Mijn oma gebruikt de Bridgeman Methode

20 november 2014

Mijn oma is bijna 90. Ze is de laatste der Mohikanen, het laatste fysieke deel van het bastion van liefde en veiligheid dat ooit uit vier mensen bestond. Je zou niet zeggen dat oma 89 is. Ze kijkt scherp uit haar ogen, heeft nauwelijks rimpels en haar witte haar is in een kuif naar achteren gekamd. Oma zorgt goed voor zichzelf en dat is te zien. Tijdens een gesprek met haar realiseerde ik me ineens hoe dat komt: oma past de Bridgeman Methode toe in haar dagelijks leven!

De basis van de Bridgeman Methode is het besef dat alles in het leven groeit of krimpt, niets staat ooit stil. Kijk maar naar een plant of boom, als ze niet krimpen, groeien ze en andersom. Dit principe geldt ook voor mensen. Net als een bedrijf, kun je een mens indelen in “afdelingen”. Ieder mens heeft een fysiek deel, het FQ. Een emotioneel deel, het EQ. Een mentaal deel, het IQ en een spiritueel deel, het SQ. Elk van deze afdelingen groeit of krimpt en de Bridgeman Methode leert hoe je de verschillende afdelingen kunt helpen groeien, gebruikmakende van allerlei methoden. De afdelingen managen als het ware. Wélke methode je gebruikt binnen die afdelingen, is voor iedereen anders. Oma is onbewust bekwaam zoals dat heet. Ze heeft voor elke afdeling een of meerdere methoden en technieken gevonden om ze in groei te houden. Ik zal het uitleggen:

  1. Onderhouden van het fysieke lichaam: oma eet goed. Elke dag kookt ze voor zichzelf of eet ze in het restaurant van het complex waar ze woont. Daarbij haalt ze altijd lopend haar boodschappen zodat ze in beweging blijft. Soms kost dat haar wel twee uur. Ook sport ze drie keer per week een uur in de fitness studio onder haar wooncomplex. Kortom, oma houdt haar fysieke lichaam goed bij.
  2. Onderhouden van het emotionele lichaam: wat oma doet is met heel veel mensen omgaan. Ze zit in twee kaart clubs, ze heeft een groep vrienden, ze heeft een groepje sportvrienden en ze gaat regelmatig met georganiseerde uitjes mee. Ook heeft oma kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen regelmatig bij haar zijn (de een wat vaker dan de ander ;-). Oma houdt zich hierdoor emotioneel gevoed en voelt zich geliefd, veilig en tevreden. Drie basisbehoeften voor een gezond leven.
  3. Onderhouden van het mentale lichaam: oma kaart, klaverjassen om precies te zijn. En niet een beetje, oma speelt mee in drie competities en wint regelmatig een beker of een vleespakket. Tussendoor kaart ze met vrienden, kinderen en kleinkinderen. Om goed te kunnen kaarten moet je nadenken, tellen en onthouden welke kaarten er al geweest zijn. Je moet inschatten wat je kansen zijn en nadenken over je tegenstanders. Kortom, oma traint meerdere keren per week haar redeneringsvermogen, geheugen, perceptie, intuïtie en verbeelding. Oma’s hersenen blijven daarmee in zo goed mogelijke vorm.
  4. Onderhouden van het spiritueel lichaam: oma verwacht niets, niet van haar kinderen, niet van haar vrienden, niet van zichzelf. Oma is dankbaar voor alles wat ze krijgt en wat haar toevalt. Verwachtingen leiden tot teleurstellingen en die kent oma daarom weinig. Daarbij heeft ze een ijzersterke levenspassie. Oma zegt dingen als: “waarom zou ik me zorgen maken over iets dat nog niet is gebeurd” of “Je doet je best en meer kun je niet doen”. Oma heeft een bepaalde wijsheid waar vanuit ze leeft. Niet altijd, oma is geen heilige, maar wel voldoende om spiritueel in conditie te blijven.

 

 

 

 

 

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *