstel af te reizen waar de Puja gegeven werd. Het is met dit soort dingen maar net wat je gelooft, dus ik zal de Puja omschrijven vanuit het oogpunt van Tibetaanse boeddhisten. Kijk maar wat je er mee kunt.

Puja Tulku SonamDe Puja werd geleid door de Tibetaanse lama Tulku Sonam Chodoep Rinpoche (Tulku Sonam). De titel Tulku in zijn naam wil zeggen dat hij de reïncarnatie is van een verlicht lama die terug gekomen is om mensen te helpen het lijden op te lossen. De titel Rinpoche is een ere titel in het Tibetaans boeddhisme. Tulku Sonam is een oude bekende van ons. In 2011 bezochten Monique en ik hem in Zuid- India. Momenteel leeft hij een deel van het jaar in Nederland, om geld op te halen voor zijn stichting. Met deze stichting bouwt hij een school voor nomadenkinderen in Tibet.

Tijdens de Dorje Namjom Puja reciteerde de Tulku Sonam mantra’s die hem in een verhoogde staat van bewustzijn brachten. De deelnemers zaten ontspannen en met hun ogen gesloten. Toen de Tulku zover was kwam de energie van Dorje Namjom en nam deze plaats in het lichaam van de lama. Tulku Sonam was er niet meer, Dorje Namjom leidde de Puja. Door het lichaam van Tulku Sonam, zegende ze alle aanwezigen en met speciale karaffen werd water (een beetje) over onze hoofden gegoten terwijl de mantra’s voortgingen. De energie in de ruimte werd enorm krachtig. Vervolgens namen we wat water in onze mond en spuugden dit uit (spuugbakje). Dit was symbolisch het negatieve loslaten. Daarna kregen we positief ingezegend water dat we doorslikten. In totaal duurde de Puja zeker anderhalf uur.

Het mooie van deze ceremonie is dat je je erna heel goed en schoon voelt. De kids waren ongelofelijk rustig gebleven gedurende het ritueel en iedereen was vol liefde en goedheid. We ervoeren allemaal een direct positief effect van het ritueel. Na afloop kreeg onze zoon Ché Zen een zegening van de Tulku met een rood bandje om zijn pols en een wit Tibetaans sjaaltje. Hij was zo trots als een pauw!

Tulku Sonam verblijft tot april in Nederland. Je kunt hem boeken voor Puja’s bij jou thuis, of elders. Ook geeft hij elke zaterdag meditaties en ceremonies in zijn verblijf in Hilversum. De opbrengst gaat naar zijn stichting. Kijk op www.tulkusonam.nl voor meer informatie en zijn agenda.

 

PS: Alles over meditatie! Zaterdagavond 29 november. Johan Noorloos (de yogaleraar van bekend Nederland) Lama Tulku Sonam Chodup Rinpoche (directe leerling van de Dalai Lama) en Robert Bridgeman (auteur en meditatietrainer) gaan samen in gesprek: meditatie, waar komt het vandaan, wat is het en wat kun je ermee? Een heerlijke avond uit!
meer: de boekpresentatie van Start vandaag met mediteren op 29 november.

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *