Kilimanjaro beklimmen in korte broek, kan dat eigenlijk wel?

16 januari 2014

In het artikel van vorige week in Groot Westland schreef ik over de wereldrecordpoging die we met 25 deelnemers gaan doen op 24 januari 2014. Onder leiding van Iceman Wim Hof( bekend van zijn vele wereldrecords als onder het ijs zwemmen en marathons op de poolcirkel) gaan we in 3 dagen tijd de Kilimanjaro in Tanzania op. En wel in korte broek. De Kilimanjaro is met 5895 hoog de hoogste berg van Afrika. De berg bestaat uit een aantal vulkanen. Het eerste deel loopt in 32 kilometer op van 1800 meter boven zeeniveau langzaam op naar 4800 meter.

Kilimanjaro met de Iceman

Over dat eerste deel hopen we twee dagen te doen, acht tot tien uur lopen per dag. De laatste nacht worden we om 2:00 wakker gemaakt voor de beklimming van de top. Zo vroeg omdat we dan de zonsopgang kunnen aanschouwen. Volgens wijlen prins Klaus, die in Tanzania geboren werd, de mooiste zonsopgang ter wereld. Met name die laatste nacht zal het koud zijn. –15 graden Celsius is gangbaar. Het zuurstofpijl op de top is 50% van wat het hier in Nederland is. Hoogteziekte is het grootste risico. Een hersen of long oedeem veroorzaakt door hoogteziekte kan dodelijk zijn. In die laatste nacht ligt onze uitdaging, daar gaan we onszelf en de berg tegenkomen.

Stel je voor, het is midden in de nacht, een uur of 2:00. Je hebt een paar uur geslapen en bent nog bekaf van de twee dagen ervoor waar je in acht uur per dag de berg op liep. Ademhalen gaat moeilijk, het zuurstof niveau op deze hoogte is stukken minder dan op zeeniveau. In je korte broek en met je rugzakje op stap je de kou in. Het is pikkedonker. Om je heen verzamelen je maten zich, de gidsen tellen koppen. De dragers staan te lachen, blij dat ze niet mee hoeven. Het laatste deel van deze waanzinnige reis staat te wachten. Tijd om te praten heb je niet, je volle aandacht is op je ademhalingstechnieken.

Vier tot zes uur lang omhoog in het midden van de nacht, met -15 graden Celsius en een helling van 45 graden. De ondergrond bestaat uit gruis waar je in wegzakt. Ploeteren wordt het met dat lage zuurstofgehalte. De avond ervoor heb je met de groep de ademhalingstechnieken van Wim Hof gedaan. Trouwens, daar ben je de dag voor de klim mee begonnen en die heb je elke avond tot nu toe gedaan. Want daarom kan het. Wat je aan het doen bent is eigenlijk onmogelijk. Niemand kan in drie dagen en met alleen schoenen en korte broek aan de Kilimanjaro beklimmen. Jij wel, omdat je over dit super krachtige middel beschikt, een unieke en ongekende methode.

Voor je het weet ben je boven. Van daaraf is het nog anderhalf uur naar de Ubuntu peak, de top van de berg. Dan ben je er, je voelt een uitzinnige blijdschap opkomen! Om je heen staan je maten te juichen! Mannen en vrouwen van verschillende leeftijden en een aantal met aandoeningen: kanker, reuma, MS, de ziekte van Crohn. Ze hebben in het afgelopen trainingsjaar waanzinnige vooruitgang geboekt. Een deelnemer met reuma heeft zijn waarden zien zakken van 30% naar 2%, zijn neuroloog staat voor een raadsel. Hoe kan dat? Hoe is het mogelijk dat jij met deze mensen het onmogelijke hebt bereikt? De sleutel is de Wim Hof Methode. Een methode waarmee mensen veel en veel meer uit zichzelf kunnen halen. Waarmee mensen hun lichaam diepgaand kunnen beïnvloeden.

Robert BridgemanDe combinatie van mind-set, koude training en ademhalingstechnieken maakt dat beoefenaars van de methoden hun immuun systeem kunnen beïnvloeden: zonder kleding aan -15 graden Celsius kunnen weerstaan zonder ziek te worden, door de ademhalingstechnieken meer rode bloedlichaampjes aan kunnen maken zodat ze met minder zuurstof kunnen en zelfs hun eigen genezingsproces kunnen helpen. Ik zeg niet dat de Wim Hof Methode een alles genezende wondermethode is, zeker niet. Maar het is geen kwakzalverij. Wim laat zichzelf en zijn methode continue wetenschappelijk onderzoeken. Het is gewoon nieuw. Het beheersen van de hoogteziekte is een manier om te laten zien hoe je met de Wim Hof Methode eigenlijk allerlei ziekten kunt beheersen. Onze tocht maakt dit zichtbaar.

De bedoeling van de Kilimanjaro tocht was dat het een wetenschappelijk experiment zou zijn. Er zou een medisch onderzoeksteam mee de berg op gaan om de bloedwaarden van de deelnemers vooraf, tijdens en achteraf te meten. Om dat voor elkaar te krijgen was geld nodig. De 25 deelnemers hebben alles gedaan wat ze konden, bedrijven benaderd en de media opgezocht tot en met Discovery Channel, Radio 2, RTL 4 en Nederland 1. Ze hebben hun vrienden en familie aangespoord maar het mocht niet baten. Het opgehaalde bedrag was bij lange na niet genoeg en er gaat geen medisch team mee.

De sponsoring is gestokt, we haalden 6000 dollar op waar we eigenlijk 25000 dollar nodig hebben. Bedrijven en particulieren maakten weliswaar geld over maar het is niet genoeg. Met het bedrag wat we binnenhaalden zijn we natuurlijk blij, we kunnen de berg op, maar de grote bedragen bleven uit. Mensen lijken het niet te begrijpen, zien een stelletje malloten voor hun lol in korte broek de Kilimanjaro beklimmen. Maar dat is het niet. Het is een klim voor de mensheid, voor de zieken, voor ons allemaal. Een klim waarmee aangetoond wordt dat er zoveel meer mogelijk is dan onze huidige medische wetenschap voor mogelijk houdt. De hele wereld kijkt mee. Maar helaas… Zelfs het geld voor iemand van het Guiness book of records ontbreekt. We hopen op filmbeelden onze recordpoging officieel te krijgen.

Hoe dan ook zijn we er klaar voor! De laatste groepstraining was afgelopen zondag. Ik kon er zelf helaas niet bij zijn maar het was een prachtige wandeling van meer dan 30 kilometer. Het moraal is hoog, de deelnemers hebben er zin in. 90% van onze groep moet het halen om de missie succesvol te kunnen noemen. Slechts tweeënhalve deelnemer mag dus afvallen. We gaan natuurlijk voor de volle 100%.

Aan onze inzet en training zal het niet liggen. Als er onderweg iets gebeurt zijn er de gidsen om ons te helpen. Camera’s voor de documentaire nemen we zelf mee. We laten ons niet stoppen, we gaan ervoor! Voelt u zich aangesproken door dit artikel dan zijn er nog steeds mogelijkheden. U kunt storten op de rekening van de Wim Hof Foundation: IBAN: NL68INGB0006589267. U mag me ook een persoonlijke email sturen als u vragen of een voorstel heeft op robert@bridgemanmethode.nl Alle beetjes helpen! Mijn maten en ik zijn u zeer dankbaar.

 

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *