In drie stappen van je stress af

1 mei 2014

Vorige week blogte ik over stress en de rol van de amygdala en het sympatisch zenuwstelsel . Deze week drie stappen om stress uit je leven te bannen:

Stap 1: Pas je levensstijl aan. Schrap alles wat er voor zorgt dat het sympatisch zenuwstelsel sneller activeert en daarmee stress verhogend is. En dat is meer dan je denkt: onder andere teveel koffie en energiedrankjes drinken, teveel TV kijken, ongezond eten, proberen alles continue onder controle te houden, het verlangen te voldoen aan een bepaalde maatschappelijke status, teveel alcohol, teveel werken, steeds je Facebook en e-mail checken en laat naar bed gaan zorgen ervoor dat de boog gespannen blijft zodat de amygdala sneller alarm slaat als er iets gebeurd en je dus ook sneller in de stress schiet. Een gezonde levensstijl helpt je te ontspannen en lekkerder in je vel te zitten.

Stap 2: Ontspan! Voeg een aantal gewoonten aan je leven toe die het sympatisch zenuwstelsel dimmen en haar tegengestelde, het parasympatisch zenuwstelsel, activeren. Het parasympatisch zenuwstelsel is ons ontspanningszenuwstelsel. Als het geactiveerd is zijn je spieren ontspannen, werkt je spijsvertering optimaal, klopt je hart rustig en is je ademhaling verdiept. Het lichaam kan zich herstellen en het immuun systeem beschermt je tegen griep en verkoudheid. Methoden waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze het parasympatisch zenuwstelsel activeren zijn bijvoorbeeld dagelijkse mindfulness meditatie, ademhalingsoefeningen, regelmatig yoga beoefenen, seks en zoenen, sport, naar de sauna gaan en massages nemen. Niet slecht toch?

Stap 3: Downsizen en versimpelen van je leven. Begin de oorzaken van je amygdala activatie structureel te verwijderen uit je leven. Doe een assertiviteitscursus om met je baas om te leren gaan. Geef de concurrentie met je collega op. Laat sociale verwachtingen voor wat ze zijn (ga eens niet naar die verjaardag). Laat los wat anderen van je vinden en ontwikkel schijt aan je maatschappelijke status. Leer door meditatietechnieken te gebruiken anders met druk en deadlines om te gaan. Verwacht minder van je kinderen. Ze hoeven echt niet de populairste te zijn, het leukste feestje te geven en tegelijkertijd op pianoles, paardrijles, tennis en voetbal te zitten. Geef je partner de aandacht die hij of zij echt verdient en zie werk voor wat het werkelijk is: een manier om je te ontwikkelen en je leven te bekostigen. Niet een manier om jezelf te bewijzen of je mee te identificeren.

Je zult merken dat je in ruil voor de ogenschijnlijk offers die ik hierboven omschrijf een aantal prettige nieuwe aspecten aan je leven zult toevoegen: een ontspannen gevoel, bewuster genieten van het leven, minder snel aangebrand zijn, regelmatig geluksmomentjes, minder in je hoofd, intensiever leven, verdiepte relaties met anderen, veel meer aandacht voor je partner en kinderen, meer waardering voor jezelf, meer zelfvertrouwen en een licht en gelukkig leven.

Jij bepaalt zelf of je gestrest wilt blijven leven of meer de ontspanning opzoekt. Denk maar zo: een reis van 1000 kilometer begint met de eerste stap. En die kun je vandaag nog zetten….

Even voorstellen: Robert Bridgeman is onderzoeker, auteur, coach en spreker. Hij onderzoekt methoden om bewustzijn te ontwikkelen door ze zelf te ondergaan. Robert studeerde in centra en kloosters over de hele wereld en woonde 2 jaar in Azië. Hij is co- founder van Bridgeman Community, een internationaal netwerk van professionele coaches. Robert schreef het boek: Start vandaag met lichter leven. Waaraan professoren Herman Wijffels en Paul de Blot, alsmede meditatieleraar Tijn Touber, spreker en innovator Martijn Aslander en Iceman Wim Hof een bijdrage leverden. Samen met Wim Hof beklom hij in januari 2014 Mount Kilimanjaro in Tanzania in 48 uur én in korte broek om aan te tonen dat we het sympatisch zenuwstelsel kunnen beïnvloeden. Robert is tevens als trainer verbonden aan het Search Inside Yourself Leadership Institute in San Francisco (Dat ontstond vanuit Google en Stanford University) en beschikt daarmee over het meest actuele hersenonderzoek. Hij blogt elke donderdag over zijn doorlopende veldonderzoek: over wat hij meemaakt, onderweg tegenkomt en waar hij zich over verwondert.

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *