Wat bomen ons kunnen leren over de economische crisis

30 december 2012

Boom economieEr is één ding zeker in het leven en dat is dat alles voortdurend in beweging is. Niets staat ooit stil. Kijk maar eens om je heen. Seizoenen veranderen en de natuur verandert mee. Mensen veranderen als ze opgroeien, regeringen veranderen, TV programma’s veranderen, je werk verandert. Alles is continue in beweging. Dat geldt ook voor bomen. Een boom is haar hele leven aan het groeien. Want wat doet een boom die niet groeit? Staat die stil? Nee, die beweegt de andere kant op en is aan het sterven, aan het krimpen dus. Bomen zijn altijd in beweging en ze groeien of krimpen, stilstaan kan een boom niet (dat klinkt best grappig). En zoals het met bomen gaat, gaat het eigenlijk met alles. Het is een natuurwet dat alles altijd in beweging is en dat het groeit of krimpt. En net als aan de wet van de zwaartekracht, is alles aan deze natuurwet onderhevig.

Dat geldt ook voor de wereldeconomie. Net als de boom moet de economie blijven groeien om niet te krimpen. Net als de economie hoog conjunctuur kent in de “goede tijd” en laag conjunctuur in de “slechte” tijd krijgt de boom blaadjes in de lente en vallen diezelfde blaadjes er weer af in de herfst. Dat gaat zo door, jaar in jaar uit maar op een dag is het op. Een boom kan niet oneindig groeien. Op een zeker moment begint de boom met haar stervensproces. Datzelfde is de wereldeconomie aan het doen. De huidige crisis is geen conjunctureel verschijnsel. Het is het einde van een tijdperk. We doen ons uiterste de economie op te lappen en we zijn als de dood dat ze in elkaar stort. Zo bang zijn we dat allerlei instanties zoals banken wereldwijd met overheidssteun intact worden gehouden. Ieder land is aan het bezuinigen om de crisis door te komen. Alles wordt op alles gezet om de economie in leven te houden. Tevergeefs…

Net als bij een boom kun je oplappen wat je wilt, sterven is sterven. Onbewust voelen we dat aan en we zijn doodsbang, omdat we geen idee hebben van wat er komen gaat. We vrezen het ergste want stel dat de economie instort, wat gebeurd er dan? Bedrijven en landen gaan failliet. De werkeloosheid rijst de pan uit, mensen raken hun geld kwijt, regeringen vallen om, rellen in de straten, het recht van de sterkste, chaos! Gaat dat werkelijk gebeuren? Die kans zit erin. Maar kijk nog eens even naar de boom. Wat gebeurt er als de boom sterft? Inderdaad, ze wordt de voedingsbodem voor een nieuwe boom. Misschien zelfs wel voor een heel bos! Het komt altijd weer goed, geen eekhoorn die zich daar zorgen over maakt.

Het is aan ons om met vertrouwen onze huidige economie te laten sterven zonder haar lijdensweg onnodig te verlengen. Laat haar gaan en we zullen zien dat ze de voedingsbodem wordt voor een hele nieuwe economie. Een nieuw tijdperk waarbij we kunnen leren van de mindere kanten van de huidige economie. Want zeg nu eens eerlijk. De bijverschijnselen die onze huidige economie heeft als het extreme verschil tussen arm en rijk, de nog altijd durende uitbuiting van mensen in fabrieken en mijnen in Aziatische en Afrikaanse landen en bloederige oorlogen om olie en andere grondstoffen, zou het niet prachtig zijn als onze nieuwe economie daarvan verschoond blijft?

Samen kunnen we werken aan deze nieuwe economie. Waarbij het niet langer gaat de om de waarden van de huidige economie als: “Ikke”, “nemen” en “meer voor mij”. Maar waarbij het in de nieuwe economie gaat om waarden als: “samen”, “delen” en “er is genoeg voor iedereen”. Deze overgang is nu gaande, met of zonder onze medewerking is de oude economie ruimte aan het maken voor de nieuwe. Het zal misschien een periode iets minder gaan met ons maar daarna komt er een prachtige tijd aan voor de mensheid!

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *