Ego; Trump vs de Dalai Lama

25 juli 2016

In de spreektaal noemen we iemand als Donald Trump, iemand die oordeelt, eigengereid is en voor zijn eigen hachje gaat en ‘For the good of me’ leeft, iemand met een groot ego. En iemand als de Dalai Lama, die ontwikkeld en compassievol is, die vanuit wijsheid en ‘For the good of all’ leeft een klein ego. Geen van beide is echter waar.

De stelling:
Donald Trump en de Dalai Lama hebben een even groot ego!

Dat hebben ze ook nodig, want ze doen allebei grote internationale dingen op hun eigen manier. Ego betekent IK en is niet meer of minder dan een identificatiemechanisme. Er is geen mens op aarde die geen ego heeft. We hebben het nodig om door tijd en ruimte te kunnen bewegen en het leven te ervaren.

Wat we in de volksmond met ego bedoelen is het lager zelf. Iemand die zich identificeert met zijn of haar lagere bewustzijnslagen is naar binnen gericht en heeft een laag ontwikkeld ego dat vooral ‘For the good of me’ is, naar binnen gericht dus. Voorbeelden:

Identificatie met:

– De buitenwereld (belangrijk vinden wat je voor werk doet, wat voor auto je rijdt en wat anderen van je vinden)
– Persoonlijkheid (snel geraakt, dingen persoonlijk nemen)
– Het fysieke lichaam (belangrijk er goed uit te zien)
– Gedachten (ik ben wat ik denk)
– Emoties (ik ben wat ik voel)

Het vervelende voor deze mensen is dat werkelijk geluk en liefde nauwelijks voorkomen in deze lage staten van zijn. Ieder mens wil gelukkig zijn, maar slechts weinigen beseffen dat ze dan eerst naar een hoger bewustzijn mogen groeien.

Iemand als de Dalai Lama (of bijvoorbeeld Eckhardt Tolle) heeft een veel hoger ontwikkeld ego dat zich identificeert het hogere bewustzijnslagen als het Hoger zelf en de Ziel. Het blijft echter een Ik of ego (MIJN Ziel), alleen het is meer naar buiten gericht en ‘For the good of all’, voor het geheel dus.

Iemand die verlicht is heeft nog steeds een ego. Dat ego identificeert zich echter niet meer met de illusie van afgescheidenheid van het geheel. Het zegt niet langer mijn naam, mijn lichaam, mijn gedachten, mijn Hoger zelf, mijn Ziel, maar is daar los van en identificeert zich met de eenheid,met het universum.

En nu komt de crux: Niemand is ergens. Dat wil zeggen dat verschillende delen van een persoon zich op verschillende niveaus kunnen identificeren. Een klein deel van de Dalai Lama zal zich nog best met zijn lichaam identificeren. Een deel van hem ook met wat hij voelt en denkt, maar een veel groter deel met zijn Hoger zelf en Zielslagen en een deel van hem heeft zich al geïdentificeerd met de eenheid.

Bij Trump weet ik niet of het ook andersom zo werkt en een klein deel van hem zich al met de eenheid identificeert en een groot deel met wat hij denkt, doet en zegt, maar het zou theoretisch gezien kunnen. 🙂

Dit verklaart ook waarom soms spirituele leraren met een hoog bewustzijn en veel wijsheid nog roken, vlees eten of andere verslavingen hebben bijvoorbeeld op seksueel gebied. Het grootste deel van hun wezen identificeert zich met hoge bewustzijnslagen, maar een deel zit nog wel degelijk in een laag bewustzijn. Meestal zijn dit blinde vlekken.

Ga eens voor jezelf na waar jouw blinde vlekken zitten en waar jouw ego zich mee identificeert. In hoeverre identificeer jij je nog in lagere bewustzijnslagen en in hoeverre ben je geëvolueerd naar hogere lagen? Kijk eens naar de verslavingen die je nog hebt of de persoonlijkheidskenmerken die eigenlijk niet bij (ver)licht leven passen, dan weet je waar je nog op een lage bewustzijnsfrequentie trilt.

Zelfonderzoek brengt bij mij het volgende naar boven: Voor mij is dat:

– Te snel eten (ik kan nog steeds eten opschrokken als een varken), – Hoe ik er uit zie (dat is voor een deel van mij nog heel belangrijk, voor mijn vrouw trouwens ook 😉
– Een lichte mate van controle binnen mijn organisatie (er is dus nog angst voor verlies, niets vergeleken bij wat het vroeger was trouwens)

Nu ik dat geconstateerd heb, kan ik er aan werken en me focussen op deze lagere ego-aspecten om de identificatie ermee los te laten en ze naar een hoger bewustzijnslaag te helpen. Dit kan ik doen door er mindful en bewust mee om te gaan of me er bijvoorbeeld bij te laten coachen door een expert.

Op deze manier ontwikkel ik mezelf steeds verder naar een hoger bewustzijn. Andere manieren om bewustzijn te verhogen zijn beoefening van bijvoorbeeld meditatie of het intensief omgaan met bewuste mensen en leraren om mijn bewustzijn te verhogen. (Vertel me met welke mensen je het meest omgaat en ik kan je vertellen hoe het met je gaat, je neemt hun trilling over).

Ego- vrij zijn is een illusie die wordt gevoed door het ego. Dat ego is zo allesomvattend dat niemand er ooit helemaal vrij van is tot werkelijke verlichting is bereikt. Er is dan ook niets mis met ego.

Zonder ego zou je uit elkaar vallen in fysieke, emotionele, mentale en spirituele onderdelen, er zou niets meer zijn om de boel bij elkaar te houden.

De focus van de zichzelf ontwikkelende mens mag dus liggen op het ontwikkelen van de hogere bewustzijnslagen door wijsheid, compassie, geduld, dankbaarheid, liefde, gelijkmoedigheid, eenheidsbesef en rust te cultiveren.

Je ego zal door bijvoorbeeld meditatie beoefening loskomen van de identificatie met lagere bewustzijnslagen als lichaam, gedachten, emoties en zich door diezelfde beoefening steeds meer met de hogere lagen identificeren.

Bijkomende voordelen zijn dat het je geluk, liefde en inspiratie oplevert en dat je leven er een stuk prettiger van wordt.

En daarmee kun je tevens een ego ontwikkelen dat ‘for the good of all’ is ingericht en mede zorg draagt voor het welzijn van mensheid, natuur en planeet. Wat een prachtige wereld zou het zijn als we dat allemaal deden!

Licht leven, Robert Bridgeman

 

PS Wil je meer weten en zelf toepassen in je eigen leven? Meer informatie vind je hier

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *