Robert, wat heb je toch met die pijpleiding?

14 april 2017

Robert, wat heb je toch met die pijpleiding in de U.S?

Steeds meer mensen vragen me waarom ik toch zo bezig ben met die pijpleiding in Amerika. De gebeurtenissen rondom de Dakota Access Pipeline zijn zover van ons bed. Daarbij zijn er wel serieuzere doelen te steunen dan een indianenopstand tegen een pijpleiding in een van de rijkste landen ter wereld toch? Is het niet een luxe dingetje? Het antwoord is nee. De aanleg van die pijpleiding gaat ons allemaal aan in mijn optiek. Omdat het gaat over de macht van Big oil, Big Corporate en Big Banks over het gewone volk. Zoals de adel en de geestelijkheid ons in de middeleeuwen domineerde, zo worden we nu gedomineerd door deze drie. Eindelijk is er een groep mensen die op durft te staan tegen deze machten. Een van de meest spirituele volken op aarde maakt een vreedzame vuist en zegt NEE tegen ze. Waarom? Omdat ze niets meer te verliezen hebben. Ze worden al 500 jaar onderdruk door deze drie krachten, In de vermomming van de Amerikaanse overheid.

Net als de meeste Nederlanders was ik daarvan niet bewust overigens. Ik ging er vanuit dat het wel goed ging met de Native American people. In een filmpje online had ik gezien dat president Obama zich over ze ontfermde. Hij zorgde voor ze, zo dacht ik… Niets bleek minder waar. In september 2016, toen Obama nog aan de macht was zag ik voor het eerst de beelden van Sioux indianen die door zwaar gemilitariseerde politie onder vuur genomen werden met traangas, rubber kogels, honden en waterkanonnen.

Gewapende politie en National Guard versus vreedzame waterbeschermers

De Dakota Acccess Pipeline, een oliepijpleiding die ruwe olie van Canada naar Illinois moet transporteren zou in eerste instantie langs de overwegend blanke stad Bismarck gelegd worden. De bevolking daar protesteerde echter waarna gekozen werd om de leiding vlak over het Standing Rock reservaat te leggen, één van de zes reservaten van de Sioux indianen.

Lekken van olie- en gasleidingen de afgelopen jaren

De pijpleiding gaat dwars door heilig gebied en onder de rivier de Missouri door. 18 miljoen mensen zien hun drinkwater in gevaar komen als de pijpleiding ooit eens gaat lekken. Daarop besloten de Sioux hun water te beschermen en zich vreedzaam te verzamelen in de buurt van de bouwplaats. Ze zongen, dansten en deden ceremonies.

De overheid reageerde met grof geweld. Er werden miljoenen ter beschikking gesteld om politie, National Guard en private beveiligingsbedrijven te bekostigen die de Sioux terug moesten dringen. In antwoord daarop sloten zich honderden stammen uit heel Amerika aan bij de Sioux. Daarbij kwamen activisten, veteranen en andere bezorgde burgers vanuit de hele wereld naar Standing Rock om te helpen. Ze noemden zich Waterprotectors. Dit omdat ze niet zozeer protestanten waren, maar omdat ze hun gebied en hun water beschermden. De overheid reageerde met zwaarder geschut. Gewapende Humvees en andere voertuigen werden ingezet om de beweging te stoppen.

Gewapende Humvee onderweg naar Water protectors kamp

Grote belangen stonden op het spel. De gouverneur van North Dakota, alsmede Donald Trump en anderen hadden geïnvesteerd in de pijpleiding. Ook zaten er 17 grote banken achter de pijpleiding. Onder hen de Nederlandse banken ING en ABN AMRO. Belangen die beschermt moesten worden. Desnoods met grof geweld.

Ik wist niet wat ik zag toen ik de beelden voorbij zag komen. Gebeurde dit echt? Een van de meest spirituele volkeren ter wereld werd onderdrukt door het land dat zich de koning der democratie waant. Een situatie vergelijkbaar met de Tibetanen in China en de Palestijnen in Israël. Ik heb die avond zitten huilen. Ik moest iets doen! Maar wat? Wat kan Robert uit Zwolle nu betekenen tegen krachten als de Amerikaanse overheid en een internationaal bankkartel?

Gedurende mijn persoonlijke ontwikkelingstraject van de afgelopen negen jaar heb ik veel sjamanen en andere oorspronkelijke Noord Amerikaanse leraren ontmoet en les van hen gehad. Ik wist dat ze een zwaar verleden achter zich hadden. Ondanks de beeldvorming in het Westen was het geen nette oorlog tussen de Amerikanen en de natives de afgelopen 500 jaar. Ze werden afgeslacht met hele dorpen tegelijk. Met manipulatie, geweld en alcohol werden ze gedwongen allerlei verdragen te tekenen en uiteindelijk werden ze onder gebracht in reservaten die een fractie van hun leefgebied bevatten. Dat wist ik allemaal. Maar dat ze nog steeds actief werden onderdrukt was nieuw voor me. Deze keer door het leggen van een pijpleiding door hun heilig gebied én hun watervoorziening.

Ik leer de coaches en trainers die ik opleid in Bridgeman Academy hun hart te volgen. Passie is de GPS van de Ziel en als je je passie volgt dan klopt het wat je doet. Ik voelde de passie branden in mijn lijf en besloot dat alle beetjes helpen. Zelfs als ik een druppel op de gloeiende plaat zou zijn, zou ik in ieder geval gedaan hebben wat in mijn macht lag. Maar wat kon ik doen? Na enig denkwerk kwam ik op twee mogelijke acties:

1. Een film maken om de wereld te laten zien wat er aan de hand was

2. De betrokken Nederlandse banken onder druk zetten om zich uit het project terug te trekken.

Op dat moment was ik bezig met de opnamen van de film Vlees! Die we in februari 2018 uitbrengen. Mijn vriend en collega filmmaker, cameraman Lex Olthof en ik waren al twee jaar bezig met de opnamen. Ik appte Lex en vroeg of hij mee ging om de gebeurtenissen in Standing Rock te filmen. “Tuurlijk” appte Lex terug. Hij is een man van weinig woorden. Ook andere mensen haakten aan. Rianne Reijnhout wierp zich op voor de marketing. Ingeborg Tuinman nam de PR voor haar rekening. Petricia Siepman hielp met vertalingen en Danny Dekker zorgde voor logo en website www.morethanapipeline.com. John Akerman Ozguc, een Nederlandse in Canada bood aan de muziekcompositie voor de film te maken.

Zou je onze Crowdfunding campagne willen steunen door te doneren? Je vindt de campagne hier.

Van een aantal bevriende relaties kregen we het geld om tickets en hotelkosten te voldoen en we gingen. Na een maand voorbereidingen en contact leggen in het Oceti Sakowin kamp, de uitvalsbasis van de Sioux nabij de boorplaats, konden we gaan. De vlucht was een avontuur op zich. Inmiddels hadden de verhalen van journalisten en filmers die teruggestuurd werden bij de grens of gearresteerd waren ons bereikt. De douaniers in Amerika vonden het maar niks dat we naar een protest zoals zij het noemden wilden. We hadden kleine camera’s bij ons zodat we niet als filmcrew gezien zouden worden. Uiteindelijk bereikten we Standing Rock.


Beelden van de interviews in Oceti Sakowin kamp

En dan sta je daar, twee Hollandse jongens in het midden van een het grootste prayercamp ter wereld. Gelukkig waren we in de weken ervoor door helpers (bedankt Karin en Brigitta) in contact gebracht met verschillende bewoners die ons wilden ontvangen. De week ervoor waren er nog meer dan 12.000 Waterprotectors geweest. Vanwege het overlijden van mijn oma in die week waren we later gekomen. We troffen een half leeg kamp aan met zo’n 2000 bewoners. De eerste dag waren we kwijt met het zoeken naar iemand die ons toestemming zou geven om te filmen. Integriteit voor alles. Vanaf dat moment begon het te lopen. We interviewden Sioux, Water protectors, Headsmen (Chiefs) en activisten. Het verhaal begon te vormen. We hadden echter maar drie dagen waarin alles moest gebeuren, langer konden we niet blijven. Het lukte ons gelukkig veel materiaal te schieten.

Een bijzonder moment was toen we uitgenodigd werden voor de jaarlijkse Bigfoot ride. Ieder jaar trekt een groep bereden Sioux van de overlijdingsplaats van Chief Sitting Bull naar Wounded Knee, waar in 1890 een bloedbad plaats vond toen de 7e US Cavalry 150 ongewapende mannen, vrouwen, kinderen en ouderen afslachtten. Eén van de tragedies van de Sioux. Op de foto hierboven zie je Lex (linksonder) staan met de paarden op de achtergrond.

LoyaltyMakers maakte dit prachtige logo voor de film en de website

Eenmaal thuis begon het werk pas echt. De montagefase ging in en inmiddels zijn we vier maanden aan het monteren en bijna klaar. Uren en uren werk zit erin, maar het is gelukt. Een film over 500 jaar onderdrukking van de oorspronkelijke Amerikanen door de overheid van de U.S.A. De film laat zien hoe de situatie in Standing Rock niet een op zichzelf staande gebeurtenis is, maar een volgende stap in de genocide van de oorspronkelijke bewoners. Nu denk je misschien, genocide is dat niet een beetje zwaar? Ik vind van niet. De Amerikaanse overheid heeft werkelijk alles geprobeerd om de First nations uit te roeien. Niet alleen werden ze afgeslacht en werden er tot voor kort mensen betaald om Indianen te vermoorden, ook werden tienduizenden kinderen bij hun ouders weggehaald om in blanke scholen gehersenspoeld te worden. Ze leerden dat hun leefwijze inferieur was aan die van de blanke man.

Aan de hand van beelden, interviews en fragmenten vertellen we dit indringende verhaal. In de film zie je hoe heilige begraafplaatsen met bulldozers worden kapotgemaakt, hoe bejaarde elders worden gearresteerd en hoe politiemensen met traangas, honden en knuppels op vreedzame Water protectors inhakken. Je ziet echter ook de kracht van de prayers en ceremonies. Je leert de rol van de vrouwen kennen, van de grootmoeders. Je krijgt inspiratie over de verbinding die de natives nog hebben met moeder aarde, de natuur en Spirit.

Je wil trouwens niet weten wat een werk het is om een documentaire te maken. Editen kost uren en uren. Als filmmaker moet je denken aan geluid, aan muziekcompositie. Aan de rechten van beelden die je gebruikt. Een filmfestival vinden voor je première en allerlei marketing en PR kanalen openen om mensen te bereiken. Je krijgt te maken met allerlei partijen en mensen die een rol spelen. Alles vanaf het begin van de film tot en met de aftiteling moet kloppen. Een ongelofelijk intensief proces dat ik niet had willen missen. Ik mag mezelf nu filmmaker noemen met 1 documentaire die bijna uitkomt en twee in de maak. Een voorrecht waar ik dankbaar voor ben. En trots. More than a pipeline gaat 7 mei in première op het Standing Rock Nation Film Festival in North Dakota. Nog zoiets waar ik enorm dankbaar voor- en trots op ben. De link naar het festival vind je hier: www.standingrockfilmfest.com

Het tweede doel was het motiveren van ABN AMRO en ING Bank om uit het project te stappen. Hoe meer van de 17 banken zouden uitstappen, hoe groter de boodschap naar de Amerikaanse overheid dat dit echt niet kan. ABN AMRO wilde me ontvangen op hun hoofdkantoor. In een gesprek van een uur heb ik ze alles verteld wat ik wist over de situatie en wat ik had gezien in Standing Rock. Niet lang daarna stapten ze uit. Ik was natuurlijk niet de enige die druk zette. Veel rekeninghouders van ABN waren al overgestapt naar meer duurzame banken. Greenpeace Nederland, Banktrack en Eerlijke bankwijzer hadden de bank op de korrel en de Nederlandse Carmen Mahadew, die twee weken in Oceti Sakowin had gezeten was fel van leer aan het trekken tegen de bank.

Voor ING was een andere strategie nodig. Er was al een exodus op gang van rekening houders en Greenpeace, Banktrack, Eerlijke Bankwijzer en Carmen werden uitgenodigd op het hoofdkantoor voor een gesprek. Ik besloot een open brief te schrijven aan Ralf Hamers, de CEO van ING. De brief op onze Facebookpagina werd 80.000 keer gelezen. Niet lang erna sprak ING met leden van de Standing Rock Sioux Tribe. De bank besloot uit te stappen. Ik eis hier geenszins de credits op. Die liggen veel meer bij de grote NGO’s die ik net noemde. Alle kleine beetjes helpen echter en wij waren hier onderdeel van. Na ABN en ING zijn ook de Noorse bank DNB en het Belgische BNP Paribas uitgestapt. Een heldere Europese boodschap naar de Amerikaanse overheid.

De essentie van dit verhaal is dat we veel meer kunnen dan we denken. Vaak is onze overweging dat we als individu of kleine groep toch geen invloed kunnen uitoefenen. Ik hoop dat het verhaal van Lex en mij je inspireert. Als je er voor gaat kun je wel degelijk verschil maken. Als je je hart volgt wordt er voor je gezorgd. Laten we samen blijven opstaan wanneer we onrecht zien, wanneer we onderdrukking en misbruik tegen komen die ons raakt. Waar dan ook in de wereld. Alle kleine beetjes helpen en veel druppels koelen een gloeiende plaat uiteindelijk af.

Onze film komt 7 mei uit op het Standing Rock Nation Film Festival. Een ongelofelijke eer. Na 7 mei gaan we de film gratis beschikbaar stellen op de website www.morethanapipeline.com. Omdat ons doel is zoveel mogelijk mensen te bereiken met de film om bewustzijn op het verhaal van de Sioux en andere stammen in de Verenigde Staten te creëren, willen we geen bijdrage vragen voor het kijken. Dit betekent dat we onze kosten voor editing, geluidsbewerking, muziekcompositie, ondertiteling, marketing en dergelijke met een crowdfunding campagne willen realiseren. (Natuurlijk hopen we dat jij ons ook helpt). Dit is de link naar het platform.

Wat er verder gaat gebeuren met de film weet ik niet. Ik hoop dat de film in scholen wordt vertoont over de hele wereld zodat kinderen niet meer de droomverhalen over cowboys en indianen leren zoals wij dat deden, maar dat we met elkaar gaan inzien dat er zich hier een tragedie afspeelt tot op de dag van vandaag die zijn weerga niet kent. Dat een vreedzaam volk dat waarden als vrijgevigheid, nederigheid en compassie hoog in het vaandel heeft onderdrukt wordt door angst en macht. En niet alleen de oorspronkelijke inwoners van Amerika treft dit lot. Overheden over de hele wereld, van Brazilië tot China gaan op schandalige wijze om met hun eerste bewoners. Hun bossen worden gekapt, hun land wordt afgenomen en ze worden misbruikt en onderdrukt. Dit moet stoppen.

De oorspronkelijke bewoners van deze wereld wijzen ons de weg. Zij nemen niet meer dan ze geven. Ze eren onze moeder aarde en ze leren ons puur en eenvoudig leven. Onze Westerse leefwijze heeft de planeet in grote problemen gebracht. Ontbossing, klimaatproblematiek, vervuilde lucht en oceanen vol plastic zijn de voorboden van de vernietiging van onze thuisplaneet. Deze zal uiteindelijk leiden tot het einde van de mensheid. Laten we het zover komen of stoppen we met de onderdrukking van de oorspronkelijke bewoners en volgen we hun leiding in een nieuw bewustzijn van wijsheid, van compassie en van liefde.

Lex en ik hebben je hulp nodig. We willen More than a pipeline graag gratis online verspreiden om zoveel mogelijk mensen wereldwijd te vertellen over het onrecht dat de Native Americans wordt aangedaan en hoe zij de moeite nemen op te staan voor ons allemaal tegen de machten van olie, banken en multinationals.

Zou je onze Crowdfunding campagne willen steunen door te doneren? Je vindt de campagne hier.

Facebook pagina More than a pipeline met de laatste ontwikkelingen

Ik wil iedereen die ons helpt en geholpen heeft bedanken! De steun die we krijgen op Facebook en daarbuiten is hartverwarmend.

Robert Bridgeman

Wil je doneren? Klik dan hier

Bewaren

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *