Twee tips voor als het even tegenzit

8 oktober 2018

De negatieve bias van ons brein is een overlevingsmechanisme dat er voor zorgt dat je eigenlijk altijd meer aandacht hebt voor het negatieve dan voor het positieve. Het negatieve kan tenslotte gevaarlijk zijn.

Nu we in vrede leven in Nederland is dat voor ons niet meer zo actueel, maar in de afgelopen duizenden jaren menselijke ontwikkeling was het belangrijk een oogje op potentieel gevaar te houden.

Ons brein let daarom constant op wat er niet goed gaat en zorgt dat we onze aandacht daarop houden. Stel dat het iets is dat ons kan schaden of pijn doet! Dat wil het brein koste wat kost voorkomen.

Het hart weet wel beter. Het heeft vertrouwen en moed en is niet bang voor pijn. Het ziet het goede en wijst je erop. Het is altijd in het NU en heeft een diepe wijsheid waar je altijd uit kunt putten. Ook als je in een dalletje zit.

Als het straks weer even tegenzit en je hersenen de situatie weer eens opblazen tot ongekende negatieve proporties en je alleen maar over je probleem aan het malen bent in je hoofd, met bijbehorende negatieve emoties, kun je het volgende doen:

Tip 1:

1. Breng je aandacht naar je hart en leg je handen op het midden van je borst.
2. Word je bewust van je in en uitademen en ontspan.
3. Vraag je af: “Wat is werkelijk belangrijk hier?”

Op deze manier kun je de negatieve bias even ontduiken. Net lang genoeg om het positieve, wat in elke situatie zit, heel even te zien en het negatieve te isoleren.

Als je vervolgens focust op wat er wel goed gaat is het veel makkelijker een oplossing te vinden voor je uitdaging.

Tip 2:

1. Maak een lijst van alle positieve dingen, mensen en processen in je leven.
2. Maak een lijst van alle negatieve dingen in je leven.
3. Hou de lijsten naast elkaar. Wedden dat de positieve lijst veel langer is?

Het leven is vergankelijk, alles komt en gaat. Als je vanuit deze blik kunt kijken, kun je het negatieve accepteren als iets tijdelijke dat weer voorbij gaat. Van het positieve kun je dan genieten zonder dat je bang bent het kwijt te raken.

Je ontwikkelt gelijkmoedigheid en balans, zodat je je kunt focussen op wat echt belangrijk voor je is.

En kunt genieten van deze magische reis.

Licht leven!
X Robert

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *