VIJF VERGIFTEN, welke is jouw meest hardnekkige?

18 december 2018

Het Boeddhisme kent diverse factoren die tussen jou en verlichting staan. Deze worden ook wel de VERGIFTEN genoemd.

Vergiften wil zeggen negatieve staten van zijn. Ik behandel de belangrijkste vijf in deze blog:

1.BEGEERTE: Verlangen, verslaafdheid, inhaligheid, gierigheid, gehechtheid.

2. AVERSIE: Woede, haat, weerstand, boosaardigheid, afkeer.

3. ONWETENDHEID: Waan, dwaling, dwaasheid, verblinding.

4. AFGUNST: Jaloezie, anderen misgunnen, jezelf vergelijken met anderen.

5. HOOGMOED: Narcisme, jezelf geweldig vinden, arrogantie.

Wij mensen VERLANGEN naar wat we niet hebben en zijn niet tevreden met wat we wel hebben.

We zijn continue op zoek naar meer en beter. We denken dat we geluk nastreven, maar doen in feite het tegenovergestelde.

We zijn GEHECHT aan anderen, aan status quo, aan gevoelens, aan overtuigingen en ideeën.

We voelen weerstand bij verandering, we zijn boos als we het idee hebben dat ons iets wordt aangedaan en we zien de werkelijkheid niet zoals deze is, maar door de filters van onze eigen conditionering. Ik kan zo nog wel even doorgaan…

Het is dus niet gek dat het zo moeilijk is om gelukkig te zijn…

Alleen al die gehechtheid. Er is 1 ding zeker in het leven en dat is dat alles continue verandert. Als je gelukkig wilt zijn is het dus zaak flexibel en veerkrachtig te zijn en in overgave te leven.

Maar in onze menselijke aard zit een mechanisme dat gehecht is, begeert en verlangd…

Hoe complex kan het zijn?

En dan die WOEDE. Omdat we de illusie hebben dat we een afgescheiden individu zijn, voelen we ons snel op onze teentjes getrapt.

Als we iets willen doen dat goed voor ons is; sporten, mediteren, yoga of andere beoefening, voelen we vaak weerstand. Zelfs als we aan het mediteren zijn komen we de aversie regelmatig tegen…

Je vraagt je af wie het bedacht heeft…

ONWETENDHEID is misschien wel de meest hardnekkige, want hoe weet je nou wat je niet weet? De illusie van afgescheidenheid, de illusie van bezit, de illusie dat het ok is om het goed te hebben terwijl zoveel anderen lijden. De onwetendheid van wie je in werkelijkheid bent…

Veel mensen die denken dat ze verlicht zijn, hebben een deel van hun onwetendheid losgelaten. De andere vergiften zijn er nog gewoon.

Neem dan de AFGUNST. Jezelf vergelijken met anderen. Mensen die het goed doen het niet gunnen. Je eigen onzekerheid en pijn van falen projecteren op anderen die het beter lijken te doen.

En last-but-not-least HOOGMOED. Het gevoel van grootsheid en meeslependheid. Van bijzonder zijn, van arrogantie en het beter weten. Niet te verwarren met zelfvertrouwen.

WELKE IS JOUW DOMINANTE VERGIF?
Ieder mens heeft al deze vergiften in een bepaalde mate, maar er springt er meestal één bovenuit.

Een vergift dat steeds weer de kop op steekt in je leven en het sterkst vertegenwoordigd is. Bij mij is dat AVERSIE/ WOEDE. Niet meer te vergelijken met hoe het vroeger was hoor, maar het is best hardnekkig.

Neem even een moment om te reflecteren welke dat voor jou is… Probeer zo eerlijk mogelijk te zijn tegen jezelf. Natuurlijk zijn ze allemaal vertegenwoordigd en is er ongetwijfeld een sterke nummer twee, maar er springt er altijd één bovenuit.

Heb je de nummer 1? Ok dan gaan we verder…

Gelukkig is er ook goed nieuws en geeft het Boeddhisme ons voor allemaal een tegengif. Stuk voor stuk kun je ze oplossen door een bepaalde beoefening…

BEGEERTE bijvoorbeeld kun je tackelen door DANA (Pali) of VRIJGEVIGHEID te ontwikkelen. Hoe vrijer je bent in het geven, hoe minder je begeert, hecht en verlangt…

Geef eens iets weg dat je echt graag zelf zou willen houden bijvoorbeeld.

GEHECHTHEID kun je tegengaan door in het NU te leven en je over te geven aan het leven. Door los te laten…

AVERSIE kun je verzachten door METTA (Pali) of LIEFDEVOLLE VRIENDELIJKHEID. Er zijn meditatievormen die gericht zijn op het ontwikkelen van deze kracht.

ONWETENDHEID lost op door PANNA (Pali) of WIJSHEID. Bijvoorbeeld Vipassana meditatie is een mooie manier om wijsheid te cultiveren.

AFGUNST pak je aan met MUDITA (Pali) of MEDEVREUGDE. Dit is een hoge spirituele kracht waarbij je oprecht blij bent voor de successen van anderen zonder jezelf te vergelijken. Je gunt anderen hun geluk en geniet daarvan.

HOOGMOED gaat niet samen met NEDERIGHEID. Dat betekent niet jezelf klein maken en wegcijferen, maar wel jezelf niet altijd en overal op de eerste plaats zetten. Je kunt prima vanuit kracht en passie leven en dat laten zien aan anderen zonder HOOGMOEDIG te zijn. Zelfspot en humor helpen daarbij.

Kortom, er is hoop… Voor ieder mens, dus ook voor jou en mij. Neem de komende tijd op het tegengif van jouw VERGIFT te beoefenen.

Dus als het BEGEERTE is, beoefen je VRIJGEVIGHEID en word je gul. Hou niet vast aan alles en geef dingen weg. Je kunt ook vrijwilligerswerk doen of op andere wijze bijdragen.

Bij AVERSIE doe je dagelijks METTA MEDITATIE online (spotify, soundcloud etc.) vind je van mij diverse begeleide METTA meditaties, maar ook Sri Annatta is er kampioen in.

Is het ONWETENDHEID waar je mee kampt? Dan is VIPASSANA MEDITATIE wellicht jouw oplossing. Op www.simsara.nl vind je een Vipassanaleraar bij jou in de buurt. Mijn favoriet is Dingeman Boot.

Ook het beoefenen van NON DUALITEIT kan hier overigens uitkomst bieden.

Ben je AFGUSNSTIG? Beoefen dan MUDITA en gun anderen heel bewust hun succes en geluk. JUIST ook de mensen met wie je in onmin leeft.

HOOGMOEDIG? Werk aan je BESCHEIDENHEID en NEDERIGHEID. Blaas jezelf niet op, maar laat juist zelfdunk los.

Welke ook jouw topper is, er zijn een aantal beoefeningen die bij allemaal helpen:

1. In het NU leven, bewust van jezelf in ieder moment.
2. GELIJKMOEDIGHEID of OEPEKA (Pali) ontwikkelen. Successen niet zo najagen en falen en tegenslag niet zo vermijden.
3. LOSLATEN. Jezelf niet zo serieus nemen en beseffen dat het leven een brug is waar je overheen loopt in plaats van dat je deze volbouwt.
4. OVERGAVE. Meebewegen met de stroom van het Universum en minder proberen alles te controleren en sturen.

Het klinkt allemaal weer heel makkelijk, maar dat is het niet. Ik weet dat als geen ander.

Toen ik mijn meest bepalende verlichtingservaring in 2009 had sloeg een heel groot stuk onwetendheid blijvend weg.

Wijsheid en inzicht in de werkelijkheid kwamen daardoor blijvend omhoog. Dat gaf mij de kans de #Bridgeman Methode te ontwikkelen en aan jou door te geven.

Door een aantal verlichtingservaringen binnen een paar jaar leefde ik een tijdje in een soort verlichte staat.

De begeerte, afgunst en hoogmoed in mij hadden ook een flinke opdonder gehad en zijn niet meer te vergelijken met hoe ze waren voor mijn ontwaken.

Maar… ze waren niet ontworteld en met name WOEDE blijft een thema in mijn leven.

Niet dat ik de hele dag boos ben, maar als het tegenzit is dat mijn eerste reactie.

Veel METTA beoefenen dus voor mij…

Kortom, er blijft werk aan de winkel. Je zult merken dat je van sommigen het tegengif al van nature hebt en dat andere vergiften aandacht vragen…

Het leven is een leslokaal.

Doe er je voordeel mee!
En geniet ervan.

Licht leven!
Robert Bridgeman

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *