Eindelijk een alternatief voor koemelk!

19 juli 2014

Al maanden lang was ik op zoek naar een goede vervanger  voor koemelkproducten. Ik eet en drink zo min mogelijk melkproducten als yoghurt, ijs, melk, pudding en vla. De reden? Simpel, koemelk is voor mensen niet geschikt. Na ongeveer ons 3e levensjaar, stoppen wij mensen met het aanmaken van het enzym (lactase) dat nodig is om melk te verteren. Waarom? Omdat melk voor baby’s is bedoeld. Koemelk is bedoeld voor kalfjes en niet voor menselijke consumptie. Het verstoort onze darmflora. De eiwitten in koemelk zijn voor onze spijsvertering moeilijk te verteren. En vergeet niet de preventieve antibiotica die in de koeien gespoten wordt om te voorkomen dat ze ziek worden. Steeds meer mensen hebben daarom bewust of onbewust last van koemelk producten. Toch vind ik het lekker en zou ik eigenlijk graag kaas, yoghurt en ijs eten. Wat te doen?

VeehouderijDaarbij ben ik een tegenstander van intensieve veehouderij, nu gaan we in Nederland nog wel redelijk met koeien om in tegenstelling tot andere landen, maar toch zie ik te vaak beelden voorbij komen van koeien in nare omstandigheden. Wakker dier zegt erover: “Er leven 4 miljoen koeien in Nederland. Bijna al deze koeien zijn opgegroeid zonder moeder. Hun hoorns worden weggebrand en steeds meer koeien komen nooit in de wei. Door slechte huisvesting krijgen veel koeien last van pootproblemen. Voordat ze geslacht worden moeten ze soms eerst nog op lang internationaal transport”. We gebruiken koeien steeds respectlozer als melkfabriekjes. Kalfjes worden direct na de geboorte bij hun moeder weggehaald omdat de melk voor mensen is bedoeld en 30% van de koeien ziet nooit een weiland. Kortom, er is nog meer dan genoeg te verbeteren in die branche en ik zie niet in waarom ik bij zou dragen aan deze wanpraktijken door melk te drinken of andere koemelkproducten te gebruiken.

Tegenwoordig zijn er steeds meer alternatieven zoals producten gemaakt van kokosmelk, amandelmelk, sojamelk en rijstmelk. Het probleem echter is dat ik ze niet lekker vind. Kokosmelk drink ik wel zo nu en dan, maar teveel ervan doet me geen goed. Zo kwam ik bij geitenmelk uit. Producten gemaakt van geitenmelk zijn veel gezonder dan koemelk en geitenmelk is qua structuur bijna identiek aan moedermelk ( Alleen vitamine B12 krijg je in verhouding te weinig uit geitenmelk en moet je supplementeren). Maar ja, dan heb je uiteindelijk hetzelfde probleem: geiten worden net zo schandalig behandeld als koeien. De meeste geiten staan hun hele leven op stal, worden zonder verdoving onthoornd en lammetjes worden meteen na geboorte bij hun moeder weggehaald. 1 op 10 sterft. Ook geen oplossing dus. Wat te doen? Toch de sojaproducten dan maar?

 

Herman en Marianne van AssenGelukkig heb ik de oplossing gevonden. Dankzij een tip van een bevriend journaliste (bedankt Janske!). Onder de rook van Zwolle, 10 minuten van ons huis nota bene, staat een biologische schapenmelkerij: De Vreugdenhoeve. Herman en Marianne van Assen houden er 200 schapen en sinds kort 24 geiten (met hoorns). De dieren lopen buiten en worden met gevarieerd voedsel en minimale medicatie (niet preventief) grootgebracht. Er worden geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt op het land en de stallen zien er verzorgt en netjes uit. De dieren liggen in het stro als ze binnen zijn. Schapenmelkproducten zijn veel gezonder dan koemelkproducten en zelfs gezonder dan geitenmelkproducten (al kun je die ook veilig halen bij d Vreugdehoeve) het heeft alles in zich dat je nodig hebt (ook vitamine B12) en door de natuurlijke voeding heeft het niet de sterke schapensmaak. Halleluja! Vanaf nu eet ik schapenyoghurt, schapenijs en schapenkaas van Herman en Marianne. Meer weten? Bezoek zelf de Vreugdehoeve: www.devreugdehoeve.nl of ga naar een biologische schapenhouderij bij jou in de buurt. 

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *