Het excuus van sociaal drinken

4 januari 2013

Tijdens een coaching sessie met de Duitse tandarts had ik een interessant gesprek over het drinken van alcohol op sociale evenementen. Toen ik haar vroeg waarom ze alcohol drinkt als ze een gezellig samenzijn bijwoont, legde ze me uit dat alcohol haar drie grote voordelen biedt: 1) Ze voelt zich zekerder over zichzelf, 2) Ze is spontaner, gevatter en grappiger, 3) Ze geeft niet om wat andere mensen van haar denken. Zichzelf bedwelmen met alcohol op een feestje is voor haar een geweldige manier om over haar blokkades heen te komen.

Social drinkingDe volgende vraag die ik haar stelde was waarom ze elke keer afstand deed van een mooie kans om te werken aan haar zelfvertrouwen, sociale vaardigheden en authenticiteit telkens als ze naar een sociale gebeurtenis ging. Want dat is wat er gebeurt in de werkelijkheid. Andere mensen zijn onze spiegels. Ze laten ons zien wie we werkelijk zijn en ze weerspiegelen onze schaduwkant. Onderdrukte blokkades en angst worden zichtbaar wanneer we geconfronteerd worden met anderen. Dit is niet iets negatiefs dat zo snel mogelijk dient te worden verdoofd met alcohol, maar een mooie gelegenheid om aan onszelf te werken. Elke keer als we worden gespiegeld door anderen hebben we de mogelijkheid om veranderingen in onszelf aan te brengen, om meer van onszelf te leren houden en onszelf te leren accepteren op een dieper niveau.

Maar wat doen we telkens als een dergelijke gelegenheid zich aandient? We gieten alcohol naar binnen om onze remmingen te verliezen. Hoe kunnen we ooit zelfvertrouwen, sociale vaardigheid en authenticiteit ontwikkelen als we ons keer op keer verdoven? Wij denken dat de alcohol HELPT om meer zelfvertrouwen te krijgen, maar in werkelijkheid weerhoudt het ons van werkelijk zelfvertrouwen. Als we dit patroon nooit doorbreken zullen we alcoholische steun nodig hebben op sociale gelegenheden voor de rest van ons leven. Dat is hetzelfde als bij het trainen van onze armspier iemand vragen om het gewicht voor ons te tillen omdat het anders te zwaar is. Het resultaat daarvan is dat onze eigen armspier nooit verder zal groeien en we altijd hulp nodig zullen hebben.

Zelfvertrouwen, spontaniteit en humor zijn ook een soort spieren die je kunt trainen. Herhaling is de moeder van alle vaardigheden. Elke sociale gebeurtenis is een gelegenheid om jezelf te zien in de spiegel van andere mensen en daarmee een kans om jezelf te verbeteren. Als je dat kunt zonder de hulp van het drinken van alcohol zult je snel vooruitgang merken. Ja, de eerste paar keren zullen lastig zijn en je zult je voelen als een paria die niets interessants te melden heeft en ja mensen zullen je vragen waarom je niet drinkt (ben je ziek?). Geef het wat tijd. Als je vaker naar sociale evenementen gaat zonder het drinken van alcohol zullen je sociale vaardigheden op een natuurlijke manier verbeteren en zullen mensen je accepteren in die nieuwe rol. Je komt vanzelf op een punt waar je kunt deelnemen aan sociale gebeurtenissen en grappig, zelfverzekerd, authentiek en interessant bent zonder een druppel te drinken.

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *