Energiemanagement

10 november 2019

Energiemanagement

Wat je ook wilt doen met je leven, of het nu carrièrematig is, te maken heeft met goed ouderschap, of genieten van je oude dag: je hebt er energie voor nodig. Maar hoe optimaliseer je nou je energiehuishouding? Overzie jij jouw energiemanagement? Hoe voorkom je vermoeidheid en lusteloosheid? Hoe zorg je ervoor dat je de energie en fitheid hebt om je passies te kunnen ontwikkelen?

Toen ik in 2010 naar Vietnam verhuisde, leefde ik als een monnik. Ik nam geen alcohol of andere genotsmiddelen. Geen koffie of aanverwanten, nauwelijks suikers en vetten. Ik mediteerde extreem veel, nam twee keer per week yogales, sportte intensief. Trachtte zo vaak mogelijk in de natuur te zijn, hetgeen best een kunst was in een miljoenenstad als Saigon. Het effect na 1,5 jaar was dat ik enorm fit, scherp en krachtig was, maar ook een soort van rigide. De gezelligheid was ervanaf, de sjeu was weg. Het leven was prachtig, gelukzalig en liefdevol, maar ik leefde niet meer. Niet meer echt.

 

EnergiemanagementWe zijn hier niet om verlicht te raken of heilig te zijn: we zijn hier om het leven in al haar glorie te omarmen, ons karma uit te leven en vooral veel te leren en genieten. Daar gaat het volgens mij om in dit leven. De kwaliteit van ons leven wordt voor een groot deel bepaald door twee factoren: de betekenis die we aan ons leven geven en hoe goed we ons voelen. Je kunt nog zo rijk en succesvol zijn, maar als je leven geen betekenis heeft, hou dan maar op. Als je niets bijdraagt en geen hoger doel hebt teer je in en word je steeds ongelukkiger en meer naar binnen gericht.

Je goed voelen is een synoniem voor gelukkig zijn. Stel, ik bied je twee keuzes:

Een miljoen euro, of

Het vermogen je altijd goed te voelen.

 

Wat kies je? Als je slim bent, kies je voor de tweede. Dat miljoen dient namelijk om comfortabel te leven en… je goed te voelen!

Ik heb goed nieuws voor je. In deze blog doe ik je een tool aan de hand die je gaat helpen je goed te voelen. Fit, sterk en energiek door het leven gaan maakt alles makkelijker: je relaties, je carrière je persoonlijke ontwikkeling, het geven aan anderen. Wat het ook is: het gaat soepeler als je je goed voelt.

Energiespel

Toen ik ontdekte dat geheelonthouding (op seks na) niet voor me werkt, besloot ik het over een andere boeg te gooien. Ik ontwikkelde het energiespel.

Stap 1:

Maak voor jezelf twee kolommen zoals hieronder. Boven de linker zet je ENERGIEGEVERS en boven de rechter zet je ENERGIEVRETERS. Zet vervolgens in de linker kolom alles wat je kunt bedenken dat je energie geeft. In de rechter kolom zet je alles wat je kunt bedenken dat je energie kost. Ik geef hieronder een voorbeeld van mijn energiespel:

Energie gevers Energie vreters
Oefeningen/ sport/ hardlopen/ fitness Alcohol
Gezond voedsel Koffie
Voedingssupplementen Fast food
3 liter water per dag drinken (afgestemd op mijn lichaamsgewicht) Suiker, bijvoorbeeld frisdrank, snoep, gebak
Groene thee Koolhydraten, bijvoorbeeld brood, pasta, pizza
Goede nachtrust Teveel en zwaar eten
Dagelijkse meditatie Televisie kijken
Dagelijkse yoga Continue e-mails, whatsapps, smsjes en telefoontjes beantwoorden
De natuur in Slaapgebrek, laat naar bed
Doelen stellen en affirmaties Omgaan met negatieve mensen
Omgaan met positieve en inspirerende mensen Negatief denken, spijt en schuld
Genieten van stiltemomenten Liegen, roddelen, opscheppen
Massages/ sauna bezoek Geldproblemen
Mezelf complimenteren en van mezelf houden Routinematig werk
Inspirerende boeken lezen of -films kijken Werk wat ik moet doen, maar eigenlijk niet leuk vindt
Thync gebruiken Klaar komen
Boeken schrijven Roken
Spreken en training geven Drugs en andere genotsmiddelen
Mensen helpen
Aangesloten zijn op mijn Hoger zelf
Uitdagingen aangaan
Financiële rust
Seks en aanraken
In de zon zijn
Reizen

 

Stap 2:

Schrijf achter elk punt op een schaal van 0 – 10 hoeveel energie iets je kost of geeft. 0 is niet en 10 is heel veel. Als je dat gedaan hebt weet je welke zaken jou het meeste energie geven en welke zaken jou het meeste energie kosten. Je kunt nu je leven daaromheen inrichten.

Stap 3:

Het energiespel wil zeggen dat je niet alleen maar aan de linkerkant bezig bent, maar dat je de rechterkant gewoon in je leven integreert. Echter doe je dit bewust en in balans. Ik las laatst ergens: gezond zijn is hard werken en hard genieten. Als je veel sport en beweegt en over het algemeen gezond eet en supplementen neemt, kun je prima zo nu en dan uit de bocht vliegen en wat lekkers nemen, of heel veel lekkers. Je hebt het progressief geneutraliseerd. Als je alcohol drinkt, drink er dan evenveel of zelfs meer water bij. Als je zwaar tafelt, zorg dan dat je de volgende dag veel beweegt. Het klinkt misschien als open deuren, maar ga het maar eens doen. Gezond en in balans leven gaat niet om oud worden, maar om je leven optimaal te leven en er uit volle borst van te kunnen genieten.

 

Licht leven! Robert Bruggeman

PS Meer energie en lichter leven? Lees hier meer

 

Auteursrecht foto: nexusplexus / 123RF Stockfoto

 

Deel dit!

Één suggestie bij “Energiemanagement

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *