Waarom ontspannen mensen minder hartklachten hebben (Robert Bridgeman)

31 januari 2023

Stress, Type A gedrag (de invloed ervan op hartkwalen)

Waarom ontspannen mensen minder hartklachten hebben.

Bij het lezen van het onvolprezen boek over gezond leven “Hoe word je 100” van Dr. William Cortvriendt (met wie ik het genoegen heb gehad kennis te maken) viel me het volgende verhaal op. Ik moest het gewoon met je delen. Iedereen zou dit mogen lezen, gespannen carrièretijgers en ontspannen levensgenieters☺️

De Amerikaanse cardiologen Friedman en Rosenman lieten eind jaren 60 de stoelen van hun wachtkamer opnieuw bekleden. De vertegenwoordiger van de bekledingsfirma keek vreemd op toen hij de stoelen zag. Hij merkte op dat ze anders versleten waren dan in andere praktijken in het ziekenhuis.

De stoelen bij de twee cardiologen waren namelijk alleen versleten aan de voorkant. Zowel de zittingen als de leuningen. Dit zette de specialisten aan het denken: blijkbaar was het gedrag van hun (hart)patiënten anders dan dat van andere patiënten.

Verder onderzoek naar psychische karakteristieken van hun hartpatiënten toonde aan dat dit gedrag overeenkwam met dat wat Friedman en Rosenman ‘Type A’ gedrag noemden. Mensen met dit gedrag hadden een verhoogd risico op hartaanvallen. Het tegenovergestelde gedrag van mensen die ontspannen ik het leven stonden noemden ze Type B gedrag. Deze mensen hadden een veel minder hoog risico op hartaanvallen dan de Type A patiënten.

Ze schreven de bestseller Type A behavior and your heart. En ondanks dat collega cardiologen ze eerst met scepsis bejegenden, bleken de twee een punt te hebben.

Wat Type A gedrag kenmerkt?

Kijk eens of je jezelf, of iemand anders erin herkent (je kunt diegene taggen voor bewustwording)

  • ongeduldig zijn, zelfs als het niet nodig is
  • de neiging om lopen en eten te combineren
  • prikkelbaar en snel geïrriteerd zijn
  • verschillende dingen tegelijk doen
  • slecht kunnen luisteren
  • je schuldig voelen als je even niks doet
  • het moeilijk vinden jezelf te vermaken
  • het altijd voelen van tijdsdruk
  • gebrek aan zelfvertrouwen hebben

Chronische gespannenheid, stress en angst dus. Killers voor je gezondheid en welzijn.

Type B gedrag is dus het tegenovergestelde. Dit zijn de ontspannen mensen die zichzelf goed kunnen vermaken, die minder tijdsdruk ervaren en zich niet zo onzeker voelen.

Ikzelf ben van origine een Type A klant. In de loop der jaren werd ik Type B, al komt Type A bij tijden nog wel eens langs. Na het lezen van bovenstaande realiseer ik me des te meer het belang van ontspannen leven. Van mediteren, yoga, sporten en transformatiewerk. En vooral van genieten van het moment. Chronische stress geeft ten slofte een driemaal hogere kans op een hartaanval en verhoogde kans op kanker en depressie blijkt uit onderzoek. Deze relaties blijken even sterk te zijn als die van andere risicofactoren als roken, hoge bloeddruk en diabetes.

Dr. Friedman leerde zijn Type A patiënten later in de tijd meer te ontspannen. Hij stimuleerde ze om meer te gaan lezen, rustiger te rijden, op de rechterbaan te blijven, om in de supermarkt in de langste rij te gaan staan, om beter te luisteren en meer te lachen. En dat bleek te werken. Een gepubliceerd onderzoek onder 1013 overlevenden van hartaanvallen bleken degene die de adviezen opvolgden in de volgende 4.5 jaar maar liefst 62% (!!) minder vaak een nieuw hartaanval kregen.

William Cortvriendt schrijft erover:

“Er zijn veel methoden om te ontspannen zoals ademtechnieken, meditatie, zelfhypnose, yoga enz. Deze manieren hebben gemeen dat zij met name door personen met Type A-gedrag als “soft” en onbewezen worden gezien. Echter, er is wetenschappelijk bewijs dat deze technieken wel werken, dat is gepubliceerd in het toonaangevende vakblad Circulation. Het blijkt dat het verlagen van het stressniveau door meditatie bij mensen die reeds aan hart- en vaatziekten lijden, het overlijdensrisico maar liefst met 43% deed dalen in vergelijking met diegenen die niet aan meditatie deden. Mediteren blijkt dus uiteindelijk niet zo “soft” en zou voor degenen met een hoog stressniveau wel eens het verschil kunnen betekenen tussen vroegtijdige ziekte en overlijden of daarentegen een veel gezonder, gelukkiger en langer leven.”

Aldus de arts. Kortom: leren mediteren en dat regelmatig beoefenen is niet alleen goed voor de reeds spiritueel ontwaakten, maar ook voor de carrière tijgers die er eigenlijk een beetje op neerkijken.

Voor beide groepen mensen heb ik de meditatiecursus “Het ligt in jezelf” ontwikkeld. Om je te helpen meditatie onder de knie te krijgen en in je leven te integreren op een quantum manier die je proces versneld en verdiept.

Wil je meer weten? Klik op deze link: https://bridgeman.nl/licht-in-jezelf/

Bron (en aanrader): het geweldige boek: Hoe word je 100 van William Cortvriendt

 

Robert Bridgeman

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *