Meer over… Spiritueel Quotiënt (SQ)

11 december 2014

Heb jij wel eens een IQ test gedaan? Begin 20e eeuw werd deze intelligentie-testvorm ontwikkeld. IQ staat voor intelligentiequotiënt en meet de mentale intelligentie van een mens.  Sinds in 1995 Daniel Goleman zijn bestseller ‘emotionele intelligentie’ schreef begint ook het EQ of emotioneel quotiënt aan terrein te winnen.

Het EQ wordt algemeen gebruikt om emotionele componenten als zelfbewustzijn, passie, sociale vaardigheden en empatisch vermogen uit te drukken. Ook aan fysieke intelligentie, het FQ wordt de laatste 100 jaar enorm veel aandacht besteed, onder andere in de ruimtevaart en in de topsport.

Waar echter tot voor kort weinig aandacht aan werd besteed is het SQ of Spiritueel quotiënt. Marc Lammers, de hockeytrainer gebruikte naar eigen zeggen het trainen van SQ componenten (naast moderne technologie) om zijn hockeydames naar het hoogst haalbare, de gouden medaille op de Olympische spelen, te coachen. Hij leerde ze onder andere gedrevenheid, inzicht, intuïtief vermogen en creativiteit te ontwikkelen. SQ is een onmisbaar element in moderne leiderschapstrainingen en wordt steeds meer gewaardeerd door topmanagers, politici en artiesten.

Als je je afvraagt wat SQ voor jou zou kunnen betekenen, kijk dan eens naar de volgende vijf SQ componenten:

  1. Wijsheid. Wijsheid is iets dat je kunt ontwikkelen, Nelson Mandela kwam na 27 jaar gevangenschap als wijs man naar buiten. Wijsheid is noch een mentaal (een universiteitsprofessor kan de wijsheid van een mug hebben), noch een emotioneel, noch een fysiek element. Het is een spiritueel component dat getraind kan worden.
  2. Inspiratie. Wat maakt dat een mens geïnspireerd raakt? Inspiratie is geen emotie. Ook is het geen mentaal component. Inspiratie ontstaat in het moment en komt vaak als iemand buiten het denken is, in een flow situatie of tijdens een lange boswandeling. Ook inspiratie is SQ en kan ontwikkeld worden.
  3. Creativiteit. Uit onderzoek blijkt dat creativiteit toeneemt als mensen ontspannen, bijvoorbeeld door meditatie. Mensen die mediteren blijken makkelijker oplossingen voor problemen te vinden, kunnen beter out-of-the-box denken en zijn vrijer in hun expressie. Creativiteit is een SQ component dat kan groeien.
  4. Geduld. Geduld is geen emotie, ook is het geen mentaal component als een gedachte, herinnering of overtuiging. Mensen die zeggen dat ze geen geduld hebben demonstreren hun onwetendheid. Geduld kun je ontwikkelen met training en is een SQ component.
  5. Gelijkmoedigheid. Iemand die gelijkmoedig is heeft het vermogen ontwikkeld om van de leuke dingen des levens te genieten zonder bang te zijn ze kwijt te raken, en om de nare dingen des levens te accepteren en snel los te laten. Een gelijkmoedig persoon heeft balans en evenwicht gevonden. Ook gelijkmoedigheid kan ontwikkeld worden en is SQ.

Stel je eens voor dat je een wijs, inspirerend, compassievol, creatief, geduldig en gelijkmoedig mens zou zijn. Wat zou je dat opleveren als leider? Als professional? Als mens? Stel je eens voor dat je kunt leren je SQ te trainen en bovengenoemde kwaliteiten te ontwikkelen? Wat zou de impact daarvan zijn op je werk en leven? Het besef dat SQ een wezenlijk en bepalend onderdeel is van ons potentieel zal de komende jaren een revolutie ontketenen in ons naar nieuwe vormen van bewustwording leiden. Nu al zijn er veel mogelijkheden op de markt om SQ te ontwikkelen. Van SQ trainingen tot (mindfulness) meditatieprogramma’s en allerlei apparaatjes die helpen alfa golven in het brein te bereiken. Denk hierbij aan de innovatieve technieken van het Amerikaanse Hearth Math instituut, de “bril” van Mind Alive en de FlowYu methode van het in Beek en Dal gevestigde Be More You.

SQ ontwikkeling is een wezenlijk onderdeel van persoonlijke ontwikkeling aan het worden. Het raakt de zweem van zweverigheid kwijt en wordt steeds tastbaarder en meetbaarder. Het zal niet heel lang meer duren voor de eerste SQ testen op de markt komen. De komende jaren zal ook het onderwijs steeds meer aandacht krijgen, naast IQ, voor EQ en SQ ontwikkeling. Waar nu een elite zich met SQ ontwikkeling bezig houdt, zal Spiritueel Quotiënt steeds meer main stream worden. Een kwestie van tijd.

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *