Huisuitzettingen, de wereld op z’n kop

26 juni 2014

Het zijn economisch moeilijke tijden, ook de schuldenproblematiek loopt op. Met name in de sociale woningverhuur. Eén op de zes huishoudens in Nederland loopt een risico op problematische schulden, heeft problematische schulden of zit in een schuldhulpverleningstraject. In 2013 werden 6980 huishoudens uitgezet, 8% meer dan in 2012 (bron AEDES, vereniging van woningcorporaties). Als je dat doorrekent zijn dat 18,5 uitzettingen per dag.

In de praktijk van huisuitzettingen worden gezinnen op straat gezet, kinderen worden van hun ouders gescheiden en belanden in pleeggezinnen, ouders zoeken nachtopvang, caravan, tent of een ander soort dak boven hun hoofd en raken ook al hun bezittingen kwijt. Deze worden verkocht om de schade voor corporaties te beperken. Woningcorporaties zeggen jaarlijks 250 miljoen aan huurinkomsten mis te lopen en vinden daarmee dat huisuitzettingen te verantwoorden zijn, maar is dat wel zo?

Huisuitzettingen kosten de volkshuisvestelijke sector jaarlijks 200 miljoen euro’, verkondigde Dick Jansen, bestuurslid van Eropaf!. ‘We hebben het al gauw over 500 miljoen als je ook andere maatschappelijke kosten mee gaat rekenen. Het lijkt erop dat huisuitzettingen de sector meer geld kost dan huurachterstanden. Rodney van Dam, van de stichting Eropaf, over de grote toename van het aantal huisuitzettingen: ‘Aedes geeft zelf aan dat een gemiddelde huurder die uit wordt gezet een huurschuld heeft van 1577 euro. Als je dan kijkt naar de bijkomende kosten, tussen de 5.000 en 30.000 euro per huisuitzetting, dan kun je beter de huisuitzetting niet doorzetten’.

Er is meer. Slecht financieel beheer en fraude bij woningcorporaties vormen de directe aanleiding voor een parlementaire enquête woningcorporaties, deze werd op 16 april 2013 ingesteld en verwacht in oktober 2014 met een rapport te komen. Het is de afgelopen jaren behoorlijk uit de hand gelopen. Er zijn talloze woningcorporaties te noemen waarbij het mis is gegaan. Bijvoorbeeld Woonbron uit Rotterdam. De corporatie verloor 230 miljoen euro door de koop van cruiseschip ss Rotterdam. Bij Vestia spreek je bijvoorbeeld over een miljardenverlies”, zegt Eerste Kamerlid Adri Duivesteijn (PvdA). Rochdale uit Amsterdam eist miljoenen schadevergoeding van de eigen directeur, Hubert Möllenkamp. Hij wordt verdacht van fraude en moet vrijdag voor de commissie verschijnen. Vestia is de grootste affaire die de commissie wil uitpluizen. Onder leiding van topman Erik Staal ging de corporatie bijna over de kop door financiële speculaties. Schade: 2 miljard euro. Marc Calon, voorzitter van Aedes geeft zelfs voor de enquete commissie aan zich te schamen voor de branche. Kortom, de schade die ontstaan is door mismanagement en fraude is vele malen groter dan huurders ooit bij elkaar kunnen ‘wanbetalen’.

Dit levert ons twee interessante feiten op:

1. Huisuitzettingen kosten de woningcorporaties evenveel of meer dan huurachterstand
2. Woningcorporaties maken er zelf een enorme financiële bende van

Waarom dan doorgaan met het uitzetten en ruïneren van gezinnen met kinderen? Waarom, in het kader van de crisis, deze mensen niet gewoon laten zitten waar ze zitten en zoveel mogelijk te helpen met schuldmanagement? Waarom zijn procedures en regels belangrijker dan menselijkheid en compassie?

 

Bronnen:

Rijsoverheid

AEDES

AEDES voorzitter schaamt zich voor sector

AEDES Zelfverrijking bij woningcorporaties

Stichting eropaf

Voedselbank

Divosa

De woonbond

 

 

Even voorstellen: Robert Bridgeman is onderzoeker, auteur, coach en spreker. Hij onderzoekt methoden om bewustzijn te ontwikkelen door ze zelf te ondergaan. Robert studeerde in centra en kloosters over de hele wereld en woonde 2 jaar in Azië. Hij is co- founder van Bridgeman Community, een internationaal netwerk van professionele coaches. Robert schreef het boek: Start vandaag met lichter leven. Waaraan professoren Herman Wijffels en Paul de Blot, alsmede meditatieleraar Tijn Touber, spreker en innovator Martijn Aslander en Iceman Wim Hof een bijdrage leverden. Samen met Wim Hof beklom hij in januari 2014 Mount Kilimanjaro in Tanzania in 48 uur én in korte broek om aan te tonen dat we het sympatisch zenuwstelsel kunnen beïnvloeden. Robert is tevens als trainer verbonden aan het Search Inside Yourself Leadership Institute in San Francisco (Dat ontstond vanuit Google en Stanford University) en beschikt daarmee over het meest actuele hersenonderzoek. Hij blogt elke donderdag over zijn doorlopende veldonderzoek: over wat hij meemaakt, onderweg tegenkomt en waar hij zich over verwondert

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *