Filosoferen over geluk

1 december 2019

Filosoferen over geluk…

Ik ben Frans aan het leren voor de online les van morgen. Het gaat over geluk. Net realiseerde ik mij dat geluk in het Nederlands meerdere betekenissen heeft.

Geluk HEBBEN is hetzelfde als een mazzeltje hebben. In het casino bijvoorbeeld. Of een erfenis die je niet verwachtte. Gelukkig ZIJN is het doel van het leven. Welk mens wil er nou niet gelukkig zijn? Dit gaat vele malen dieper dan het geluk dat je hebt. Je kunt ook nog iemand geluk toewensen. Dat is zoveel als iemand het beste toewensen. En gelukkig maar, betekent dat er iets meevalt

In het Frans is dat anders. Bijvoorbeeld:
Geluk hebben is avoir de chance.
Gelukkig zijn is être heureux.

In het Engels is dat ook zo realiseer ik me:
Geluk hebben is To be lucky.
Gelukkig zijn is To be happy.

Luck en happiness zijn twee verschillende dingen.

Bij ons niet… geluk en geluk, zo noemen wij ze. Wij als Nederlanders hebben het belangrijkste begrip van het leven, ‘geluk’, meerdere interpretaties gegeven. Gelukkig zijn het er niet meer dan twee, max vier ;-).

In het oude Gaelic, het Keltisch dat in Ierland nog gesproken wordt, gaan ze anders met geluk om. Vrij vertaald zeggen ze als iemand gelukkig is: “There is happiness upon him”. Als iemand ongelukkig is, gebruikt het Gaelic hetzelfde principe: “There is sadness upon him”.
Hij IS niet gelukkig of ongelukkig, er ligt als het ware geluk of ongeluk op hem. Dat is wijsheid. Je bent tenslotte niet je emoties, of gevoelens, of zelfs maar je staten van zijn…

Ik voeg bij deze nog een toepassing van geluk toe aan de Nederlandse taal:

“Geluk op je hebben.” In plaats van gelukkig zijn. Dat redeneert de andere kant dan ook op:
“Verdriet op je hebben.” (In plaats van verdrietig ZIJN).
“Boosheid op je hebben.” (In plaats van boos ZIJN).
“Angst op je hebben.” (In plaats van bang ZIJN).
“Depressie op je hebben.” (In plaats van depressief ZIJN).

Hoppa! Is het ineens een stuk makkelijker om met negatieve emoties en negatieve staten om te gaan (én een tool om je niet zo te hechten aan positieve emoties en staten).

Niks nieuws aan, overigens. In Boeddhistische Vipassanameditatie bijvoorbeeld, doe je niet anders dan naar gedachten, emoties en staten ‘kijken’ om ze vervolgens los te laten. Tibetaans Boeddhistische monniken vermijden mensen die boos zijn. Net als ze mensen met de griep even met rust laten. Om dezelfde reden: ze beschouwen de boosheid als besmettelijk, net als een ziekte. De Kelten en de Tibetanen kijken er hetzelfde naar zo lijkt het.

Filosoferen over geluk ….

Mooi hè. 🙂

Dus als je de volgende keer weer boosheid op je hebt, besef dat je tijdelijk besmettelijk bent en accepteer de boosheid als tijdelijk verschijnsel dat je los kunt laten. Het mag er zijn. Het is niet wie je bent…

Niks mis met boosheid.
Ook niet met geluk trouwens.

Ik wens je alle geluk van de wereld toe!
?

X Robert Bruggeman

Meer blogs lezen? Kijk hier ? of bijvoorbeeld deze blog ‘Geluk is een keuze’

geluk

Deel dit!

Één suggestie bij “Filosoferen over geluk

  1. Hans van holstein zegt:

    Ik heb ooit eens een boek gekregen van Robert waarin het volgende citaat in stond. Wijsheid is weten dat je leeg bent en liefde is weten dat je alles bent. Toen ik het stuk hierboven las kwam dit bij het woord vermijden naar boven. Het kwam naar boven als reactie op het feit om boosheid te vermijden, omdat als je boosheid gaat vermijden (de boosheid van jezelf of van een ander, wat sowieso jou idee over boosheid is) je deze boosheid niet ziet als iets wat van jou zelf is met gevolg dat je de boosheid gaat veroordelen. Maar als je besef dat boosheid, plezier, woede, verlangen allemaal een uitdrukking zijn van een en hetzelfde, wat blijft er dan nog over van deze constant veranderlijke gemoedstoestanden. Als je besef dat je alles bent dat alles in jouw gebeurt, waar maak je je dan nog druk om. Is het dan niet zo dat wat er feitelijk plaats vind alleen dan nog jouw interesse krijgt zonder dat het veroordeelt behoeft te worden. Mag alles er dan gewoon zijn zoals het er feitelijk al is. En is het dan niet zo dat je alleen nog maar reageert op hoe het zich werkelijk voordoet. Dat jouw reactie of oordeel als vanzelf plaats vind en vanuit het niets spontaan opkomt en ineens bij jezelf denkt, goh, dat had ik nooit kunnen bedenken. Dus, doe eens gek en laat die boosheid of wat voor gemoedstoestand dan ook voor wat het is en kijk wat er gebeurt. Maar wees gewaarschuwd want het werkt verslavend en voor je het weet kom je er niet meer vanaf en neemt het je totaal in beslag (wat overigens al het geval is alleen besef je het nog niet).

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *