Wat is normaal?

17 september 2013

Laatst had ik een gesprek met iemand over wat normaal is in deze wereld. Hij vond het normaal om elke avond een uurtje of 2 televisie te kijken. “Dat is toch normaal” zei hij. “Iedereen doet het”? En dat lijkt te kloppen. Als je ’s avonds bij ons door het dorp loopt zijn er weinig ramen waar de tv niet aan staat. Mijn argumenten dat tv alleen maar een vol hoofd geeft en je zeeën van tijd over houdt als je het niet kijkt vond hij maar vreemd. “Dan zou dus iedereen die tv kijkt ongezonde gedachten hebben en tijd te kort komen, kom nou”. Zei hij (…)

Vroeger op de basisschool zat er een jongetje bij me in de klas dat hevig gepest werd omdat zijn ouders geen tv en auto hadden. Gek eigenlijk. Onze westerse beschaving is grofweg 2.500 jaar oud. De tv is krap 70 jaar oud en in die tijd “normaal” geworden. Een zelfde vergelijking geldt voor de auto, ook zo’n nieuwerwetse uitvinding die normaal is geworden. Sinds het uitvinden van de auto werd het binnen een paar decennia normaal om tweemaal per dag met elkaar in een rij te gaan staan wachten. File is “normaal”. Iedereen staat er toch in? Het lijkt erop dat zaken normaal worden als er maar voldoende mensen zijn die het doen of juist niet doen.

Tankstation winkelEr zit een valkuil in het snel “normaal” vinden van zaken als er maar genoeg anderen zijn die het ook doen. Vaak zijn het namelijk zaken die helemaal niet zo heel goed voor ons zijn die “normaal” zijn geworden. Stel je eens voor dat je 50 jaar geleden had verteld dat er in Nederland massaal plaatsen zouden ontstaan waar je legaal het volgende kunt kopen: Sigaretten en shag, chips, snoep, koffie, chocolade, snacks, allerlei soorten fast food, porno, olie, benzine, ijs, frisdrank en tot voor kort alcohol. Men had je waarschijnlijk niet geloofd. Tegenwoordig vindt iedereen tankstations en alle troep die ze verkopen normaal. En zeg nu eerlijk, maak jij er geen gebruik van?

Wat zou er met Nederland gebeuren als het normaal zou zijn om elke dag vroeg je bed uit te gaan en te mediteren, regelmatig te bewegen en sporten. Tv, alcohol en snoepwaren tot een minimum te beperken, yoga te beoefenen, niet te roken en weinig koffie te drinken? Wat zou er gebeuren als we gewend zouden zijn in onze woonplaats te werken, lekker op de fiets te gaan. Gezond en met veel minder CO2 uitstoot. Hoe zou het zijn als we in plaats van het normaal geworden: “Werken voor zekerheid, geld en pensioen” allemaal voor onze passie zouden werken? Dat er niemand meer met tegenzin naar zijn werk zou hoeven te gaan?

Hoe zou het zijn als het journaal om positieve berichtgeving ging? Zonder al die overbodige en tot meer ellende aanzettende meldingen van criminaliteit en economische malaise. Als we niet zoveel consumptieproducten zouden kopen en de afvalophoping zouden beperken. Als we in plaats van de kant-en-klaar maaltijden en pizza’s verse groenten en fruit zouden eten? Als we plofkippen, hormoonkoeien en vervuilde vis links zouden laten liggen? Hoe zouden we ons allemaal voelen? Hoe zouden we presteren? Hoe zou onze leefomgeving en ons milieu eruit zien? Wat voor wereld zouden we onze kinderen schenken? Een wereld zonder minderwaardigheidscomplexen, burn outs, overgewicht, diabetes, longkanker en depressie. Een wereld waarin we allemaal gelukkig, vol levenskracht en gezond zouden zijn?

Waarom kiezen we ervoor om de dingen die slecht voor ons zijn en ons ongelukkig te maken als “normaal” te accepteren terwijl we net zo goed de dingen die ons gelukkig maken normaal zouden kunnen vinden. Realiseren we ons dan niet dat WIJ het zijn die dat doen? Niemand legt het ons op, niemand dwingt ons. Natuurlijk spelen voedselproducenten, werkgevers en tabaksfabrikanten gretig op onze keuze voor het ongezonde in. Het is echter niet hun schuld dat we er uiteindelijk voor kiezen. Wij kiezen er samen voor wat normaal is. Wat als we werkelijk zouden kiezen voor gezond en bewust leven. We zouden de korte periode die we op deze planeet zijn een stuk makkelijker, leefbaarder én prettiger maken.

Deel dit!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *