Waarom je je irriteert aan je kinderen (en wat je er aan kunt doen)

12 juni 2014

Als je kinderen hebt, ongeacht hoe jong of oud, dan heb je de beste spiegels van jezelf die je kunt hebben. Je kinderen kwamen als onbeschreven blaadjes ter wereld. Jij en je partner, je ouders en schoonouders, broers, zussen, zwagers, schoonzussen, buren, vriendjes en vriendinnetjes, de leraren op school, sportleraren, kinderjuffen, acteurs en ander televisievolk hebben samen je kind helpen vormen. Jij en je partner hebben verreweg de meeste impact gehad. Niet wat je je kind vertelde was zo zwaarwegend, daar luisterde het vanaf een bepaalde leeftijd toch niet meer naar, maar hoe jij je gedroeg, wat je vond, hoe je je voelde, waar je bang voor was en wat je dacht nam je kind van je over.

Jij, inclusief al je gedachten, emoties, angsten en overtuigingen, bestaat uit energie. Dit is geen vaag gelul maar wetenschappelijk te onderbouwen. Gedachten, emoties en dergelijke zijn empirisch te meten. Jouw energieveld en dat van je partner zijn de velden waar je kinderen het meest mee in aanraking gekomen zijn en waar ze onbewust (ook voor jou) het meeste uit overgenomen hebben. Dat begint al ver voor de geboorte. Een kind is al een tijd lang bewust voor het geboren werd en kopieerde al delen van jou ver voordat jij ook maar vermoedde dat dat al kon.

Dat betekent dat je kind ook kanten van jou heeft overgenomen die je niet zo leuk vindt. Bepaalde blokkades, trauma’s en angsten. Belemmerende overtuigingen, storend gedrag, zwakheden en andere zaken die je moeilijk van jezelf accepteren kunt. Over het algemeen ben je prima in staat deze onderdelen van jezelf weg te stoppen en lijkt het alsof ze er niet zijn. Misschien dat ze tijdens een dronken bui of in een stress situatie omhoog komen, maar daar blijft het bij.

In je kind kun je deze weggestopte kanten van jezelf echter constant gespiegeld zien. Vervelend gedrag, belemmeringen, weerstand, luiheid, sociale problemen en gebrek aan zelfvertrouwen in je kind kunnen een allergische en zelfs geïrriteerde reactie in jou oproepen. Misschien wel zodanig dat je uitvalt tegen je kind. Wellicht kom je zelfs in situaties waarin je achteraf spijt krijgt van wat je deed of zei.

Als je je kind ziet als jouw spiegel, iemand die de leuke, maar ook de minder leuke onderdelen van jou heeft gekopieerd, dan is het misschien makkelijker om rustig te blijven. Het is geen pretje om met de delen van jezelf geconfronteerd te worden die je liever niet onder ogen ziet. Realiseer je dat je kind het niet expres doet en nog vol op in ontwikkeling is. De volgende oefening kan je helpen bij het ontwikkelen van compassie voor je kind. Het zal je meteen helpen compassie voor de niet geaccepteerde delen van jezelf te ontwikkelen. Pas haar toe als je de irritatie voelt opborrelen om te voorkomen dat deze tot een uitbarsting komt. Het is een oefening die van oorsprong Boeddhistisch is, maar gebruikt wordt in moderne methoden als Search Inside Yourself (het meditatieprogramma van Google) en Avatar. In mijn boek: Start vandaag met lichter leven omschrijf ik deze oefening ook. Je zult merken dat je met meer liefde en compassie naar je kind kunt kijken en misschien zelfs rustiger reageert. Pas de oefening regelmatig toe en geef het de tijd.

Compassieoefening:

Richt je aandacht op je kind en herhaal in gedachten:

1. Net als ik, is (naam van je kind) op zoek naar geluk in het leven

2. Net als ik, probeert (naam van je kind) pijn en lijden te voorkomen

3. Net als ik, ervaart (naam van je kind) verdriet, eenzaamheid en wanhoop in het leven

4. Net als ik, probeert (naam van je kind) zijn of haar behoeften te vervullen

5. Net als ik, leert (naam van je kind) de lessen van het leven

 

Even voorstellen: Robert Bridgeman is onderzoeker, auteur, coach en spreker. Hij onderzoekt methoden om bewustzijn te ontwikkelen door ze zelf te ondergaan. Robert studeerde in centra en kloosters over de hele wereld en woonde 2 jaar in Azië. Hij is co- founder van Bridgeman Community, een internationaal netwerk van professionele coaches. Robert schreef het boek: Start vandaag met lichter leven. Waaraan professoren Herman Wijffels en Paul de Blot, alsmede meditatieleraar Tijn Touber, spreker en innovator Martijn Aslander en Iceman Wim Hof een bijdrage leverden. Samen met Wim Hof beklom hij in januari 2014 Mount Kilimanjaro in Tanzania in 48 uur én in korte broek om aan te tonen dat we het sympatisch zenuwstelsel kunnen beïnvloeden. Robert is tevens als trainer verbonden aan het Search Inside Yourself Leadership Institute in San Francisco (Dat ontstond vanuit Google en Stanford University) en beschikt daarmee over het meest actuele hersenonderzoek. Hij blogt elke donderdag over zijn doorlopende veldonderzoek: over wat hij meemaakt, onderweg tegenkomt en waar hij zich over verwondert

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *