In de voetsporen van de Katharen

10 februari 2021

In het dal van de Ariége, vlakbij het stadje Tarascon, liggen de Église-grotten van Ussat. Naar verluid de initiatiegrotten van de Katharen.

In de drie officiële bronnen over de Katharen komen de grotten niet voor. Maar ja… die zijn geschreven door katholieke schrijvers. En de katholieken waren nu juist diegenen die de Katharen met hun 120 jaar durende kruistochten en inquisitie uitgemoord hebben… Dus hoe betrouwbaar is die informatie?

In de jaren ’40 van de vorige eeuw ontdekte een voormalig schoolmeester de grotten opnieuw – ze waren zevenhonderd jaar verborgen geweest. Hij ontdekte dat er een heel grottenstelsel gebruikt werd om in te leven en te werken.

De Kathaarse parfaits, de puren, waren de priesters en bisschoppen van de Kathaarse kerk. Zij leefden en studeerden in deze grotten. Een leven van gekozen armoede, kuisheid, onthechting, bidden en mediteren. Heel vergelijkbaar met dat van boeddhistische monniken.

Wanneer je de grotten dieper ingaat, ontdek je de zeven-chakragrotten. Zeven zalen, aan elkaar verbonden met smalle gangetjes.

Mediteren in de pikkedonkere hartchakrazaal is een levensveranderende ervaring. En chanten in de hoge kruinchakrazaal is adembenemend. Misschien ga je op een dag met me mee…

Het is zevenhonderd jaar geleden dat de laatste bekende Kathaarse parfait werd verbrand. Volgens de legende zou na zevenhonderd jaar de laurier weer bloeien. Deze tijd is die van de wederopstanding der Katharen.

De Katharen waren de dragers van het Christusbewustzijn dat zij middels het Consolamemtum doorgaven. Deze tijd is die van het nieuwe bewustzijn. Aquarius, of het Christusbewustzijn.

Niet voor niets wonen wij op een uur afstand van de inwijdingsgrotten…

Ik voel de brandende innerlijke roeping om steeds dieper het Katharisme in te gaan en instrument te zijn bij de wederopstanding van de Katharen. En Zielsverlangens heb je te volgen. Dat leer ik anderen. En doe ik zelf dus ook.

Vandaag (zaterdag) gaan we naar Montségur. Het laatste bolwerk der Katharen, waar de laatste Kathaarse kerkzetel gevestigd was. Het is vernietigd in het jaar 1244 door de katholieken.

Ik ga vanmiddag vanaf daar live denk ik.

Wordt vervolgd.

X Robert Bridgeman

 

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *