Hypnobirthing® is niet voor iedereen! Of toch juist wel?

23 oktober 2014

Door Monique van Leeuwen

Toen Robert en ik in Vietnam woonden en ik zwanger was van Ché Zen besloten we daar een hypnobirth cursus te volgen. Bij Hypnobirthing® wordt gebruik gemaakt van zelfhypnose en speelt de partner een belangrijke rol. Je doet de geboorte samen. De vrouw, de partner en niet te vergeten het kindje. Hypnobirthing® bestaat uit 5 aspecten: ontspanning, ademhaling, visualisatie, zelf hypnose en affirmaties.

Bij het toepassen van Hypnobirthing® ben je geheel ontspannen en adem je het kindje naar buiten in plaats van persen.

Als ik aan iemand vertelde dat ik op die manier de geboorte wilde doen keken ze me aan of ik gek was.”’Yeah right Mo. Bevallen door niet te persen is onmogelijk dat kan niet” of “we spreken je erna nog wel” of “oefenen voor een bevalling? Dat kan helemaal niet.” Ik heb behoorlijk wat weerstand gekregen en heb het op een gegeven moment zelfs niet meer gedeeld. Ik begon zelf bijna te twijfelen of het wel kon, dus eerst proberen dan maar. De geboorte van Ché Zen duurde 7 uur. Ik was helemaal ontspannen en heb weinig pijn ervaren. En ja, ik heb hem er inderdaad uitgeademd. 1x heb een klein beetje moeten meegeven omdat hij vast zat met zijn schouder, maar het verliep verder heel rustig en fijn. De bevalling van onze tweede zoon Luca verliep ook op dezelfde ontspannen manier.

‘Hypnobirthing®: is een dankbare, ontspannen en stressvrije manier om een kind te baren, gebaseerd op de overtuiging dat alle baby’s in een sfeer van warmte, rust en vreugde geboren zouden moeten worden. De moeder kan een gevoel van blijdschap ervaren als ze fysiek, mentaal en spiritueel goed voorbereid is en kan daardoor haar kind rustiger, comfortabeler en zelfs vaak zonder pijn op de wereld zetten.’

Toen ik mijn bevallingsverhaal vertelde aan de mensen die voor mijn bevalling zeiden dat het onmogelijk was op die manier te bevallen, waren de reacties ook opmerkelijk: “ja de ene bevalling gaat nou eenmaal makkelijk” of “jij bent yogadocent dus jij kunt al makkelijk ontspannen” of “niet iedereen kan dat, je bent een uitzondering.” Met verbazing en open mond hoorde ik de reacties aan. Waarom kreeg ik geen reacties als: “wow hé! dat is interessant! Dat wil ik ook doen!” of “vertel me er eens meer over.”

Laten we het eens omdraaien: als ik je vertel dat ik morgen een marathon ga lopen. Ongetraind, nog nooit hardloopschoenen aangehad en met een conditie van prut. En als ik zeg dat ik dat kan want “iedereen kan een marathon lopen”. De finish haal ik ook wel. Hoe… dat maakt niet uit. Als ik het niet red kan ik een stimulerend middel nemen toch? En mocht ik vlak voor de streep echt niet meer kunnen dan pakken ze mij bij mijn haren en trekken me zo over de streep.

Je zou denken dat ik gek ben. Je zult mij misschien adviseren een jaartje te wachten en ervoor te gaan trainen. De marathon zou ik makkelijker lopen en het zou beter zijn voor mijn gezondheid. En iedereen die ervoor traint kan in principe een marathon uitlopen als hij dat wil. Toch? Waarom is het trainen voor een marathon zo normaal en het trainen voor een bevalling niet? Waarom niet je lijf leren kennen, ademhaling oefenen, communiceren met je partner, affirmeren en visualiseren? Sporters doen niet anders wanneer ze een topprestatie willen leveren! En dat is wat bevallen is! Een topprestatie! Je kunt veel voorwerk doen, je kunt met je partner oefenen en bespreken hoe hij of zij jou kan ondersteunen. Gelukkig hebben we in Nederland sinds kort een heel mooie ambassadrice voor Hypnobirthing®: Doutzen Kroes. Laten we hopen dat veel vrouwen geïnspireerd raken hierdoor. Ook verloskundigen en gynaecologen. Want een bevalling kan voor elke vrouw een mooie ervaring zijn.

Monique en Luca samen met Marie Mongan, de founder van Hypnobirthing® (privé foto)

Monique hypnobirthing

 

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *