Even voorstellen Luca Lyon Anhtoan (en de kracht van ontspannen bevallen)

5 september 2014

Op 24 juli was het zover, onze tweede zoon Luca zag het licht. Na een pijlsnelle bevalling waarbij we nauwelijks de tijd hadden onze hypnobirthingtechnieken toe te passen, kwam hij gezond en blij ter wereld. Luca is een heerlijk rustig ventje dat nagenoeg nooit huilt, wel heel duidelijk laat weten of hij er het ergens mee eens is en verder rustig doet wat een baby doet: wennen, op aarde komen, rondkijken, eten, poepen en slapen. Zijn namen hebben betekenissen. Luca betekent licht, Lyon is de vernoeming naar het Live Your Own Nature centrum dat we in Vietnam oprichtten en Anhtoan is een vernoeming naar twee oma’s (Antonia) en een Vietnamese vriend. Het staat voor compleet en veilig.

Tijdens onze bevallingen (onze? Jazeker, we deden het samen) maakten we gebruik van een combinatie van technieken. Ik voelde de behoefte hier een en ander over te delen omdat ik vermoed dat het veel stellen kan helpen de bevalling fijn en bewust te beleven. Het belangrijkste uitgangspunt is dat de bevalling vrij mag zijn van angst, angst leidt tot spanning en spanning tot pijn, een inzicht uit hypnobirthing. (Ik heb onderaan deze post een link naar de hypnobirthing site toegevoegd, dan kun je daar zien wat het precies is, ook schrijf ik erover in het boek: Start vandaag met lichter leven) Het lichaam van een vrouw kan bevallen terwijl de vrouw in coma is. De vrouw is dus helemaal niet nodig J Dit betekent dat hoe verder weg de vrouw is in ontspanning, hoe soepeler de bevalling gaat.

Hiervoor gebruikten wij ontspanningstechnieken uit hypnobirthing: speciale scripts die ik voorlas aan Monique die in combinatie met hele rustige ademhaling tot een diepe ontspanning leiden. We combineerden dit met hypnosetechnieken en met lichaamsbewustzijnsoefeningen uit de yoga. Monique bevond zich door deze combinatie in een diep ontspannen staat, bij onze eerste was ze 80% van de bevalling in diepe trance, waardoor ze een heerlijke ervaring had. Daarbij was ik haar continue energie aan het geven (d.m.v. reiki) en haalde ik blokkades weg als deze zich aandienden (d.m.v. touch of matrix). Wat bijdroeg aan de fijne sfeer waren de zachte muziek, gedimd licht en het kaarslicht.

We hadden bij beide bevallingen 1 verloskundige (geen kraamhulp/ stagiaires) die we vroegen alleen via mij te communiceren. Zo werd Monique niet uit haar roes gehaald. De samenwerking met de verloskundigen was gezellig en plezierig en je voelt je als geboortepartner echt onderdeel van de bevalling. Bij beide bevallingen greep de verloskundige één keer in om het proces goed te laten verlopen, het zijn zware jongens die zoons van ons. Ondanks dat onze beide zoons 9 ponders zijn heeft Monique bij onze eerste zoon Ché Zen 1 x geperst en bij Luca helemaal niet. Je kunt een kind met speciale ademhalingstechnieken als het ware ter wereld ademen, het kindje weet precies wat het moet doen. Ook de weeën ving ze op met ademhalingstechnieken, ik mocht haar daarbij continue coachen zodat ze in ontspanning bleef. Al met al waren beide bevallingen een rustige, bewuste en spirituele ervaring die heeft geleid tot rustige en bewuste baby’s.

Tips voor een bewuste bevalling:

  • Doe je samen een hypnobirthing cursus bij een gecertificeerde HB trainer
  • Ga je tijdig op yoga en leer je lichaam kennen, voelen en ontspannen
  • Doe je als geboortepartner een reiki en een Touch of Matrix cursus
  • Laat je de navelstreng uitkloppen en knip deze zo bewust mogelijk door (of helemaal niet, dan sterft ze vanzelf af na een paar dagen)
  • Dim je het licht, zorg voor zachte muziek en kaarslicht
  • Neem je een doula of zwangerschapsbegeleider in de arm om je/ jullie bij te staan
  • Overleg je van te voren met je verloskundige hoe je het wilt en maak een geboorteplan waarin je alles vastlegt
  • Ben je ontspannen en niet bang en geniet, geniet, geniet je!

Links:

Luca

 

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *