Is suiker schadelijk?

10 april 2014

Vorige week schreef ik een brief aan de directie van Ballorig in deze weblog. Wat vervolgens gebeurde had ik niet aan zien komen: De website werd door meer dan 30.000 lezers bezocht en meer dan 29.000 mensen zagen het op Facebook. Het werd door veel mensen gedeeld en 45 mensen reageerden op de site. Variërend van laaiend enthousiast tot bijna boos om de ophef over iets ‘onschuldigs’ als suiker in kindersnacks. Een aantal zaken vielen me op in de reacties:

Ten eerste dat de brief een aanval op Ballorig zou zijn. Dit is zeker niet het geval, ik ben dol op Ballorig en afgelopen maandag lagen mijn zoontje en ik weer te dollen in de ballenbak. Als je de brief goed leest, zie je dat ik Ballorig prijs om hun diensten en enkel vraag om aanvulling van het assortiment op het gebied van suikervrij eten. Ook verzoek ik ze ontbijtkoek en liga niet als verantwoorde, gezonde snack neer te zetten omdat het dat niet zijn (i.v.m. suiker, zie de links onder).

Van medewerkers van verschillende Ballorig vestigingen begreep ik dat er verschillen per vestiging zijn. Sommige vestigingen hebben wel degelijk rijstwafels etc. Ook begreep ik dat over het algemeen geen probleem gemaakt wordt als je zelf suikervrij voedsel meeneemt voor je kinderen, zolang je het bij de kassa meldt, hetgeen pleit voor Ballorig. Van de directie heb ik nog niets mogen vernemen.

Enigszins verbaasd ben ik over de weerstand als het gaat om de effecten van suiker. Ik zelf houd ook van zoet en eet best taart op een verjaardag maar ik ben wel voorzichtig, zeker als het gaat om mijn zoontje. Suiker in beperkte hoeveelheden is namelijk helemaal prima, maar suiker is echt vergif in de mate waarin wij het tot ons nemen. Ik dacht dat dat wel algemeen bekend zou zijn. Dankzij de krachtige politieke suikerlobby (gestuurd door bedrijven als Coca Cola en Mars) is suiker de afgelopen jaren ‘normaal’ geworden. Maar niet alleen in zoetigheid, ook in zaken als soep, brood en kant-en- klaar maaltijden vind je veel suiker. Waarom? Omdat het super goedkoop is en makkelijk in gebruik.

Vroeger (in oma’s tijd) was suiker een luxe product, een gebakje op een verjaardag en een glaasje prik in het weekend. Tegenwoordig zit het overal in en lijkt het acceptabel dat we er dagelijks een forse portie van binnen krijgen. Voor je beeld: kinderen kunnen 3 a 4 theelepels suiker per dag tot zich nemen zonder gezondheidsrisico’s. Daarna wordt het link (bron:  American Heart Association). Terwijl in 1 blikje cola alleen al 10 theelepels suiker zitten. De WHO (Wereld Gezondheid Organisatie) heeft onlangs het de verantwoorde hoeveelheid suiker met de helft verlaagd en waarschuwt voor de gevaren. Hoogleraar Endocrinologie Aart Jan van der Lelij van het Erasmus en Paul van Velpen, algemeen directeur van GGD Amsterdam (toch niet de minsten als het over gezondheid gaat) noemen suiker zelfs: “De gevaarlijkste drug van deze tijd”.

Suiker heeft een directe en aanwijsbare en wetenschappelijk onderbouwde relatie met bijvoorbeeld diabetes, obesitas en zelfs depressiviteit. Bijna alle toonaangevende Amerikaanse universiteiten zijn het er over eens dat suiker in de mate waarin we het vandaag de dag eten letterlijk giftig is en ook in Nederland zijn veel wetenschappers tot die conclusie aan het komen. Het nadeel van onderzoeken die ‘bewijzen’ dat suiker niet schadelijk is, is dat deze meestal door de suikerlobby zijn gefinancierd.

Om je op weg te helpen in de wirwar van publicaties en artikelen, heb ik een aantal artikelen en video’s voor je verzameld die laten zien dat er overweldigend bewijs is voor de schadelijkheid van suiker.

Nederland:

Internationaal:

Het zou leuk zijn als we samen het gesprek over de effecten van suiker kunnen voortzetten. Beschik jij als lezer over wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat suiker heel gezond is of juist heel schadelijk is? Voel je vrij om het onder deze blog te delen en onderbouwen. Zo kunnen we met elkaar een helder beeld krijgen over suiker. Wel verzoek ik een ieder om beschaafd te reageren en elkaar met respect te adresseren. Ik censureer reacties niet, behalve als ze beledigend zijn.

 

Even voorstellen:

Robert Bridgeman is onderzoeker, auteur, coach en spreker. Hij onderzoekt methoden om bewustzijn te ontwikkelen door ze zelf te ondergaan. Robert studeerde in centra en kloosters over de hele wereld en woonde 2 jaar in Azië. Hij is co- founder van Bridgeman Community, een internationaal netwerk van professionele coaches. Robert schreef het boek: Start vandaag met lichter leven. Waaraan professoren Herman Wijffels en Paul de Blot, alsmede meditatieleraar Tijn Touber, spreker en innovator Martijn Aslander en Iceman Wim Hof een bijdrage leverden. Samen met Wim Hof beklom hij in januari 2014 Mount Kilimanjaro in Tanzania in 48 uur én in korte broek. Robert is tevens als trainer verbonden aan het Search Inside Yourself Leadership Institute in San Francisco (Dat ontstond vanuit Google en Stanford University) en beschikt daarmee over het meest actuele hersenonderzoek. Hij blogt over zijn doorlopende veldonderzoek: over wat hij meemaakt, onderweg tegenkomt en waar hij zich over verwondert.

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *