Meditatie, zelfs Google zweert erbij

18 mei 2012

Er wordt veel over gepraat, bladen schrijven erover maar weinigen doen het echt; meditatie. Wat is toch dat magische begrip waarvan iedereen weet dat het goed voor je is maar niemand je nou precies kan vertellen hoe het moet. Die enkele dappere uit je omgeving die een keer een meditatie cursus heeft gevolgd kwam waarschijnlijk of bij een zwevende alto terecht of kon na de cursus niet meer dan ervoor. Niet dat er geen goede leraren zijn in Nederland. Sterker nog er zijn grote meditatiemeesters aanwezig. Mannen en vrouwen die je kunnen helpen je meditatie proces tot enorme diepte te brengen. Het lastige is dat deze moeilijk te vinden zijn en zich stuk voor stuk binnen hun traditie bewegen.

Je moet dus een stroming, religie of school omarmen om meditatie te kunnen beoefenen. Terwijl dat helemaal niet nodig is! Er is bijna geen religie of spirituele stroming die meditatie niet omarmt. Zowel Jezus als Mohammed mediteerden in de woestijn. Het  Hindoeïsme kent vele vormen van meditatie en binnen de 8 stappen van Yoga is meditatie de 1 na hoogste. Het Boeddhisme is gebouwd op meditatie en ook sjamanen en wicca aanhangers mediteren.  Kortom, meditatie is van vóór de religies. Hoe kwam Jezus er anders aan? Of Boeddha? Zij hebben het echt niet uitgevonden. Meditatie is zo oud als de mensheid en dat betekend dat iedereen het mag gebruiken en iedereen het kan leren. Jij dus  ook.

Want wat is meditatie nu helemaal? Meditatie is volledig aanwezig zijn in het moment en van daaruit observeren. Je zit stil en kijkt naar binnen in jezelf. Daarbinnen heb je een aantal observatiemogelijkheden. Je kunt je aandacht richten op je ademhaling, een object, een beweging, op je gedachten, op een mantra of op een visualisatie; dan noemen we het concentratie meditatie. Richt je je focus op alles wat zich voordoet in het moment, dan hou je je bezig met mindfulness meditatie. Dat is alles. Het klinkt misschien een beetje saai maar dat is het niet.

De grap is dat je met simpel zitten en kijken tot verbluffende inzichten komt die het leven zoveel makkelijker maken. Je leert je overgeven aan het leven, niet te oordelen en de dingen te accepteren zoals ze zijn. Je leert loslaten en  jezelf niet zo belangrijk vinden. Daardoor wordt je ook relaxter in je reacties naar anderen. Je geluksgevoel neemt toe, je hebt minder last van spijt en zorgen en je slaapt beter. Je onthoudt meer en je neemt makkelijker informatie op. Je wordt liefdevoller naar anderen en jezelf en stress behoort op termijn tot het verleden. Dat allemaal alleen maar door twintig minuten tot een half uurtje per dag te zitten en te observeren. Ongeloofwaardig?

De afgelopen 40 jaar zijn er meer dan 2500 wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar Meditatie. Meer dan 200 universiteiten deden mee. En weet je wat ze vonden? Precies wat ik hierboven omschreef. En daarbij daadwerkelijke verandringen in de brains. Zo groeit de hippocampus, het leer en geheugen centrum in onze brein door meditatie. De Amygdala, het deel dat met emoties wordt geassocieerd verkleint daarentegen hetgeen de balans en rust van mediterenden verklaard. Het is zelfs zo dat grijze hersencellen toenemen onder invloed van meditatie. Aldus de wetenschap.

Het is daarom niet vreemd dat bedrijven als Google, Deutsche bank, Time Warner, Apple, Proctor & Gamble, McKinsey & co en HBO meditatie programma’s aanbieden aan hun personeel. Dalend ziekteverzuim, verhoogde medewerkers tevredenheid en verbeterde klantrelaties zijn een direct gevolg. Eigenlijk weet de hele wereld dat meditatie een super middel is om gelukkig, gezond en zinvol in het leven te staan. Het enige dat ontbreekt zijn moderne leraren die het op een non-traditionele of zweverige manier kunnen overbrengen op anderen.

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *