Prednison, is er een gezonder alternatief?

4 oktober 2014

Afgelopen week (1 oktober 2014) berichtte de Volkskrant dat cortisol volgens een groep Amerikaanse psychiaters ernstige bijwerkingen kan hebben. Het stresshormoon wordt toegevoegd aan medicijnen tegen astma, reuma, exceem, spierziekten en auto immuun ziekten. Een half miljoen Nederlanders gebruikt bijvoorbeeld Prednison (waar cortisol inzit) aldus de Volkskrant. Met alle gevolgen van dien.

Volgens de psychiaters hebben volwassenen die gedurende 3 maanden minstens 20 mg cortisol per dag gebruiken 5 keer meer kans op verwardheid als in een delirium, 4 keer meer kans op manisch gedrag en een dubbele kans op depressie. Ook verhoogde irritatie, stemmingswisselingen en geheugenproblemen kunnen zich voor doen.cortisol

Wat is cortisol? We hebben het feitelijk over een lichaamseigen stresshormoon dat wordt aangemaakt in de bijnierschors. Dit hormoon wordt geassocieerd met het activeren van het sympathisch zenuwstelsel, zeg maar het stress deel van je autonoom zenuwstelsel. Als dit deel wordt geactiveerd bij gevaar of hoge druk, wordt een vecht of vlucht respons opgeroepen. Je pupillen worden groot, je ademhaling gaat versneld, je hart gaat sneller kloppen, je spierspanning neemt toe, je spijsvertering wordt uitgeschakeld en ook je immuunsysteem wordt platgelegd. Je bent klaar om weg te rennen of aan te vallen.

Bij aanhoudende stress kun je je voorstellen dat je last van maag/ darm aandoeningen (je spijsvertering is afgeremd), hartproblemen en ziekten zoals griep (je immuunsysteem staat tenslotte uit) kunt krijgen. Ook beschadigt langere cortisol aanmaak een deel van de hersenen. Dit deel (hypocampus) wordt ook geassocieerd met het geheugen; vandaar de verwardheid en geheugenproblemen. Uiteindelijk kan aanhoudende cortisolproductie leiden tot burn-out en zelfs depressie.

Waarom dan medicijnen met cortisol? In Jip en Janneke taal: neem bijvoorbeeld een ziekte als reuma. Dit wordt een auto immuunziekte genoemd hetgeen betekent dat het immuunsysteem het lichaam ‘aanvalt’. Foutje in het systeem zeg maar. Als je cortisol slikt, fingeer je een vecht/ vlucht respons en schakelt je immuunsysteem uit. De reuma waarden worden daardoor minder. Prachtig, maar geen lange termijn oplossing en gevaarlijk zoals je in het artikel kunt lezen.

Kan dat dan dan niet anders? Jazeker, we weten dat je met ademhalingstechnieken je autonoom zenuwstelsel kunt beïnvloeden. Uit onderzoek op het Radboud bleek dat met ademhalingstechnieken zelfs bewust het immuunstelsel kon worden geactiveerd (Pikkcers et al 2014). Ook weten we uit diverse onderzoeken dat meditatie de aanmaak van cortisol verminderd. Een ideale methode zou dus zijn: het gebruik van ademhalingstechnieken om cortisol aan jezelf toe te dienen op momenten dat dat nodig is en ontspanningstechnieken en meditatie om de schadelijke effecten ervan te neutraliseren. Inmiddels wijzen de eerste onderzoeken op een succesvolle uitkomst van deze aanpak. Let wel, ik heb  hier niet over nieuwe genezingswijze, maar om een natuurlijke manier om cortisol in te zetten.

Deel dit!

Één suggestie bij “Prednison, is er een gezonder alternatief?

  1. J. A. Meys zegt:

    Waarom wordt bij het inzetten van prednison zo’n hoge dosis ingezet? En waarom wordt dan niet snel geverifieerd of de ontstekingswaarden in het bloed afnemen en/of zijn verdwenen?
    Het lijkt nu dat er ongebreideld prednison wordt voorgeschreven en dat meteen voor meerder maanden. Na korte tijd, enkele dagen wordt al waargenomen dat de ontstekingswaarden duidelijk minder zijn geworden. Waarom dan nog meer dan een maand wachten vooraleer weer naar die bloedwaarden wordt gekeken.

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *