Geachte heer Asscher / beste Lodewijk

29 mei 2014

Geachte heer Asscher/ beste Lodewijk,

In uw brief aan de tweede kamer van 20 december 2013, omschrijft u psychosociale arbeidsbelasting (PSA) als één van de grote uitdagingen van deze tijd. In 2013 was bijna 50% van het werk gerelateerde ziekteverzuim gelinkt aan PSA. Werk gebonden psychische aandoeningen vormen de meest voorkomende beroepsziekte omschrijft u. Bij veel bedrijven is dit onderwerp echter nog altijd taboe en u belooft een bewustwordingscampagne voor werkend Nederland.

Lodewijk_Asscher_2013-2De aanpak richt zich op het tegengaan van negatieve omstandigheden: werkdruk, agressie, geweld en intimidatie. Met name de hoge werkdruk zorgt in onderwijs en bij financiële instellingen voor veel ziekteverzuim. In 2012 gaven 2.1 miljoen werknemers aan regelmatig onder hoge tijdsdruk te moeten werken. Het verminderen van bovengenoemde factoren is essentieel om PSA tegen te gaan. Praktisch gezien wordt dit misschien wat ingewikkeld, want wat is werkdruk? Wat voor de één een lekker tempo is, is voor de ander een killer. U kunt alle negatieve omstandigheden aanpakken tot in de eeuwigheid. Wanneer u mensen niet leert om te gaan met tegenslag, zullen er steeds weer nieuwe negatieve omstandigheden de kop op steken.

Wat nu als er een methode bestaat die zou helpen om mensen beter met die omstandigheden om te leren gaan? Een methode waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat deze helpt beter om te gaan met stress? Een methode die mensen zelfverzekerder helpt worden? Waarvan wetenschappelijk onderzoekt heeft aangetoond dat ze leidt tot meer veerkracht, meer inzet, betere motivatie en meer zelf bewustzijn bij medewerkers? Een methode die mensen helpt te ontspannen, die aantoonbaar angsten en onzekerheid doet verminderen en die zelfs tot verbeterde sociale vaardigheden leidt?

Een dergelijke methode zou de aanpak kunnen verleggen van zowel het oplossen van de omstandigheden als het verminderen van werkdruk en intimidatie naar het werkelijke probleem: De onmacht van mensen om om te gaan met druk en tegenslag Of: de onmacht van mensen bij druk en tegenslag. Wanneer medewerkers in staat zijn zichzelf te veranderen in zelfverzekerde, ontspannen en veerkrachtige individuen, dan veranderen de omstandigheden vanzelf mee. Een assertief persoon laat zich niet pesten, een veerkrachtig mens kan veel beter met werkdruk omgaan.

De hierboven omschreven methode bestaat echt en heet mindfulness meditatie. Deze meditatievorm wordt, vanwege de hierboven omschreven resultaten binnen een snel groeiend aantal organisaties wereldwijd ingezet. Van Google, Intel, het Amerikaanse Marinierscorps, Samsung, Deutsche Bank, Mc Kinsey & Co en diverse onderwijs- en overheidsinstellingen is bekend dat ze mindfulness meditatieprogramma’s aanbieden aan medewerkers. Zelfs op Wall Street besteden bedrijven als Goldman Sachs en The Bank of England er aandacht aan. Universiteiten van over de hele wereld onderzoeken deze vorm van meditatie, onder de meest actieve bevinden zich de prestigieuze universiteiten Stanford en Harvard. Het is toch vreemd eigenlijk; De hele wereld investeert in mindfulness meditatie en gidsland Nederland loopt ver achteraan. Aan u de kans om hiermee te beginnen

Ik stel voor dat u de € 1.000.000,- die u beschikbaar hebt gesteld gebruikt voor de ontwikkeling van een nationaal mindfulness meditatie programma dat u vervolgens ter beschikking stelt aan organisaties in ons land. De enorme wereldwijde hoeveelheid wetenschappelijke onderzoeken en case- studies zullen u helpen de verantwoordelijke directieteams te overtuigen. Wij helpen u er graag bij.

Met vriendelijke groet,

 

Robert Bridgeman

Link naar de brief van Lodewijk Asscher aan de kamer: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/12/20/kamerbrief-hoofdlijnen-aanpak-psychosociale-arbeidsbelasting.html

Even voorstellen: Robert Bridgeman is onderzoeker, auteur, coach en spreker. Hij onderzoekt methoden om bewustzijn te ontwikkelen door ze zelf te ondergaan. Robert studeerde in centra en kloosters over de hele wereld en woonde 2 jaar in Azië. Hij is co- founder van Bridgeman Community, een internationaal netwerk van professionele coaches. Robert schreef het boek: Start vandaag met lichter leven. Waaraan professoren Herman Wijffels en Paul de Blot, alsmede meditatieleraar Tijn Touber, spreker en innovator Martijn Aslander en Iceman Wim Hof een bijdrage leverden. Samen met Wim Hof beklom hij in januari 2014 Mount Kilimanjaro in Tanzania in 48 uur én in korte broek om aan te tonen dat we het sympatisch zenuwstelsel kunnen beïnvloeden. Robert is tevens als trainer verbonden aan het Search Inside Yourself Leadership Institute in San Francisco (Dat ontstond vanuit Google en Stanford University) en beschikt daarmee over het meest actuele hersenonderzoek. Hij blogt elke donderdag over zijn doorlopende veldonderzoek: over wat hij meemaakt, onderweg tegenkomt en waar hij zich over verwondert

Foto: Wikipedia/Bewerkt

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *