Ruimteschip aarde

31 juli 2014

Astronauten die de ruimte ingaan en de aarde vanaf boven zien raken verlicht. Ze beseffen ineens dat we het met elkaar op een heel klein bolletje moeten doen. Ze beseffen dat mensheid, natuur en planeet één organisme zijn. Eén piepklein bolletje in die enorme ruimte waarop alles met elkaar verbonden is. Ze schrikken van wat wij elkaar, de natuur en de aarde aandoen en komen terug als activist.

Wubbo Ockels was zo’n ruimtevaarder. Hij noemde dit bolletje “Ruimteschip aarde”. En dat is precies wat het is. We zijn met 7 miljard ruimtevaarders en nog veel meer dieren op reis door het heelal in ons kleine ruimteschip. Dat maakt dat alle mensen, de natuur en alle dieren onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en we allemaal verantwoordelijkheid dragen voor het welzijn van alle levende wezens en de planeet. Het lot van de een heeft een direct effect op het lot van de ander. Hoe lang nog voordat we dat werkelijk in gaan zien en zullen we nog op tijd zijn? Of laten we ons ruimteschip kapot gaan, met onszelf, onze kinderen en kleinkinderen erop. Zeg het maar…

The know universe by AMNHVoor sommige mensen klinkt dat suf, zweverig of vaag. Daar houden alleen geitenwollen sokken zich mee bezig toch? Vroeger misschien wel, maar tegenwoordig zeker niet meer. Steeds meer politici, filmsterren, topsporters, zakenlieden en wetenschappers zetten zich in om de mensheid wakker te laten worden in de realiteit: Het kan zo niet langer.

We kunnen niet doorgaan met onze zucht naar meer, met winstoptimalisatie, met economische belangen voorop stellen. De economie is een illusie, we denken dat economische welstand belangrijk is als voorwaarde voor geluk. Het tegengestelde is waar echter. Economische welstand is een voorwaarde voor ongeluk. Nog nooit waren er zoveel mensen depressief in verhouding als nu. Welvaartziekten als kanker, ALS, reuma en MS vormen plagen. We leven in constante angst dat het mis kan gaan en lijden onder enorme stromen asielzoekers die ons land binnentrekken.

En dan heb ik het nog niet over al die mensen die lijden onder onze welstand. Laten we wel wezen, de welstand van het Westen is nog altijd gebouwd op de uitroeiing van indianen in Noord Amerika en de Aboriginals in Australië, op het leegroven en vernietigen van beschavingen in Zuid Amerika, op het harde werk van slaven uit Afrika en op de onderdrukking van grote delen van Azië tijdens de kolonisatie. Tot op de dag van vandaag worden door onze grote bedrijven en geheime diensten grondstoffen geroofd en mensen onderdrukt, uitgebuit, arm- en klein gehouden ten behoeve van onze welstand. We vinden het vreemd dat grote delen van de wereld in armoede leven. We vinden het verschrikkelijk dat mensen van daar vluchten naar ons paradijs en het hier voor ons verstieren, maar het is logisch en het is de prijs die we betalen voor wat we zelf hebben aangericht. Wat zou jij doen als je in een arm dorp in Afrika was geboren?

Het wordt tijd voor verandering. Tijd om te stoppen met onze “vooruitgang” en eerst eens pas op de plaats te maken. Tijd om samen, als één mensheid te gaan werken aan de grote problemen van deze tijd: de intense armoede, de nog altijd voortdurende mensenhandel en slavernij met naar schatting nog 27 miljoen slaven wereldwijd, doorlopende oorlogsvoering, de doorgaande ontbossing, de bio industrie, het kapot vissen van de zee en de waanzinnige vervuiling.

Even pauze, zoals een bedrijf dat niet functioneert ook even stilgelegd moet worden, gesaneerd moet worden, schoongemaakt. De problemen opgelost voordat we weer verder kunnen. En waarom niet? Waarom leggen we alles niet even stil? Waarom maar door? Waarom laten we zoveel mensen achter, creperen omdat wij nu eenmaal door willen, meer willen, beter willen? Waar zijn we naartoe onderweg? Waarom hebben we zo’n haast ergens te komen? We weten niet eens waar we heen gaan!

Zoals de Canadese activist David Suzuki zegt: “We zitten in een auto die met 120 kilometer per uur op een blinde muur afrijdt. En het enige dat we doen is ruzie maken over wie waar mag zitten.”

Het lijkt dat jij alleen niet veel kunt doen om verandering te bewerkstellen en dat klopt. Jij alleen niet, maar er zijn er veel zoals jij wereldwijd. Elke dag worden mensen wakker, elke dag komen er meer mensen bij die het niet langer accepteren. Je bent niet alleen.

Word wakker, kijk deze video voor een ervaring die op die van astronauten lijkt, zodat je inzicht krijgt in dat piepkleine bolletje waarop we het met z’n allen moeten doen.


Even voorstellen: Robert Bridgeman is onderzoeker, auteur, coach en spreker. Hij onderzoekt methoden om bewustzijn te ontwikkelen door ze zelf te ondergaan. Robert studeerde in centra en kloosters over de hele wereld en woonde 2 jaar in Azië. Hij is co- founder van Bridgeman Community, een internationaal netwerk van professionele coaches. Robert schreef het boek: Start vandaag met lichter leven. Waaraan professoren Herman Wijffels en Paul de Blot, alsmede meditatieleraar Tijn Touber, spreker en innovator Martijn Aslander en Iceman Wim Hof een bijdrage leverden. Samen met Wim Hof beklom hij in januari 2014 Mount Kilimanjaro in Tanzania in 48 uur én in korte broek om aan te tonen dat we het sympatisch zenuwstelsel kunnen beïnvloeden. Robert is tevens als trainer verbonden aan het Search Inside Yourself Leadership Institute in San Francisco (Dat ontstond vanuit Google en Stanford University) en beschikt daarmee over het meest actuele hersenonderzoek. Hij blogt elke donderdag over zijn doorlopende veldonderzoek: over wat hij meemaakt, onderweg tegenkomt en waar hij zich over verwondert

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *