Meditatie, zweverig???…. I dare you!

14 november 2014

Door Lichter Leven Coach Simone

Mensen die meditatie nog zweverig noemen begrijpen het echt niet. Het woord zweverig is in deze context echt een typisch voorbeeld van een woord dat uitgesproken wordt zonder er verder over na te denken.
Daarom vind ik het inmiddels ontzettend leuk om er op door te vragen als de gelegenheid zich voordoet: “Wat bedoel je eigenlijk precies met zweverig? Wat maakt meditatie zweverig voor jou?
Het is heel grappig om dan de blik van de persoon te zien die voor me staat. Oeps…. deze oprechte interesse was niet verwacht.

Als ik dan de persoon uitnodigend aan blijf kijken, wachtend op een antwoord, komt er meestal wat gehakkel of worden er bekende vooroordelen uitgesproken zoals; grijze wollen sokken, lange jurken, het is gewoon niets voor mij, daar heb ik geen tijd voor, of het wordt weggelachen. Ander onderwerp please….  Waar komt al dat ongemak toch vandaan als het om meditatie gaat?

Lichter leven coach SimoneErgens snap ik het natuurlijk wel. We zijn zeker niet met meditatie opgegroeid in dit land. Eerder met het tegenovergestelde: Actie, doen, bezig blijven, dan doe je tenminste iets.
Het begin van meditatie in ons land lijkt vooral ontstaan in spirituele kringen en centra. En zonder iedereen gelijk over één kam te willen scheren waren dat in die tijd misschien ook wel vooral mensen die toen grijze wollen sokken droegen. Maar mensen kom op, zo is het al lang niet meer. Meditatie is voor iedereen, jong en oud, alle soorten en maten en ongeacht welke kleding je draagt. Als je besluit om een open houding aan te nemen, zul je dat ook heel snel en heel duidelijk zien.

Grappig genoeg klopt het woord zweverig op een bepaalde manier wel. Zweverig betekent namelijk vaag en het woord vaag betekent onduidelijk.
Als je niet bekend bent met meditatie en jezelf er ook niet in verdiept, is dus onduidelijk voor jou wat meditatie precies is. Dat maakt het vaag en als het vaag voor je is zou je dat dus ook zweverig kunnen noemen. Ik ben heel benieuwd wie mij deze uitleg binnenkort gaat geven als ik vraag wat diegene bedoelt met zweverig….

Als jij meditatie ook zweverig vindt, realiseer je dan dat je nog niet weet wat meditatie is. Het is echt de moeite waard om er eens iets over te lezen voordat je er bewust of onbewust een vooroordeel over hebt. De laatste jaren doen veel wetenschappers onderzoek naar meditatie. De resultaten laten onder andere zien dat meditatie stresservaringen reduceert en zelfvertrouwen verhoogt. En er zijn nog veel meer positieve effecten. Met hele duidelijke redenen groeit het aantal mindfulness meditatieprogramma’s in het internationale bedrijfsleven snel. En weet je, iedereen kan het, jij ook! Een kleine tijdsinvestering kan grote positieve effecten hebben op jouw leven.

Een tijd terug sprak ik met iemand over meditatie en yoga. Hij gebruikte het woord zweverig, waarop ik lachend zei: …… I dare you!
Ik lichtte hem kort wat resultaten uit wetenschappelijke onderzoeken toe en wekte zijn interesse. Tot mijn grote plezier schreef hij zich in voor een workshop over meditatie. Hij was verrast door alle informatie die hij van ons kreeg en ging de deur uit met motivatie om te gaan mediteren. Onlangs kwam hij terug voor de verdiepingsdag over meditatie en hij vertelde dat hij sinds de eerste dag (3 maanden geleden) dagelijks mediteert en dat hij hele positieve effecten ervaart; zoals minder gedachten hebben en meer rust ervaren. Lachend gaf hij aan meditatie inmiddels niet meer zweverig te vinden.
Deze positieve verandering in zijn leven, spoort mij natuurlijk aan om nog veel meer mensen uit te dagen. Dus als jij meditatie zweverig vindt? ……. I dare you!

 

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *