Over 50 jaar eten we geen vlees meer

11 mei 2012

Ik eet geen vlees, kip of vis en zo min mogelijk eieren en zuivelprodcuten. (Kibbeling is de enige vis die ik mezelf heel soms toesta, omdat het te lekker voor me is.)

Waarom? Omdat ik geloof dat we tussen nu en 50 jaar allemaal stoppen met vlees en vis eten. De impact op het millieu van al dat vee is veel te groot. Bossen worden massaal gekapt en uistoot is enorm. De zee visserij richt een hoop schade aan onder water. Overbevissing is zolangzamerhand voor het verdwijnen van vissoorten aan het zorgen. Wat we doen kan ook echt niet meer zo massaal. Langzaam maar zeker ontdekken we dat deze planeet niet onuitputtelijk is.

De vlees en vis industrie heeft een ijzersterke lobby die ons wijs blijft maken dat we het nodig hebben maar dat is niet zo. Vroeger hadden we een paard en wagen om ergens te komen, tegenwoordig hebben we een auto en daarmee die paarden niet meer nodig. Vroeger hadden we een os en span om het land te ploegen, tegenwoordig hebben we een tractor en kan die os thuisblijven. Vroeger hadden we vlees nodig om te overleven, tegenwoordig hebben we zoveel alternatieven dat we eigenlijk geen vlees meer nodig hebben. Alle stoffen uit vlees zijn uit andere bronnen te halen. Waarom eten we het dan? Vier redenen:

  1. Gewoonte (we zijn het zo gewend)
  2. Traditie (het zit in onze cultuur)
  3. Gemak (we zijn druk)
  4. Omdat we het lekker vinden

Tja… zijn dat nu echt redenen om de masale slavernij en slachting van koeien, varkens en kippen door te laten gaan? Nee, die dieren worden niet netjes behandeld. Stel je voor dat je vanaf je geboorte opgesloten zit om elke dag gedwongen melk te geven en op je 7e gepland afgemaakt worden, zou je je dan geen slaaf voelen?  Wat zeg je, koeien worden humaan afgemaakt? Kan dat?

Vroeger had een boer een kudde koeien in het veld en kippen voor de eieren waarmee het dorp gevoed werd. Tegenwoordig zijn we met 7 miljard mensen en leven we in steden. Binnen een aantal decennia zijn we met 9 miljard. De schaal is gewoon te groot, We kunnen hier niet mee doorgaan. En dat hoeft ook niet. De wereld wordt steeds bewuster en mensen gaan steeds bewuster om met voedsel. Het duurt niet lang meer voordat de wereld klaar is met vlees en we, samen met onze kleinkinderen, met verwondering terugkijken op de dagen van de bio- industrie en massale visserij.

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *