Even voorstellen: Ché Zen Bridgeman

30 oktober 2012

We zijn weer enige tijd in Nederland. De verhuizing vanuit Saigon naar Monster (vlak bij Den Haag) is redelijk gesmeerd gegaan. Op 21 juni 2012 is onze zoon geboren. Een gezond Hollands ventje. Made in Vietnam maar geboren in het Westland.  Zijn roepnaam is Ché Zen. Een bijzondere combinatie van namen. Waarom wij voor deze naam gekozen hebben? Ik zal het je uitleggen.

De naam Ché Zen symboliseert voor ons de ideale levenshouding. Enerzijds Ché, naar de Argentijnse vrijheidsstrijder Ernesto “Ché” Guevarra. Ernesto was een arts en van goede kom af. Hij was een vrijdenker en een gepassioneerd levensgenieter. Ché staat voor ons voor het navolgen van je idealen. Voor passie en levenslust. Voor genieten en plezier. Voor lef en humor. Voor leven.

Zen heeft een heel andere betekenis. Zen is in oorsprong afgeleid van het Zen Boeddhisme. Zen staat voor balans en mate, de “middenweg” van de Boeddha. Ook staat het voor diepgang en het vinden van je werkelijke ik. Zen gaat om de “grote leegte” waar we allen één zijn. Om verbinding, om wijsheid en compassie.

Waarom de ideale levenshouding? Omdat deze twee houdingen op zich beperkt zijn. Als je alleen maar “Ché” bent leef je zonder diepgang. Opgejaagd, continue ben je pijn aan het vermijden en zoekend naar voldoening, naar genot en plezier. De manifestatie drang maakt dat je continue bezig bent met méér. Een groter huis, betere relaties, meer geld, promotie of groei van je bedrijf. Je bent gehecht aan mensen, aan spullen en aan ervaringen. Ché betekent gevangen zitten in de illusie. Heen en weer tussen Yin en Yang, tussen goed en kwaad, tussen liefde en haat. Ché is constant op zoek naar geluk, niet beseffende dat hij dat nooit zal vinden. Omdat werkelijk geluk nooit buiten jezelf gevonden kan worden.

Als je “Zen” bent begrijp je de diepere wijsheid van het leven. Je snapt dat niets ooit permanent is, dat alles altijd beweegt. Je hoeft je dus ook niet te hechten aan mensen, aan spullen of ervaringen. Je hoeft er alleen maar van te genieten. Het negatieve kun je accepteren omdat je een diep besef hebt dat alles komt en gaat. Dat niets blijvend is. Je zoektocht naar voldoening en plezier houdt op. Je begrijpt dat als alles constant veranderd, er niets is dat je blijvende voldoening kan geven. Dat besef geeft je alle rust en voldoening die je nodig hebt.

Als Ché kun je nog een slechte invloed hebben op anderen en de planeet. Als Zen ben je bewust, doe je niets dat schadelijk is, voor je medemensen, het milieu of jezelf. Je eet gezond, je vervuilt je geest niet met gewelddadige films, je mediteert en bent constant in ontwikkeling. Je leert alle uithoeken van je geest kennen en je leert jezelf, en daarmee anderen, doorgronden. Je bent intens gelukkig, vol liefde en compassie. Zen beseft dat mensen continue pijn vermijden en genot zoeken. Maar Zen is niet langer bang voor pijn, hij doorgrondt de pijn en is daarmee ook bevrijd van de zoektocht naar genot. Zoals je ziet is alleen “Zen” zijn ook niet alles. Als je echt helemaal “Zen” bent, sluit je je op in een klooster. Hoef je niets meer dan meditatie en contemplatie. Je doorziet de illusie van het leven en hoeft het spel niet meer mee te spelen. Je bent vrij en daarmee sta je buiten de maatschappij, buiten het menselijke spel.

De combinatie Ché Zen is daarom voor ons de balans. Aan de ene kant het leven (Ché), de liefde, een gezin, vrienden, familie, lekker eten, reizen, intimiteit, ontdekken, bouwen en creëren. Idealen nastreven, vrijheid zoeken en mensen helpen! Aan de andere kant Zen. Intens gelukkig, wijs, bewust en duurzaam, Vrij van verslaving, van neurose, van het zoeken naar genot. Vrij van zorgen, van angsten en van twijfels. In het volste vertrouwen dat alles gebeurt omdat het moet gebeuren, genietend van het mooie terwijl het negatieve geaccepteerd wordt.

Door onze kleine man met zo’n naam op de wereld te zetten geven we hem alle ruimte zich in beide richtingen te ontwikkelen en de balans te vinden. Hij kan de wereld veroveren en een diepe wijsheid ontwikkelen. Alles wat hij wil ligt aan zijn voeten. Ik lach me suf als hij besluit een rokende, drinkende en onwetende putjesschepper te worden. (met alle respect voor rokende, drinkende en onwetende putjesscheppers).

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *