Het geheim voor een Gelukkig leven

1 mei 2013

Robert BridgemanKen je Yin en Yang, het bekende symbool uit de Chinese Traditionele Geneeskunde? Yin en Yang zijn tegengestelden, ze vullen elkaar aan. Yin heeft het zaadje van Yang in zich en Yang het zaadje van Yin. Kijk eens om je heen en ga na of dit inderdaad klopt, heeft alles wat je ziet een tegengestelde? Heeft de stoel waarop je zit een boven- en een onderkant, een linker- en een rechterzijde en een binnen- en een buitenkant? Zonder binnen- geen buitenkant en zonder rechts geen links. En verder: mannelijk en vrouwelijk, water en vuur, licht en donker. We noemen dit verschijnsel de Dualiteit.

Emoties zijn altijd duaal. Dit betekent dat je zowel geluk als ongeluk zult ervaren in het leven. Tenminste, als je geluk op de verkeerde plek zoekt. Als je geluk buiten jezelf zoekt, in andere mensen, bedrijf /baan, ideeën /concepten en/ of in spullen/ materie, dan wordt je constant heen en weer geslingerd tussen geluk en ongeluk. Kort door de bocht: Een nieuwe relatie bijvoorbeeld brengt je geluk, maar vervolgens gaat je partner bij je weg en voila, daar is je ongeluk.

Zou er een manier zijn om Yin en Yang te omzeilen en blijvend geluk zonder ongeluk te vinden? Het antwoord is ja. Het geheim is dat blijvend geluk niet in de buitenwereld te vinden is maar alleen diep in jezelf. Wetenschappers hebben onlangs ontdekt dat in een mind die kalm en helder is, geluk als vanzelf omhoog komt. Hoe je dat voor elkaar krijgt een kalme en heldere mind? Je raadt het waarschijnlijk al: Meditatie. Een meditatiebeoefenaar die langere tijd mediteert ontwikkelt steeds meer rust en helderheid en ervaart op een gegeven moment een gevoel van geluk dat diep van binnen komt. We noemen dit punt “Point of no return”. Voor de een is het er na 2 weken, de ander moet er een jaar of meer voor mediteren.

Dit geluksgevoel van binnenuit wordt niet positief beïnvloed door externe zaken zoals een nieuwe relatie of een nieuwe iPad maar ook niet negatief zoals door plotselinge ziekte of het overlijden van iemand. Vanuit dit innerlijke geluksgevoel kun je rustig kijken hoe prettige en vervelende dingen elkaar afwisselen en hoe dat nu eenmaal bij het leven hoort. Dat betekent niet dat je stopt met voelen. Je wordt nog steeds verdrietig en blij, je gaat er alleen anders mee om. Je leert loslaten en je ontwikkelt een diep besef van hoe na regen altijd weer zonneschijn komt wanneer er iets vervelends gebeurt.

Je wordt een uitgebalanceerder en tevredener mens. Je leert daardoor nog meer genieten van de mooie dingen van het leven zonder eraan te hechten (en dus zonder bang te zijn dat je ze weer kwijt raakt) en je leert de nare dingen makkelijker accepteren. En zoals gezegd, je hoeft alleen maar te mediteren om dat te bereiken. Weet je niet hoe je dat doet? Ik help je graag. Achter deze link vind je een gratis driedelige meditatiecursus: http://www.robertbridgeman.com/nl/mindfulness-meditatie/gratis-online-meditatie-cursus/ Ik wens je veel plezier en geluk!

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *