Hoe herken je een goede coach?

21 december 2015

Het lijkt een trend in Nederland, coach worden. Steeds meer mensen noemen zich coach of therapeut en bieden hun diensten aan. Hoe herken je nou een goede coach, hoe scheid je het kaf van het koren? Inmiddels leid ik vijf jaar coaches op in onze Lichter leven coach methode. Van hen hebben er behoorlijk wat een succesvolle praktijk opgezet of hun bestaande praktijk verder uitgebouwd. Maar er is ook altijd zo’n 40% in onze opleidingen die het niet haalt. Zo langzaam maar zeker heb ik geleerd waar de valkuilen zitten en zie ik of iemand het in zich heeft een goede coach te worden.

Vandaar een blog over waar je op moet letten als je met een coach in zee wilt gaan.

In basis zijn er twee soorten ontwikkelingen die iemand doormaakt die bezig is zichzelf te realiseren/ bewuster te worden. Interne en externe ontwikkeling. De interne ontwikkeling is het belangrijkst. De coach gaat zijn of haar eigen pad, maakt vlieguren, klaart op en maakt ruimte. Als je een coach kiest wil je dat deze vele uren/ weken/ maanden/ jaren met interne ontwikkeling bezig is geweest. Je coach heeft zijn of haar portie gehad als het gaat om het aangaan van eigen pijnstukken en trauma’s, het oplossen van emotionele blokkades, het ontsluiten van eigen comfortzone, het oplossen van karma en het bevechten van eigen demonen.

Interne ontwikkeling

De coach heeft over een periode van jaren uren en uren gemediteerd, yoga beoefend, retraites gevolgd. Hij of zij heeft zich ondergedompeld in allerlei methodes in centra en kloosters, heeft zich laten uitwonen door bijvoorbeeld EFT- Touch of Matrix- regressie- of andere therapeuten, heeft Lichter leven of andere transformatie programma’s gedaan, deed extensieve emotional release sessies volgens welke methode dan ook, heeft in ijsbaden gelegen, heeft afgezien, is in vreemde landen geweest, heeft gekke ceremonies gedaan, geschreeuwd tot er alleen nog maar gal uitkwam, is tot het gaatje van eigen kunnen gegaan, doorbrak weerstanden en onrust, heeft verlangens leren temmen, meesterschap ontwikkeld en ging dwars door de hel en weer terug. De coach heeft zijn of haar ego gepusht tot het zoveel pijn deed dat hij of zij dacht dat ie/ze doodging. De coach heeft geleden, getwijfeld, gesmokkeld, is door de mangel gehaald en heeft zichzelf verloren en daarna weer terug gevonden. Vervolgens heeft deze coach geleerd zijn of haar leven te optimaliseren en leeft hij of zij voor wat hij of zij uitdraagt naar anderen.

Externe ontwikkeling

Logischerwijs heeft de coach naar aanleiding van deze interne ontwikkeling de externe ontwikkeling gemaakt, dat wil zeggen hij of zij heeft zich op laten leiden tot coach, trainer of therapeut. Hij of zij heeft bijvoorbeeld een stressmanagement training gevolgd of een psychologiecursus, heeft een Lichter leven coachopleiding of andere coachopleiding gedaan, een Touch of Matrix therapeuten opleiding, heeft een mindfulness traineropleiding gedaan, medische basiskennis behaald, ik noem een fractie van wat er is aan mogelijkheden. Kortom, de coach is vakkundig en ervaren en heeft een diep inzicht in het helpen en begeleiden van anderen.

De grote valkuil

Wat nou als je het kaf onder het koren getroffen hebt zonder het zelf in de gaten te hebben. Jouw coach heeft de externe ontwikkeling wel gemaakt en LIJKT daardoor heel ontwikkeld en betrouwbaar, maar heeft de innerlijke reis niet aangedurfd. Jouw coach is in zijn of haar comfort zone blijven hangen, heeft misschien hier en daar wel wat gesnoept, maar is nooit tot het gaatje gegaan en heeft een bewuster ego aangenomen zodat het lijkt alsof hij of zij ergens is…. Jouw coach is een hol vat met een hele mooie buitenkant…

En daar gaat het mis….

Jouw coach heeft zijn of haar eigen pijnstukken en demonen nog niet opgelost. En projecteert deze op jou. Hij of zij probeert onbewust eigen stukken op te lossen met jou als spiegel. Daar ben jij niet mee geholpen en je coach ook niet. Je herkent de extern georiënteerde coach aan de volgende kenmerken:

* Is in essentie nog heel onzeker en probeert dit te maskeren door jargon te gebruiken, zich ‘heilig’ voor te doen en/ of heel stellig over te komen

* Wordt snel boos, raakt gefrustreerd door kleine dingen en heeft lange tenen (waar anderen snel op trappen)

* Wijst naar buiten, altijd hebben anderen het gedaan. Het ligt nooit aan hem of haar

* Gaat het niet ‘aan’. Omzeilt comfortzone- doorbrekende zaken als ijsbaden, schreeuwoefeningen en emotional release sessies

* Heeft altijd een excuus om niet mee te doen aan fysieke uitdagingen en andere moeilijkheden

* Hij of zij kiest altijd de makkelijkste weg

* Steekt veel tijd in uiterlijk vertoon

* Is hoogdravend en gebruikt moeilijke taal

* Geeft snel op, hopt van het een in het andere zonder zaken af te ronden

* Vindt overal iets van, heeft overal een mening over

* Is een enorm liefhebber van comfort. Hoe meer comfort en dikdoenerij hoe liever hij of zij het heeft

* Projecteert eigen stukken op jou en anderen

Aan jou nu de schone taak je coach of begeleider door de mangel te halen. Iemand die echt goed en intensief innerlijk werk heeft gedaan:

* Kent zichzelf en projecteert minimaal op anderen

* Is doorleeft, wijs en ervaren

* Is duidelijk en gebruikt simpele taal om ingewikkelde concepten uit te leggen

* Is rustig en in balans

* Gaat een uitdaging niet uit de weg

* Heeft weinig oordelen en meningen

* Vindt het niet erg te falen

* Is niet teveel bezig met de uitkomst, het gaat om het proces

* Geeft niet snel op bij tegenslag

* Kan met weinig uit de voeten in het leven

* Voelt aan wat er met je is

* Heeft een aanwezigheid die voelbaar verdiept is

* Leeft simpel en geniet daarvan

Kijk maar eens goed in hoeverre jouw coach voldoet aan dit lijstje. Als je een coach kiest kijkt dan vooral ook hoe hij of zij leeft. Practice what you preach is een mooi uitgangspunt voor coaches. De resultaten in zijn of haar leven, zowel materieel als in gedrag en overkomen, als op werkgebied, als fysiek, als spiritueel geven je een goed beeld van waar hij of zij staat in zijn of haar ontwikkeling. Niemand kan iemand anders meenemen naar een niveau dat verder ligt als waar hij of zij is. Je ziet

dus aan het leven van je coach waar hij of zij je mee naartoe neemt. Wees kritisch, kijk goed en kies bewust.

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *