Waarom spirituele ontwikkeling weerstand in je omgeving oplevert (en hoe je dat oplost)

8 mei 2014

Het kan een flinke dobber zijn dat wakker worden. Een enorme wirwar van leraren, boeken, Youtube video’s, workshops en cursussen komt je tegemoet. Waar moet je zijn? Wat klopt er? Kun je verdwaald raken? Er naast zitten of, nog erger, zweverig worden? Je zoekt en zoekt naar antwoorden. Maar ieder antwoord levert je nieuwe vragen op.

En dan, op een dag, gebeurt het. Je vindt die ene leraar, dat ene boek of die ene beweging die het allemaal weet. “Dit is het!” Denk je. “Hier komt het allemaal samen, zij begrijpen het echt! Dit is de waarheid.” Je wordt wakkerder en wakkerder en leert steeds meer over het leven, over de waarheid en over jezelf. Je hebt de ene wauw- ervaring na de andere. Je wilt je fantastische ervaringen delen en probeert anderen te overtuigen het ook te beleven.

Je begint de problemen in anderen te zien en vanuit een oprechte wens om deze op te lossen probeer je ze te helpen met goede adviezen en wijsheden die je van je nieuwe leraren hebt geleerd. Je snapt niet hoe anderen jouw fantastische ontdekkingen niet op waarde kunnen inschatten. Het werkt zo goed voor jou, dan moet het toch ook voor hun werken? Discussies met je partner, vrienden, ouders of collega’s zijn het gevolg. Deceptie, je bent niet in staat ze te overtuigen. Je gaat aan jezelf en je waarheden twijfelen, je voelt je een buitenbeentje en gaat op zoek naar gelijkgestemden. Voor je het weet drijf je steeds verder van je omgeving af.

Je nam een verkeerde afslag. Er is namelijk niet één enkele waarheid. Er bestaat geen leraar, boek of beweging die de waarheid in pacht heeft en geloof me, ik heb er heel wat van binnen gezien. Geen van allen dekt de lading, ze vormen allemaal een stukje van de puzzel. Het gaat erom dat je je eigen waarheid ontwikkelt. En die ontwikkel je niet op basis van wat anderen je vertellen of wat je leest. Als dat jouw waarheid is blijf je anderen hardnekkig overtuigen, omdat je ten diepste eigenlijk jezelf wilt overtuigen. Open jezelf en wordt geen zoeker maar een vinder, geen volgeling maar een meester. Bewandel je pad, zonder dogma’s, zonder waarheden en geheel gebaseerd op je eigen ervaringen. Pas dan zul je authenticiteit uitstralen en anderen én jezelf niet meer hoeven te overtuigen.

Even voorstellen: Robert Bridgeman is onderzoeker, auteur, coach en spreker. Hij onderzoekt methoden om bewustzijn te ontwikkelen door ze zelf te ondergaan. Robert studeerde in centra en kloosters over de hele wereld en woonde 2 jaar in Azië. Hij is co- founder van Bridgeman Community, een internationaal netwerk van professionele coaches. Robert schreef het boek: Start vandaag met lichter leven. Waaraan professoren Herman Wijffels en Paul de Blot, alsmede meditatieleraar Tijn Touber, spreker en innovator Martijn Aslander en Iceman Wim Hof een bijdrage leverden. Samen met Wim Hof beklom hij in januari 2014 Mount Kilimanjaro in Tanzania in 48 uur én in korte broek om aan te tonen dat we het sympatisch zenuwstelsel kunnen beïnvloeden. Robert is tevens als trainer verbonden aan het Search Inside Yourself Leadership Institute in San Francisco (Dat ontstond vanuit Google en Stanford University) en beschikt daarmee over het meest actuele hersenonderzoek. Hij blogt elke donderdag over zijn doorlopende veldonderzoek: over wat hij meemaakt, onderweg tegenkomt en waar hij zich over verwondert.

photo credit bij blog: AlicePopkorn via photopin cc

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *