Het middel is niet het doel

8 augustus 2014

Gisteren had ik een gesprek met een vriend die sinds enige tijd op het pad van bewustwording is. Zijn grote dilemma is dat hij ondanks dat hij elke dag mediteert, veel yoga doet, op zijn voeding let, sport, koud doucht, veel leest en constant bezig is met bewustwording (hetgeen hem veel geluk en vitaliteit oplevert,) toch vaak uit verbinding schiet en in zijn ‘oude’ ik terecht komt. Dit kan gebeuren doordat één van zijn kinderen hem ’s nachts uit de slaap houdt, door een gesprek met een vriend van vroeger, of door een biertje of een glas wijn teveel.

Een van de grootste problemen is zijn sociale netwerk. Mensen in zijn omgeving die niet over bewustwording willen praten zijn niet meer interessant, zo voelt hij. Ze brengen hem niets meer en eigenlijk zijn de gesprekken over koetjes en kalfjes, over de zaak en auto’s een verspilling van zijn tijd. Dit is lastig omdat deze mensen wél vrienden zijn waar hij al heel lang mee omgaat, ook een aantal familieleden vallen onder deze categorie.

Wat ik zie gebeuren bij mijn vriend is wat veel gebeurt bij mensen die bewuster gaan leven. Het bewuste leven is zo fijn en prettig dat ze koste wat kost dat vast willen houden. Vasthouden echter is een kenmerk van ego. Wat er in werkelijkheid gebeurd is dat het ego een nieuwe identiteit probeert te smeden. Het zet zich af tegen alles wat met het oude te maken heeft. De persoon in kwestie zoekt gelijkgestemden met wie hij of zij kan praten over bewustwording en vermijdt de mensen met wie dat niet kan. Vaak echter zijn dat vrienden, familieleden en zelfs partners.

Eigenlijk is het de wereld op zijn kop. Mediteren, sporten, yoga, voeding, etc. zijn middelen die helpen het dagelijks leven prettiger te maken. Ze helpen je bijvoorbeeld beter omgaan met situaties en mensen. Het middel mag niet het doel worden. Leven = ervaren. Het gaat erom dat je beoefening je helpt het leven uit volle borst te leven en er intens van te genieten. Als je te rigide vast houdt aan je beoefening en je leven er ondergeschikt aan maakt klopt er iets niet. Je hebt van je middel je doel gemaakt.

Hoe ga je er mee om?

Mijn vriend verpersoonlijkt de onbewuste angst die veel mensen op het bewustwordingspad hebben om ‘terug te vallen’ in het oude. Als je jezelf hierin herkent, kijk dan eens of je deze angst kunt loslaten en flexibeler kunt worden in je oude stukken.

Zie het als volgt: Er zijn 13 fasen (dimensies) naar verlichting. Het hoeft geen doel voor je te zijn verlicht te raken, maar hoe dichter je bij verlichting komt, hoe meer geluk, voldoening en voorspoed je ervaart in je leven. De meeste mensen bevinden zich in de 3e fase. Dit is de fase van angst, macht en het zoeken naar zekerheid, de wereld zoals we haar kennen.

Als jij op het pad van bewustwording zit, beweeg je naar de 5e fase toe. Dit is de fase van compassie, vertrouwen en liefde. Een deel van je persoonlijkheid echter blijft in de 3e fase. Dat is doodeng om te ervaren want telkens als je met dat deel wordt geconfronteerd door iemand van vroeger, een situatie of een vroegere verslaving, voelt het alsof je terugvalt. Daarom voel je je niet meer thuis bij mensen in de 3e fase.

Deze mensen kunnen jou slechts zien tot waar ze zelf zijn. Mensen in de 3e fase zien jouw 4e en 5e fase dus gewoon niet, ze zien alleen jouw 3e fase gedeelte, dat is de reden dat je bij hun geen gehoor vindt als het over jouw inzichten en bewustwording gaat. Wanneer je accepteert dat een deel van jou zich altijd in de 3e fase bevindt wordt het makkelijker. Je kunt op en neer leren bewegen tussen de fasen. Als je op een verjaardag met oude vrienden bent laat je jouw deel in de 3e fase toe en als je weer thuis bent schakel je terug naar de 5e. Accepteer dat je vrienden en familieleden jou maar voor een deel zien en laat dat andere deel voor wat het is. Probeer niemand te overtuigen en spreek er alleen over als het je expliciet gevraagd wordt. Je beoefening zorgt ervoor dat je niet te ver doorschiet en dicht genoeg bij jezelf blijft in deze situatie, daarvoor was ze tenslotte ook bedoeld. Zo kun je lekker jezelf zijn en genieten van elke ervaring, hoe onbewust ze soms ook is.

Lees meer over dit onderwerp in mijn boek ‘Start vandaag met lichter leven’.

Even voorstellen: Robert Bridgeman is onderzoeker, auteur, coach en spreker. Hij onderzoekt methoden om bewustzijn te ontwikkelen door ze zelf te ondergaan. Robert studeerde in centra en kloosters over de hele wereld en woonde 2 jaar in Azië. Hij is co- founder van Bridgeman Community, een internationaal netwerk van professionele coaches. Robert schreef het boek: Start vandaag met lichter leven. Waaraan professoren Herman Wijffels en Paul de Blot, alsmede meditatieleraar Tijn Touber, spreker en innovator Martijn Aslander en Iceman Wim Hof een bijdrage leverden. Samen met Wim Hof beklom hij in januari 2014 Mount Kilimanjaro in Tanzania in 48 uur én in korte broek om aan te tonen dat we het sympatisch zenuwstelsel kunnen beïnvloeden. Robert is tevens als trainer verbonden aan het Search Inside Yourself Leadership Institute in San Francisco (Dat ontstond vanuit Google en Stanford University) en beschikt daarmee over het meest actuele hersenonderzoek. Hij blogt iedere week over zijn doorlopende veldonderzoek: over wat hij meemaakt, onderweg tegenkomt en waar hij zich over verwondert. Dit najaar verschijnt zijn tweede boek: Start vandaag met mediteren.

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *